Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΝΕΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 5 ΔΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΕΣΚΕΣΙ ΑΠΟ ΤΡΟΪΚΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα μέτρα ύψους 5 δις ευρώ προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού τη διετία 2015 – 2016. Εκτάκτως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Σημειώνεται πως το Ταμείο ενέκρινε την Παρασκευή την εκταμίευση της δόσης ύψους 3,41 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με τον Real Fm ο Γιάννης Στουρνάρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η νέα έκθεση του ΔΝΤ. Η έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία >>>
 



της ελληνικής οικονομίας προβλέπει νέα μέτρα για την κάλυψη δημοσιονομικού κενού ύψους 5 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο Πολ Τόμσεν, συντάκτης της έκθεσης, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο κατάργησης της έκτακτης εισφοράς ενώ ανοίγει εκ νέου ζήτημα ασφαλιστικού. Ο Γ. Στουρνάρας αμέσως μετά την συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό αναμένεται να απαντήσει στις πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο, ανάμεσα στα άλλα μέτρα- "φωτιά" που περιλαμβάνονται στην έκθεση συγκαταλέγονται οι αναφορές και οι συστάσεις του Ταμείου για τις τριετίες και το ύψος του βασικού μισθού.
Το ΔΝΤ επιμαίνει ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα πρέπει επανεξεταστεί τον Οκτώβριο.
Παράλληλα ζητεί να επανεξεταστεί το θέμα των τριετιών με στόχο την πλήρη κατάργηση.
Εξάλλου, είναι γνωστό ότι το Ταμείο επιθυμεί σταθερά την επανεξέταση και του κατώτατου μισθού κατά τη διετία 2016-2017.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ μεικτά είναι υψηλός (!) διότι δεν καταργήθηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι επιμένει ότι οι κατώτατες αποδοχές θα πρέπει να προσαρμοστούν στα επίπεδα άλλων ανταγωνιστικών προς την Ελλάδα χωρών (όπως η Πορτογαλία), όπου ο ετήσιος μισθός υπολογίζεται σε 12μηνη και όχι σε 14μηνη βάση.

ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Αν και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει κανονικά την εκταμίευση της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, ωστόσο αναμένεται να ζητήσει την επαναβεβαίωση των δεσμεύσεων πως το πρόγραμμα θα παραμείνει επαρκώς χρηματοδοτημένο έως τη λήξη του -το Φεβρουάριο του 2016- αλλά και ότι ενδιάμεσα θα δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα καταγράφεται ότι για το διάστημα μετά τον Ιούνιο του 2015 η Ελλάδα θα χρειασθεί πρόσθετη χρηματοδότηση πέρα από την στήριξη του ΔΝΤ. Ο Πόουλ Τόμσεν και οι συνεργάτες του εμφανίζονται να μην θεωρούν πως η Ελλάδα δύναται να αντλήσει από τις αγορές τα πρόσθετα αυτά ποσά και εκτιμούν ότι θα χρειασθούν άλλες πηγές, όπως τα αδιάθετα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή ένα νέο δάνειο από τη ζώνη του ευρώ.
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει υπολογισθεί στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ακόμη και αν ήταν εφικτό να καλυφθεί η «τρύπα» με τέτοιου είδους χρηματοδότηση, το ΔΝΤ δεν θα το υποστήριζε. Ακόμη, πάγια άποψη του Ταμείου είναι πως τα χρήματα του ΤΧΣ πρέπει να κρατηθούν για τις ανάγκες των τραπεζών (θεωρεί πως τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αισιόδοξα) και ότι ως εκ τούτου η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν η Ελλάδα να λάβει ένα μικρό – χαμηλότοκο- δάνειο από τη ζώνη του ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα λάβει υπόψη τόσο τα τεστ αντοχής των τραπεζών που διενεργεί την τρέχουσα περίοδο η ΕΚΤ όσο και τα στοιχεία για την ανάπτυξη, το πρωτογενές πλεόνασμα και τις επιδόσεις στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων.
Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως έως ότου αποκρυσταλλωθεί η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ξεκαθαρίσει η σύνθεση των ευρωπαϊκών οργάνων σε επίπεδο ηγεσίας δεν αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση πρόσθετα ζητήματα από την πλευρά του ΔΝΤ. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην Ελλάδα δεν μετέβαλε σημαντικά τα επίπεδα του πολιτικού ρίσκου.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα σημειώνει σταθερή πρόοδο στα δημοσιονομικά και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014. Ωστόσο, στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει σήμερα θα τονίζεται η ανάγκη υλοποίησης των πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης κάποιων φορολογικών μέτρων (π.χ. εισφοράς αλληλεγγύης), κάτι που συγκρούεται με την μετεκλογική ρητορική της κυβέρνησης.
Το Ταμείο αισιοδοξεί ότι ο στόχος για ανάπτυξη 0,6% το 2014 θα επιτευχθεί, ενώ στελέχη του θεωρούν πιθανή ακόμα και την υπέρβαση της εν λόγω επίδοσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως το βάρος της επόμενης αξιολόγησης θα πρέπει να πέσει στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και ότι αυτές προέχουν έναντι των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας (π.χ. ομαδικές απολύσεις, ελάχιστοι μισθοί).
Πρέπει να σημειωθεί πως τόσο κατά το Eurogroup της 19ης Ιουνίου όσο και κατά την σύντομη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικα στην Αθηνά στα μέσα Ιουλίου (υπό νέα σύνθεση) θα εξετασθούν τα 12 προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευθεί η Ελλάδα προκειμένου να λάβει τις δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου ύψους 1 δισ. ευρώ εκάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: