Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ιδιώνυμο (με ρατσιστικό και ταξικό πρόσημο) για τους ...μικροπωλητές

Ρατσιστικό και ταξικό πρόσημο φέρει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης περί «εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος», που ποινικοποιεί μια διοικητική παράβαση, βάζοντας στο στόχαστρο τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Διάταξη με χαρακτήρα Ιδιωνύμου περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την «άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος», του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, το οποίο συζητιόταν χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Μια διάταξη που όχι μόνο ποινικοποιεί μια διοικητική παράβαση, αλλά βάζει στο στόχαστρο τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και φέρει ρατσιστικό >>
 



πρόσημο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 39 του σχεδίου νόμου, όποιος ασκεί τη δραστηριότητα του υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδεια τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους. 
Η φυλακή όμως δεν είναι αρκετή. 
Στερείται και τα πολιτικά του δικαιώματα για τρία χρόνια ! 
Πρόκειται για μια αντισυνταγματική διάταξη που στοχοποιεί τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, αφού εκείνοι είναι που δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο. 
Αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι οι πολίτες αυτοί ανήκουν και σε κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι Ρομά, τότε θα αντιληφθούμε και τη ρατσιστική διάσταση της στοχοποίησης.

Οριστική απέλαση

Η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων αφορά βεβαίως τους Ελληνες πολίτες. 
Για τους μετανάστες, πέρα από την ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, προβλέπεται και η οριστική απέλαση
Και εδώ η διάταξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία όσον αφορά τη δικαστική απέλαση ως παρεπόμενη ποινή, αλλά και την απέλαση/επιστροφή, όπως ορίζεται από το διεθνές, ενωσιακό και ελληνικό δίκαιο. 
Η μεν δικαστική, σύμφωνα με τη νομοθεσία, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις τέλεσης κακουργήματος από τον μετανάστη, ενώ σε κάθε περίπτωση απέλασης πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά από παραμέτρους που σχετίζονται με τον βαθμό ένταξής του στην ελληνική κοινωνία. 
Αυτές οι παράμετροι δεν λαμβάνονται υπόψη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα που το σχέδιο νόμου συζητιόταν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής επιδιδόταν σε μια ακόμη γιγαντιαία επιχείρηση-σκούπα, τσουβαλιάζοντας ανεξέλεγκτα δίκαιους και άδικους, εξευτελίζοντας και διασύροντας προσωπικότητες και δημοσιοποιώντας εικόνες ντροπής με τους καθισμένους καταγής μετανάστες μπροστά από τους αστυνομικούς. 
Σκοπός της ΕΛ.ΑΣ., η αντιμετώπιση του παραεμπορίου, της παράνομης μετανάστευσης και της διακίνησης ναρκωτικών.

Επιχείρηση «Ξένιος Ζευς»

Η ενταγμένη στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξένιος Ζευς» επιχείρηση ξεκίνησε από νωρίς χθες το πρωί και παρά τις πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις που απασχολήθηκαν από τα τμήματα Τάξης, Ασφαλείας, Αμεσης Δράσης και Αλλοδαπών, τα αποτελέσματά της στο θέμα των συλλήψεων υπήρξαν ιδιαίτερα πενιχρά. 
Ταλαιπωρήθηκαν με έλεγχο 1.741 μετανάστες, προσήχθησαν 591, για να συλληφθούν τελικά 33. 
Και βέβαια οι συλλήψεις αυτές αφορούσαν μικροπαραβάσεις αφού, ανάλογα με την περίπτωση, σχηματίστηκαν δικογραφίες για κατοχή και εμπορία προϊόντων παραεμπορίου και λαθραίων τσιγάρων, καθώς και για απαγορευμένα παίγνια. 
Τα προϊόντα αυτά κατασχέθηκαν.

Εάν λοιπόν το περίφημο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης τελικά ψηφιστεί, πλήθος ανθρώπων που τσουβαλιάζονται από τις επιχειρήσεις του «Ξένιου Δία» -άνθρωποι που απλώς παλεύουν για την καθημερινή επιβίωση- θα στοιβάζονται στα κελιά κάποιας φυλακής κι έπειτα θα εκδιώκονται από τη χώρα στην οποία αναζήτησαν καταφύγιο και στην οποία ζουν οι οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: