Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Ερώτηση για Σιθωνία

ΘΕΜΑ: Διεκδίκηση έκτασης 53.800 στρεμμάτων της Σιθωνίας από την εταιρία ΣΕΚΑ Α.Ε. (συμφερόντων Βαρδινογιάννη). 
Αγώνες των κατοίκων της περιοχής για τη γη που τους ανήκει
Εδώ και πάνω από 40 χρόνια οι κάτοικοι της Σιθωνίας στη Χαλκιδική βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με ένα θέμα που απειλεί την περιοχή τους , τις δραστηριότητες τους και γενικότερα το δημόσιο χώρο: Τη διεκδίκηση >>>




έκτασης 53.800 στρεμμάτων της Σιθωνίας (περίπου το 1/3 της χερσονήσου) από την εταιρία ΣΕΚΑ ΑΕ ( συμφερόντων Βαρδινογιάννη) αλλά και από μοναστήρια του Αγίου Όρους. 
 
Η υπόθεση άρχισε το 1965 όπου η Μονή Ξενοφώντος, υπέβαλε αίτηση αναγνώρισης ιδιοκτησίας της επίδικης έκτασης (53.000 στρέμματα) στο αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο με τη σειρά του, παραπέμπει την υπόθεση στη Διεύθυνση Δασών Πολυγύρου για το Δασαρχείο Πολυγύρου, ώστε να κάνει τη σχετική έρευνα. 
Το 1973 ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Χούντας αναγνωρίζει διοικητικά ιδιοκτήτρια την Μονή Ξενοφώντος της εν λόγω έκτασης και στη συνέχεια, η Μονή Ξενοφώντος, πουλάει την ίδια χρονιά την έκταση στην «ΣΕΚΑ Α.Ε», επιχείρηση του Ομίλου Βαρδινογιάννη. 
Όμως κάτω από την τεράστια πίεση του ξεσηκωμού της τοπικής κοινωνίας το 1974, ανεκλήθη η απόφαση που θεωρούσε ιδιοκτήτρια την Μονή από το Υπουργείο και η εν λόγω έκταση χαρακτηρίζεται Δημόσια.
Από το 1974 μέχρι και σήμερα, ξεκίνησε ένα δικαστικός αγώνας από τους διεκδικητές της περιοχής ενάντια στο Δημόσιο. 
Το Δημόσιο από την πλευρά του αντί να πάρει τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να τελειώσει το θέμα, αφήνει την υπόθεση να αιωρείται από δικαστήριο σε δικαστήριο και τους κατοίκους της Σιθωνίας να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους αναλαμβάνοντας επίπονες, χρονοβόρες και δαπανηρές προσπάθειες για να αποδείξουν το αυτονόητο : 
ότι δεν είναι ξένοι και καταπατητές στην ίδια τη γη τους, στον τόπο που ζουν, αγωνίζονται και εργάζονται εδώ και αιώνες.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το κράτος που τόσο εύκολα υπερφορολογεί, υποθηκεύει ή κατάσχει την μικρή και μεσαία ιδιοκτησία –καμωμένη σε μεγάλο βαθμό από το μόχθο και τον ιδρώτα του λαού- προς όφελος των τραπεζιτών, δανειστών και λοιπών «επενδυτών», δεν θέλει να δώσει την αναγκαία πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Ρωτάμε :
  1. Ποια είναι η θέση της περιφέρειας απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες διεκδικήσεις των 53.800 στρεμμάτων της Σιθωνίας από τα συγκεκριμένα συμφέροντα ;
  2. Θα στηρίξει η περιφέρεια τον αγώνα των κατοίκων για τα αυτονόητα δικαιώματα τους ;
  3. Ποιες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος θα πάρει, με ορίζοντα το Φεβρουάριο του 2015, όπου με αφορμή την εξ αναβολής εκδίκαση της υπόθεσης θα υπάρξει νέος γύρος αγωνιστικών κινητοποιήσεων από τη μεριά των κατοίκων ;

Ο περιφερειακός σύμβουλος
Αγαπητός Θανάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: