Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Γκρεμίζουν ό,τι απέμεινε στην Πρόνοια

Νέο «ψαλίδισμα» σε οποιαδήποτε δομή πρόνοιας και ασπίδα προστασίας των χειμαζόμενων πολιτών φέρνει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής σταθερότητας 2014-2018. Το Μεσοπρόθεσμο, που κατατίθεται ενδεχομένως και σήμερα στη Βουλή, προβλέπει νέο γύρο αυστηρών περικοπών στο Δημόσιο, ο οποίος αφορά κυρίως ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία. Μεταξύ, δε, των υπουργείων >>>
 



που θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών είναι τα Εργασίας, Παιδείας και Υγείας. 
Κατά τα άλλα όμως, η κυβέρνηση μοιράζει προεκλογικά επιδόματα, χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, ενώ αποδομεί ό,τι είχε απομείνει στο χωριό από πλευράς κοινωνικών δομών.
Την ίδια ώρα, το νέο Μεσοπρόθεσμο μονιμοποιεί τις «έκτακτες» εισφορές, όπως π.χ. η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε μισθούς και συντάξεις, που υποτίθεται ότι θα τελείωναν εφέτος και επισπεύδει τη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων έως και 50%, θέτοντας σε εφαρμογή το νέο μαθηματικό τύπο από τον Ιούλιο αντί για τον Ιανουάριο.
 
Οι πολίτες θα έχουν ακόμη λιγότερες δυνατότητες προστασίας από το δημόσιο σύστημα πρόνοιας που θα αποψιλωθεί έτι περαιτέρω και οι συνταξιούχοι θα δουν τις παροχές τους, κύριες και επικουρικές, να συρρικνώνονται ξανά
Δεν περίμενε κανείς σαφώς ξαφνικά να αυξηθούν μισθοί, συντάξεις και οι δαπάνες του Δημοσίου για πρόνοια, υγεία και εκπαίδευση. 
Οχι όμως κι άλλη κοροϊδία.
Χώρια που στο οικονομικό επιτελείο ομολογούν πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν «αυξομειώσεις» σε μισθούς και συντάξεις, ώστε οι κρατικές δαπάνες να παραμείνουν στα επίπεδα του 2013. 
Είναι προφανές, δε, πως εάν δεν πραγματωθούν τα υπεραισιόδοξα σενάρια της κυβέρνησης, το δημοσιονομικό κενό θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα. 
Απλά δεν το λένε ακόμη, γιατί έρχονται και εκλογές. 
 
Λεφτά όμως μετά τις εκλογές δεν θα υπάρχουν
Οταν, δε, επιστρέψει η τρόικα το καλοκαίρι, θα έλθει και η ώρα του λογαριασμού. 
Αυτό δεν είναι καταστροφολογία, είναι απλά η πραγματικότητα, που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει. 
Λες και, για παράδειγμα, η νέα συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών παροχών και ο νέος κύκλος συγχωνεύσεων των ασφαλιστικών ταμείων δεν προκύπτουν από το αναθεωρημένο μνημόνιο που ήδη η δικομματική υιοθέτησε στην τελευταία συμφωνία με την τρόικα.
Στοιχηματίζουμε πάντως ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις περικοπές σε ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία με το επιχείρημα της εξυγίανσης του κοινωνικού κράτους, προκειμένου να γίνει πιο αποδοτικό. 
Μόνο που ο πρότερος ανέντιμος βίος της άλλα δείχνει.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: