Τρίτη 20 Μαΐου 2014

"Φρένο" στη συμφωνία ΕΕ - Καναδά: Ενας αγώνας για τη Χαλκιδική

του Κρίτωνα Αρσένη, υποψ. ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ
Ένας μεγάλος αγώνας βρίσκεται μπροστά μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά, που εάν υπερψηφιστεί πρόκειται να επηρεάσει άμεσα το μέλλον του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Έχω αγωνιστεί για να κινητοποιήσω τους συναδέλφους μου ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να υπάρξει >>>




μεγαλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μας για τον άμεσο κίνδυνο για τη Δημοκρατία αλλά και για περιοχές της Ευρώπης, όπως η Χαλκιδική όπου προωθούνται οικονομικές δραστηριότητες που καταστρέφουν το νερό, τη γη, το δάσος και την υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα, όπως ο τουρισμός και η γεωργία επειδή αφήνουν πολύ μεγάλα κέρδη σε πολυεθνικές εταιρείες. 

Η σχέση μου με αυτόν τον τόπο είναι πολύ στενή
Η γιαγιά μου Ελένη Κατρατζιώτη κατάγεται από τη Μεγάλη Παναγιά, ο παππούς μου, Σπύρος Αρσένης από τον Άγιο Νικόλαο, ενώ η μητέρα μου έχει γεννηθεί στην Ιερισσό. 
Ωστόσο, ο αγώνας που δίνω δεν οφείλεται στην καταγωγή μου από τη Μεγάλη Παναγιά. 
Ο αγώνας αυτός είναι ο αυτονόητος αγώνας που πρέπει να δώσουμε όλοι οποιαδήποτε κι αν είναι η καταγωγή μας. 
Είμαι σε συνεργασία με κινήσεις πολιτών και κινήματα σε όλη την Ευρώπη ώστε να χτίσουμε ένα μεγάλο μέτωπο και να ανατρέψουμε αυτόν τον παραλογισμό. 
Πολλοί ευρωβουλευτές που αρχικά δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι, έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα να μπλοκάρουμε και να απορρίψουμε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά. 

Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκτησε το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες προστασίας επενδύσεων. 
Το ασκεί για πρώτη φορά στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας με τον Καναδά. 
Στη συμφωνία αυτή εισάγεται το δικαίωμα οποιουδήποτε ιδιώτη επενδυτή που ενοχλείται από κάποιο νέο νόμο για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος ή της δημόσιας υγείας να ζητεί την κατάργησή του. 
Η προσφυγή γίνεται όχι σε εθνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια, ούτε καν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά σε μια εξωθεσμική ειδική επιτροπή δικηγόρων. 
Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι σε κρίσιμες νομοθεσίες η απόφαση είναι υπέρ των εταιρειών. 
Με τον τρόπο αυτό οι εταιρείες αναλαμβάνουν τον ρόλο του νομοθέτη. 
Είναι ένας έξυπνος τρόπος για να παρακάμψουν τη Δημοκρατία, την ανεξαρτησία και το κράτος δικαίου. 

Η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά θα έρθει πολύ σύντομα προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια. 
Πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση και πίεση από τους συμπολίτες μας για να αποκρούσουμε τη συμφωνία αυτή. 
Ένα κίνημα για τη Δημοκρατία και το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν εκείνες για το μέλλον τους. 
Αν δεν διαδοθεί η είδηση, αν δεν αντιδράσουμε, τότε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών θα την υπερψηφίσει. 
Εάν εγκριθεί η συμφωνία με τον Καναδά, καναδικές εταιρείες θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την ακύρωση εξορύξεων χρυσού όπως αυτή στις Σκουριές αυτή τη φορά μέσω της εμπορικής συμφωνίας
Επίσης μπορεί να αποτρέψουν οποιαδήποτε νέα νομοθεσία που αποσκοπεί στην προστασία του νερού, της γης και του δάσους, του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας των επίμαχων περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ