Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τα 6 χαρακτηριστικά της νέας κυβέρνησης

Αρκετές οι αντιθέσεις αλλά και ξεκάθαρες οι στοχεύσεις του νέου κυβερνητικού σχήματος. Προσανατολισμένη στην διαπραγμάτευση για το χρέος, τα θέματα διαφθοράς και την εφαρμογή των εξαγγελιών του Α.Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη. Καθρεφτίζει όλα τα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα κυβέρνηση είναι συγκριτικά μικρή, είναι κυβέρνηση με «πολυπολικότητα» (μια έκφραση που χρησιμοποιεί ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς), είναι κυβέρνηση ισορροπιών αλλά και σαφέστατων στοχεύσεων. Με λίγα λόγια είναι ένα >>>
 



«παιδί της συγκυρίας» καταδικασμένο να …ωριμάσει πολύ γρήγορα.  
Αν κωδικοποιήσουμε τα βασικά της πολιτικά στοιχεία, σε μια πρώτη ανάγνωση είναι τα εξής:

Η Αγία Τριάδα

Από το κυβερνητικό σχήμα, καθίσταται σαφές ποια είναι η … «αγία τριάδα» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές: 
Ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης έχοντας την συνολική εποπτεία του κυβερνητικού έργου, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης με αντικείμενο το δημόσιο χρέος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την θέση του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, δηλαδή τη θεσμική έκφραση της οικονομικής διπλωματίας.

Η κυβέρνηση ….είναι ΣΥΡΙΖΑ!

Κι όταν λέμε ΣΥΡΙΖΑ, εννοούμε …όλου του ΣΥΡΙΖΑ. 
Οι τάσεις, οι πλατφόρμες, οι συνιστώσες εκπροσωπούνται επαρκώς στο κυβερνητικό σχήμα. 
Μάλιστα σε κομβικά υπουργεία. 
Αυτοί που την σχεδίασαν έχουν φροντίσει ώστε - χονδρικά- κανείς να μην μπορεί να χαρακτηρίσει τον εαυτό του «αποκλεισμένο» αλλά και κανείς να μην μπορεί να «βγάλει την ουρά του απέξω»! 
Ικανοποιούνται οι εσωκομματικοί συσχετισμοί και το κυριότερο …δεν αλλοιώνονται.

Είναι όμως και ΑΝΕΛ - ΣΥΡΙΖΑ

Για το λόγο αυτό βλέπουμε στο ίδιο «χαρτοφυλάκιο» τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Τέρενς Κουίκ. 
Δύο «άνθρωποι των προέδρων» σε ένα υπουργείο με αντικείμενο τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. 
Προφανώς θεσμοθετείται και η … συνεννόηση των δύο κυβερνητικών κομμάτων αφού το ζητούμενο θα είναι η λείανση των όποιων αντιθέσεων προκύψουν στην πορεία.

Με έμφαση στην διαφθορά

Η τοποθέτηση του πρώην Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Παναγιώτη Νικολούδη, προφανώς ενισχύει το κυβερνητικό προφίλ στο τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. 
Στην ίδια λογική σαφώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς και την τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην θέση της προέδρου της Βουλής, που προκάλεσε και την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας καθώς και σειρά σχολίων στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. 
Θυμίζουμε πώς ή Ζ.Κωνσταντοπούλου δήλωσε μιλώντας πρόσφατα στο TPP ότι στα συρτάρια της Βουλής υπάρχουν πάνω από 100 δικογραφίες κατά (πρώην) υπουργών  υποστηρίζοντας ότι «το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε διαδικασία υποχρεωτικού ελέγχου των δικογραφιών που αφορούν τους υπουργούς».


Υπάρχει τεχνοκρατικό στοιχείο

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να παρουσιάσει το κυβερνητικό σχήμα ως «τεχνοκρατικό», δεν λείπουν οι εκπρόσωποι αυτού του χαρακτηριστικού. 
 Ενδεικτική είναι η συμμετοχή του Πρόεδρου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Κώστα Φωτάκη, ειδικευμένου σε θέματα Φωτονικής και εφαρμογές Λέιζερ στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Καινοτομίας. Στην ίδια λογική και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, αντιπροέδρου του ΤΕΕ καθώς και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου.

Καραμπόλες και ερωτήματα

Από καμία προσπάθεια συγκρότησης πολιτικού σχήματος δεν λείπουν οι …καραμπόλες και οι συμβιβασμοί. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξαιτίας τους βρέθηκε «εκτός» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος. 
Παράλληλα μικρή έκπληξη προκαλεί η τοποθέτηση της Νάντιας Βαλαβάνη σε οικονομικό υπουργείο αφού ήταν «τομεάρχης» Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και «ακούγονταν» για το συγκεκριμένο υπουργείο. 
Το ίδιο και η τοποθέτηση του Π.Σκουρλέτη που από εκπρόσωπος τύπου καταλήγει στο δύσκολο πεδίο του υπουργείου Εργασίας.

Υ.Γ: Είναι εμφανές ότι πρόκειται για κυβέρνηση «ιστορικών» αντιφάσεων. Ενδεικτικό το ότι συμμετέχουν σε αυτήν 13 υπουργοί και υφυπουργοί προερχόμενοι από το ΚΚΕ που θα κληθούν να κυβερνήσουν μαζί με 4 προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: