Ολοκληρώθηκαν τα stress test των τραπεζών και, παρά τη φιλική διάθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες πέρασαν κάτω από τον πήχη. Αν δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, θα πούμε ότι, ευτυχώς, οι κεφαλαιακές τους ανάγκες δεν είναι τόσο σημαντικές όσο θα μπορούσαν να είναι, ιδίως μάλιστα στο μέτρο που η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε >>>




για να δημιουργήσει κλίμα πανικού. 
Είναι νωπές ακόμα οι αναφορές του πρωθυπουργού, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. αλλά και της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι θα φύγουν όλα τα χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες, θα τρέχει ο κόσμος στα ATM κ.λπ.

Από εκεί και πέρα, ο ελληνικός λαός έχει δανειστεί ένα κάρο λεφτά για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των τραπεζών. 
Μαζί με τα χρήματα του ΤΧΣ, υπολογίζεται ότι ως απευθείας ενίσχυση, ή εγγυήσεις, έχει διατεθεί στις τράπεζες, σχεδόν ενάμισι σημερινό ΑΕΠ. 
Οι τράπεζες, ωστόσο, έχουν αποτύχει, με ευθύνη της κυβέρνησης και των διοικήσεών τους, να ανταποκριθούν στη βασική τους αποστολή, που είναι να διοχετεύουν χρήματα στην αγορά. 
Παραμένει επίσης το τεράστιο αγκάθι και για το τραπεζικό σύστημα, αλλά πολύ περισσότερο και για τους πολίτες, των "κόκκινων", των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για τα οποία οι λύσεις που μελετώνται από τα τραπεζικά και τα κυβερνητικά επιτελεία είναι λύσεις αποκλειστικά τραπεζοκεντρικές και εις βάρος των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του ως ο βασικός μέτοχος των τεσσάρων τραπεζών με στόχευση την παροχή ρευστότητας προς την αγορά και την ανακούφιση των δανειοληπτών.