Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Διεθνής Τύπος: "Θριαμβευτική νίκη της αριστεράς στην Ελλάδα"

Στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην άνοδο της Χρυσής Αυγής, αν και βρίσκεται στο επίκεντρο ποινικής διαδικασίας, εστιάζει ο διεθνής Τύπος σε μία πρώτη αντίδρασή του στα ελληνικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται σημείο καμπής για την Ελλάδα ενώ η νίκη της αριστεράς θριαμβευτική.
«Σε μια ιστορική ημέρα για την Αριστερά», γράφει ο Guardian, «ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αντίθετος με τα μέτρα λιτότητας, κέρδισε στις Ευρωεκλογές με διαφορά περίπου 4 μονάδων έναντι του συντηρητικού κόμματος της ΝΔ, >>>
 



της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς». 
«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αντανακλά τη λαϊκή οργή για τις σκληρές περικοπές δαπανών στις οποίες προχώρησε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για το πρόγραμμα στήριξης» σημειώνει η εφημερίδα.
Επισημαίνει ακόμη ότι για πρώτη φορά το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής εκλέγει τουλάχιστον δύο βουλευτές από τους 21 που αντιστοιχούν στην Ελλάδα. 
«Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για εγκληματική δραστηριότητα και ο αρχηγός και βουλευτές της είναι προφυλακισμένοι, η Χρυσή Αυγή τερμάτισε στην τρίτη θέση με ποσοστό κοντά στο 10%».

Το βρετανικό δίκτυο BBC σημειώνει ότι η αντιμνημονιακή αριστερή ομάδα του ευρωκοινοβουλίου κερδίζει μεγάλο έδαφος, χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στην Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας.

«Η ριζοσπαστική Αριστερά κερδίζει στην Ελλάδα» τιτλοφορεί άρθρο στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική Die Welt
«Ο μεγάλος νικητής των ευρωπαϊκών εκλογών στην Ελλάδα είναι ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκέντρωσε περίπου το 26% των ψήφων σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα και προηγήθηκε του συντηρητικού κόμματος της κυβέρνησης, της ΝΔ, η οποία συγκέντρωσε κάτι λιγότερο από το 23%. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε καλά ποσοστά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

«Προειδοποίηση προς το Σαμαρά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg
«Το κόμμα της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε πρώτος στις εκλογές για την ευρωβουλή χωρίς να αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση». Το Bloomberg αναφέρεται επίσης και στην Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι «η εθνικιστική Χρυσή Αυγή, ο επικεφαλής και πέντε βουλευτές της οποίας βρίσκονται στη φυλακή κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ήρθε στην τρίτη θέση, εκλέγοντας τρεις ευρωβουλευτές».

Η αμερικανική Wall Street Journal σημειώνει ότι «το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την κούρσα στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, μπροστά από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που αποτελεί το βασικό εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού»
«Η Χρυσή Αυγή, που αρνείται τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης με νεοναζιστική ιδεολογία που της αποδίδονται, είναι το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρεις ευρωβουλευτές» προσθέτει το δημοσίευμα.

Το Reuters αναφέρει ότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα οδήγησε ένα μεγάλο κύμα θυμού απέναντι στη λιτότητα κερδίζοντας μεν τις ευρωεκλογές στη χώρα, χωρίς όμως να βγάλει νοκ άουτ την Κυβέρνηση Σαμαρά σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση του αποτελέσματος.

Το Associated Press αναφέρει ότι το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με διαφορά περίπου 3,5% από το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας
«Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, που αντιτίθεται σθεναρά στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα από το 2010, σημείωσε μία σημαντική νίκη και στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα, κερδίζοντας την περιφέρεια Αττικής» προσθέτει το ΑΡ.

Η βρετανική Telegraph επικεντρώνεται περισσότερο στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι οι ακροδεξιοί μπαίνουν στην Ευρωβουλή για πρώτη φορά, συγκεντρώνοντας το 9-10% της προτίμησης των Ελλήνων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Το κόμμα, που αρνείται τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης, θα στείλει στις Βρυξέλλες τρεις ευρωβουλευτές, σημειώνει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: