Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Σκουριές. Αποφασισμένη πορεία / Δολοφονική επίθεση / Ομίχλη από δακρυγόνα

 H υποτακτική στους μεγαλοεργολάβους κυβέρνηση, συνεχίζει στον κατήφορο της καταστολής  
Νέα απρόκλητη, βάρβαρη επίθεση στους διαδηλωτές, για χάρι της Eldorado - Μπόμπολας
Αποσπάσματα, από 3 ρεπορτάζ (alterthess.gr, avgi.gr, efsyn.gr)
Μεγάλη καταστολή σε μια αποφασισμένη πορεία
Καταστολή και τόνους δακρυγόνα έριχναν επί 3 ώρες στους περίπου 1500 διαδηλωτές δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ στις Σκουριές υπερασπιζόμενοι για ακόμη μια φορά το έγκλημα που συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς η Ελληνικός Χρυσός στο βουνό Κάκαβος. Οι διαδηλωτές, ανέβηκαν γύρω στις 12 το μεσημέρι με αυτοκίνητα και λεωφορεία στο βουνό απ’ όπου ξεκίνησαν πορεία μέχρι το εργοτάξιο των Σκουριών. Πρόκειται για την πρώτη μαζική και δυναμική πορεία στο βουνό μετά από το καλοκαίρι, τις διώξεις, την καταστολή που δέχτηκαν >>>




τους προηγούμενους μήνες οι κάτοικοι του τόπου αυτού που βλέπουν το βουνό τους να αφανίζεται.


Αιφνιδιάζοντας στην κυριολεξία την αστυνομία κατάφεραν να περάσουν τα σιδερένια κιγκλιδώματα και να εισέλθουν στον χώρο όπου κατασκευάζεται ένα τεραστίων διαστάσεων εργοστάσιο εμπλουτισμού. 
Μέσα σε λίγα λεπτά δεκαεφτά περίπου διμοιρίες των ΜΑΤ ξεκίνησαν από εκείνη την στιγμή την επίθεση με δακρυγόνα σε ευθεία βολή προς τους διαδηλωτές, ρίχνοντας χημικά, οπλοβομβίδες δακρυγόνων και χειρομβοβίδες κρότου λάμψης ακόμη και στα κεφάλια τους. 
Το βουνό και οι διαδηλωτές πνίγηκαν στην κυριολεξία στα δακρυγόνα με πολλούς από του διαδηλωτές να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Παρ’ όλα αυτά σήμερα τόσο οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής όσο και οι υπόλοιποι αλληλέγγυοι ήταν αποφασισμένοι να μείνουν στο βουνό. 

Φωνάζοντας συνθήματα και δίνοντας κουράγιο ο ένας τον άλλο κρατήθηκαν για τρεις ώρες σε μια σκληρή μάχη απαντώντας με πετροπόλεμο στους τόνους χημικά που είχαν δημιουργήσει την εικόνα ενός καπνισμένου τοπίου. 

Να σημειωθεί ότι από τα δακρυγόνα ένα άτομο τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας της περιοχής. 
Οι διαδηλωτές δεν έχασαν μάλιστα ούτε στιγμή το χιούμορ προσφέροντας στα διψασμένα ΜΑΤ νερό υπό το σύνθημα "Μη μας βαράτε σας φέραμε νεράκια"
Η πορεία αυτή τελικά απέδειξε ότι το κίνημα όχι μόνο έχει αντοχή αλλά καταφέρνει να παραμένει δυνατό και να δείχνει την αποφασιστικότητά του να φύγει η Eldorado από την Χαλκιδική.

"Για πολλοστή φορά, το δικαίωμα στη διαμαρτυρία θυσιάστηκε στο βωμό των “επενδύσεων”. Για πολλοστή φορά η ελληνική αστυνομία, επιτέλεσε το ρόλο της ασφάλειας ιδιωτικής εταιρείας, εξαπολύοντας άγρια δολοφονική επίθεση προς άοπλους διαδηλωτές" τονίζεται στην ανακοίνωση το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
"Έχουμε κάθε δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τη γη μας και τη ζωή μας. Όση βία κι αν χρησιμοποιήσουν, όσες προσπάθειες για δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων κι αν κάνουν, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική νίκη και δικαίωση.Σύντομα θα ΄ρθει η ώρα, που όλοι οι υπεύθυνοι για το έγκλημα που συντελείται στη Χαλκιδική, θα λογοδοτήσουν" καταλήγουν στην ανακοίνωση οι ηρωικοί κάτοικοι της Χαλκιδικής.


Ομίχλη από δακρυγόνα τύλιξε το βουνό στις Σκουριές
Η μεγαλύτερη σε μαζικότητα πορεία που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο στις Σκουριές, είχε και την αντίστοιχη αστυνομική καταστολή. 
Βροχή από δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης, ήταν ό,τι αντιμετώπισαν σήμερα οι διαδηλωτές, οι οποίοι παρέμειναν για αρκετές ώρες πάνω στον Κάκκαβο, ανάμεσά τους πολλοί ηλικιωμένοι και μαθητές. 

Στην καταστολή απάντησαν με χιούμορ. "Μη μας βαράτε σας φέραμε νεράκια", έγραφε πάνω ένα κιβώτιο με εμφιαλωμένα νερά που έδωσαν στα ΜΑΤ, κίνηση εμπνευσμένη από το περιστατικό στα Εξάρχεια. 
Απάντησαν και με θάρρος.

Οι διαδηλωτές, αφού οπισθοχωρούσαν, για ν' αποφύγουν τα χημικά, επανέρχονταν, φωνάζοντας συνθήματα μπροστά στην είσοδο του εργοταξίου, απ' όπου και ξεκίνησε η ένταση. Αυτό συνέβη αρκετές φορές και λίγο πριν αρχίσει να σκοτεινιάζει, πήραν το δρόμο της επιστροφής.

"Με ΜΑΤ βία και καταστολή - χρυσάφι δεν θα πάρετε από τη Χαλκιδική", 
"Του Μπόμπολα τσιφλίκι δεν είναι οι Σκουριές - κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές", 
"Ελλάδα ξύπνα σου παίρνουν τη γη - ξεκίνησαν πουλώντας τη Χαλκιδική"
ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην μεγαλειώδη κινητοποίηση, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Κάτοικοι από τα γύρω χωριά και αλληλέγγυοι, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα, συγκεντρώθηκαν σε Ιερισσό και Μεγάλη Παναγιά και από εκεί με αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκαν στο βουνό. Ανάμεσά τους και τέσσερα λεωφορεία γεμάτα κόσμο από Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Κιλκίς.

Η εικόνα που αντικρίσαμε σήμερα στον Κάκκαβο ήταν κατακρεουργημένες πλαγιές, τσιμεντένιες υποδομές, χιλιάδες κομμένα δέντρα και μεγάλου πλάτους δρόμους, στη θέση των χωματόδρομων. 
Αποκορύφωμα το εργοτάξιο που βρίσκονται οι βασικές εγκαταστάσεις, που δεν θυμίζει σε τίποτα το μαγικό τοπίο του παρελθόντος.  
"Το βουνό σώζεται ακόμα", επιμένουν οι αγωνιστές, αρνούμενοι να παραδώσουν τον τόπο τους και να τον φτιάξουν από την αρχή.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα που προκάλεσαν τα ΜΑΤ κι η προβλεπόμενη -πια- καταστολή όποτε διαδηλώνουν, ωχριούν μπροστά στο πάθος για Γη και την Ελευθερία. 
"Για να ζήσουν τα παιδιά μας ανθρώπινα", 
"Για να συνεχίσουμε να πουλάμε τα προϊόντα μας", 
"Για να παραμείνει ο τόπος μας σημείο αναφοράς για την σπάνια ομορφιά του", 
"Για να μην πάθουμε καρκίνο", λένε, εξηγώντας τους λόγους που παραμένουν στις επάλξεις και διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν "μέχρι να φύγει η εταιρεία".


 Δολοφονική επίθεση της ΕΛ.ΑΣ. στις Σκουριές
«ο μπάτσος το νερό ποτέ δεν το πληρώνει, μπάτσοι - γουρούνια - δολοφόνοι»
...Μόλις οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, πλησίασαν την πύλη του εργοστασίου άντρες τον ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Το πλήθος παρέμεινε στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα, αλλά στη συνέχεια οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν ξανά με δακρυγόνα. Ένας άνθρωπος διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας λόγω των χημικών.

«Μας αντιμετωπίζουν λες κι είμαστε εισβολείς στην ίδια μας τη γη», λέει ο Γιώργος. 
«Έχουν προσπαθήσει να μας τρομοκρατήσουν με κάθε τρόπο. Έρχεται όμως μια στιγμή που ξεπερνάς το φόβο», λέει η Αγγελική. 
«Μας χτύπησαν, μας απείλησαν με διώξεις, έκλεισαν τ' αδέρφια μας στη φυλακή. Δεν κατάφεραν να μας λυγίσουν γιατί ξέρουμε ότι έχουμε δίκιο».
«Πόσα χημικά πρέπει να ρίξει η Αστυνομία για να ντουμανιάσει ένα βουνό; Πόσα δακρυγόνα έπεσαν στις Σκουριές για να
κλαίνε τα μάτια ακόμα κι εκατοντάδες μέτρα μακριά; Και πόση αντοχή, δύναμη και κουράγιο πρέπει να έχεις για να μην κάνεις πίσω;», αναρωτιέται ο Γιάννης. 
Όντως, σ' ένα τοπίο χαμένο στην ομίχλη και τα σύννεφα των χημικών, επί τρεις ώρες οι διαδηλωτές δέχονταν τις επιθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. κι ανταπάντησαν με πέτρες. 
Ακόμα όμως και στις πιο δύσκολες στιγμές οι Χαλκιδικιώτες δεν χάνουν το χιούμορ τους: «μη βαράτε, έχουμε νερά», φώναζαν στα ΜΑΤ, ενώ το σύνθημα της ημέρας ήταν σίγουρα το «ο μπάτσος το νερό ποτέ δεν το πληρώνει, μπάτσοι - γουρούνια - δολοφόνοι».

Σύντομα θα ΄ρθει η ώρα, που όλοι οι υπεύθυνοι για το έγκλημα που συντελείται στη Χαλκιδική, θα λογοδοτήσουν
σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. 

«Η αστυνομία για ακόμα μια φορά λειτούργησε ως στρατός προστασίας του κυρίου Μπόμπολα και της Ελντοράντο. Επιτέθηκαν εντελώς απρόκλητα στους διαδηλωτές. Οι κρανοφόροι του κ.Κικίλια, όταν δεν κάνουν πλιάτσικο σε περίπτερα, επιτίθενται σε παιδιά κι ηλικιωμένους. Άξιος ο μισθός τους κι ακόμα πιο άξιος ο υπουργός τους», 
δήλωσε η βουλευτής Χαλκιδικής του Σύριζα, Κατερίνα Ιγγλέζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: