Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Δώσ’ μου το χεράκι σου

- Θέλω 180 !!! - Μπιφτέκια ;;;
Μόλις... μισή ώρα άντεξε να συζητήσει σοβαρά και πολιτικά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όσο δηλαδή κράτησε και το χθεσινό γεύμα του με τον Αντώνη Σαμαρά στο εστιατόριο «Μύλος», που στεγάζεται στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Χίλτον». Προφανώς δεν έγινε καμία προσπάθεια να διατηρηθεί κρυφή η συνάντηση, διήρκεσε όμως τόσο και διέρρευσε τη στιγμή που δεν θα μπορούσαν να μπουκάρουν κάμερες και φωτογράφοι στην αίθουσα για να απαθανατίσουν το «ενσταντανέ». Η συνάντηση στήθηκε έτσι ώστε να «προσλάβει» πολιτική διάσταση, χωρίς να έχει θεσμική υπόσταση. Είναι σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλησε να δώσει επίσημο χαρακτήρα σε μια επαφή με τον Αντώνη Σαμαρά, αποδεχόμενος >>>




να διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για μια σοβαρή και οργανωμένη διαβούλευση με τον διάδοχό του στη Ν.Δ. ούτε επέλεξε μια συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο της Βουλής, παρ’ ότι οι τελευταίες κρίσιμες ψηφοφορίες έφεραν νυν και πρώην στον ναό της Δημοκρατίας (τον οποίο σπάνια επισκέπτονται).
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που μόνο «συμβολικά» στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά, ακόμη μια φορά δέχτηκε να χρησιμοποιηθεί στην επικοινωνιακή προσπάθεια του πρωθυπουργού να αλλάξει την πολιτική ατζέντα των ημερών. 
Στριμωγμένος και πολιτικά απομονωμένος ο Σαμαράς, με τον Βενιζέλο μόνο να τον στηρίζει, επιχείρησε με την κίνηση αυτή να αλλάξει την πολιτική επικαιρότητα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαρροές της συνάντησης συνοδεύτηκαν και από σχόλια συνεργατών του πρωθυπουργού ότι έγινε με πρωτοβουλία του και ότι είχαν προηγηθεί ολιγόλεπτες συναντήσεις, κατά τις οποίες είχαν δεσμευτεί και οι δύο να τα πουν από κοντά. 
Διέρρευσε ακόμα πως κατά τη διάρκεια της μόλις ημίωρης συζήτησης αντάλλαξαν απόψεις για... όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως η έλευση της τρόικας, οι κινήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ και η πορεία προς την προεδρική εκλογή.
Σε μισή ώρα βέβαια μόνο τους τίτλους των θεμάτων μπορείς να πεις, όχι να κάνεις διεξοδική συζήτηση για τόσο καυτά θέματα. Η διάρκεια και μόνο, λοιπόν, αποδεικνύει ότι η συνάντηση στήθηκε με επικοινωνιακό στόχο.

Αν πραγματικά οι δύο άνδρες ήθελαν μια ουσιαστική επικοινωνία, είτε αυτό θα ανακοινωνόταν και θα γινόταν θεσμικά, όπως έχει κάθε δικαίωμα και δυνατότητα ο νυν πρωθυπουργός να δέχεται και να συμβουλεύεται έναν πρώην, είτε θα γινόταν διακριτικά σε ιδιωτικό χώρο, χωρίς καν να δημοσιοποιηθεί.

 
Οι επιδιώξεις
Προφανώς ο Σαμαράς στην παρούσα φάση είχε ανάγκη και «κόψιμο» μια δημοσιότητα που θα παραπέμπει σε στήριξη Καραμανλή. Παρ’ ότι επισήμως από την πλευρά του πρωθυπουργού αρνούνται να «ερμηνεύσουν» τη συνάντηση ή να αφήσουν να διαρρεύσει τι ειπώθηκε, είναι παραπάνω από προφανές ότι με την κίνηση αυτήν ο Σαμαράς επιχειρεί:

•  Να συμμαζέψει το μαγαζί της Νέας Δημοκρατίας, σε μια φάση που απειλείται από εσωστρέφεια, με την αγωνία και την αβεβαιότητα πολλών βουλευτών για την επόμενη μέρα και το πολιτικό τους μέλλον να κορυφώνεται. Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει ο Σαμαράς προς τους καραμανλικούς για «πίστη» στην ηγεσία και ενότητα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο.

• Να στείλει ένα μήνυμα στους δανειστές, αλλά και στο εγχώριο κατεστημένο, ότι, σε αντίθεση με την Κεντροαριστερά, που διασύρεται κατακερματισμένη από τον ανηλεή πόλεμο ομάδων και φατριών, η Κεντροδεξιά αποτελεί τον μόνο σοβαρό συστημικό παίκτη, στον οποίο μπορούν να επενδύσουν πολιτικά.

• Να διασκεδάσει φήμες, ψιθύρους και ρεπορτάζ ότι ο Καραμανλής φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει μυστικές επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και στο παρασκήνιο προωθεί την πορεία τους προς την πρωθυπουργία.

• Να διαλύσει τις φήμες και τα σχόλια για παγωμένες σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό, τις οποίες προκάλεσε η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και όσα αυτό καταμαρτυρεί στην περίοδο Καραμανλή και την εκτόξευση του χρέους.

•  Να «καταστήσει» συνυπεύθυνο τον πρώην για την πορεία του κόμματος και της παράταξης στις επόμενες εθνικές εκλογές.

 
Είχε ενοχληθεί
Είναι αλήθεια πως, παρ’ ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είναι απ’ αυτούς που διατυπώνουν παράπονα, είχε ενοχληθεί σε διάφορες φάσεις από την αίσθηση που υπήρχε ότι το κόμμα και η κυβέρνηση δεν αναζητούσαν τη γνώμη του για τακτικές και στρατηγικές κινήσεις ή για μείζονες επιλογές. 
Επιπλέον γινόταν δέκτης παραπόνων και αιτιάσεων για «παραγκωνισμό» των καραμανλικών, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα.
Ο ίδιος άκουγε τους παραπονούμενους προσεκτικά, χωρίς να επιχειρεί να ανέβουν οι τόνοι, αλλά δεν έκανε και κάποια κίνηση εκτόνωσης.

Η υιοθέτηση, πάντως, της γραμμής του Χρύσανθου Λαζαρίδη και του Δημήτρη Σταμάτη στον τελευταίο ανασχηματισμό, όπου η «λαϊκή Δεξιά» εισήλθε μαζικά στην κυβέρνηση τη στιγμή που αγνοήθηκαν παντελώς οι καραμανλικοί, ενώ ανέβηκαν οι μετοχές των ακροδεξιών Βορίδη - Γεωργιάδη, όπως και η αποκάλυψη της δράσης Μπαλτάκου, ήταν αφορμή να παγώσουν οι σχέσεις σαμαρικών - καραμανλικών.

Η επιλογή του Καραμανλή να παραστεί τόσο στην εμφάνιση Σαμαρά στη ΔΕΘ, όπως και στις δύο εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της Ν.Δ. (σε Χαλκιδική - Αθήνα) ήταν η αφορμή να λιώσουν οι πάγοι και έτσι να έλθει και η δημόσια – και χωρίς προφανή λόγο – συνάντηση.

Όμως και ο Σαμαράς ανταπέδωσε με την πρόσκληση του Θόδωρου Ρουσόπουλου και την ενθουσιώδη υποδοχή του στην εκδήλωση της Ν.Δ. για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της στην Αθήνα, που, όπως και να το κάνουμε, ήταν μια κίνηση «αβροφροσύνης» προς τον πρώην πρωθυπουργό.

Επιστρέφοντας στη συνάντηση, αξίζει να αναφέρουμε τις πληροφορίες ότι δεν συζητήθηκε το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, κυρίως σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα. 
Το δεδομένο είναι ότι ο Καραμανλής έχει κόψει κάθε συζήτηση για δική του υποψηφιότητα, όχι μόνο επειδή δεν θέλει να πάρει «από τώρα» πολιτική σύνταξη, αλλά διότι γνωρίζει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συναντούσε τη σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που έχει οικοδομήσει την επιβίωσή του στο επιχείρημα περί ολέθριας καραμανλικής πενταετίας (2004-2009).
Πάντως, τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε αν «δούλεψε» η συνάντηση, κυρίως από τη δημόσια στάση που θα κρατήσουν τα καραμανλικά «εξαπτέρυγα», όσο και από την επιλογή για τον περιζήτητο θώκο του υπουργού Άμυνας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: