Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

"Βροχή" Αντι - Μνημονιακών παρεμβάσεων της Νέας Κυβέρνησης

ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΥΓΕΙΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
*ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ 
*ΑΚΥΡΩΣΗ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΟΛΠ-ΟΛΘ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ
*ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΥ-ΠΩΛΗΣΗΣ ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ   
*ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ  
*ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ  
*ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση υλοποίησης >
 



των δεσμεύσεών της κατά του ξεπουλήματος στρατηγικών τομέων της οικονομίας, εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας το πρωί της Τετάρτης.

Η ακύρωση κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ βρέθηκε στο επίκεντρο των δηλώσεων του Παν. Λαφαζάνη, μία προεκλογική δέσμευση η οποία θα συνοδευτεί, όπως είπε, από την άμεση δρομολόγηση μέτρων ανακούφισης των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων μέσω της χορήγησης δωρεάν ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά
Ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, «θα προχωρήσουμε στη διακοπή κάθε ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα επανέλθει στο δημόσιο ως δημόσια επιχείρηση η οποία θα λειτουργήσει σε όφελος της ανάπτυξης και με κριτήρια αποκλειστικά παραγωγικά και βεβαίως περιβαλλοντικά».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας,  δήλωσε την Τρίτη (27/1) λίγο πριν την ορκωμοσία του: «Το πρώτο πράγμα που είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε είναι ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού διασώζεται, παραμένει και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ». Όπως τόνισε θα ανασταλούν οι διαδικασίες για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του λιμανιού του Πειραιά. Επίσης σε δηλώσεις του στο Reuters ανέφερε πως η συμφωνία με την Cosco θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ 
ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ - ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΩΝ
Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι όλες οι απολύσεις, οι οποίες έχουν γίνει αντισυνταγματικά, θα ανακληθούν επανέλαβε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος. Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (28/1) στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι θα ανακληθούν όλες οι αντισυνταγματικές απολύσεις και αυτές των οποίων δεν έχει προηγηθεί αξιολόγηση, όπως επίσης και οι διαθεσιμότητες. Παράδειγμα οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες και οι καθηγητές» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.

ΑΜΕΣΑ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΑ 751 ΕΥΡΩ
Την επαναφορά, άμεσα, του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης. «Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια, υπάρχουν αυτά που σχετίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις, με τον νόμο για την επιστράτευση και βεβαίως όσα σχετίζονται με την προστασία σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ» δήλωσε στον ANT1 ο Π.Σκουρλέτης, επισημαίνοντας ότι «σε αυτά όλα υπάρχουν ήδη, σχεδόν έτοιμα, στην τελική τους μορφή, νομοθετήματα».

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ης ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ, 
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ
Την επαναφορά της 13ης σύνταξης και των επικουρικών προανήγγειλε σε πρωινές δηλώσεις του την Τετάρτη (28/1) ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος από τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις που μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας. Ο Δ. Στρατούλης ανέφερε επίσης ότι στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν μέχρι 700 ευρώ το μήνα, δηλαδή το δώρο των Χριστουγέννων.

Την ίδια ώρα, τις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός  Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Το πρώτο ζήτημα είναι να δούμε το ζήτημα των ανασφάλιστων και οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι το φάρμακο, από το οποίο εμείς πιστεύουμε ότι με τη δική μας παρέμβαση θα προκύψουν αρκετά οφέλη τα οποία να επανεπενδυθούν μέσα στο σύστημα» δήλωσε ο νέος υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του στο MEGA. «Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη δαπάνη του φαρμάκου» τόνισε και πρόσθεσε πως ένα από τα ζητήματα που θα εξεταστούν είναι και η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΚΤΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΒΡΑΧΝΑ 
ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Κατά την παραλαβή του υπουργείου ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα προς ψήφιση σημειώνοντας τα εξής:
 
1. Άμεση αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις μετενέργειας.
2. Επαναφορά των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
3. Επαναφορά του προστατευτικού καθεστώτος κατά των απολύσεων.
4. Κατάργηση του χουντικού νόμου για την επιστράτευση απεργών.
5. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
6. Αναζήτηση λύσης για το θεσμό της Εργατικής Κατοικίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος με αναφορές στα άμεσα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δ. Στρατούλης. Αρχικά ανακοίνωση ότι τη θέση του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης αναλαμβάνει ο κ. Γ. Ρωμανιάς, ενώ επισήμανε ότι έχει συναίσθηση της κρισιμότητας στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο κ. Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι τα σημεία της «επιστολής Χαρδούβελη» που αφορούν το ασφαλιστικό δεν υφίστανται και υπογράμμισε ότι:
1. Θα αποκατασταθεί ο δημόσιος, ο κοινωνικός και ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.
2. Θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις που μειώνουν συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας.
3. Καταργείται η ρήτρα θανάτου και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
4. Σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών των συντάξεων, με αρχή την χορήγηση της 13ης σύνταξης για συντάξεις κάτω των 700 ευρώ.
5. Επαναφορά της σύνταξης των 360 ευρώ στους υπερήλικες ανασφάλιστους και στους ομογενείς.

ΑΚΥΡΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 14 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Στην ακύρωση του διαγωνισμού για τo «ξεπούλημα» των 14 περιφερειακών αεροδρομίων προχωράει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου , παρά τις έντονες και εύλογες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, είχε προσπαθήσει με κάθε τρόπο να επισπεύσει την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, με στόχο την λεηλασία του δημόσιου πλούτο.
Το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων επρόκειτο να ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο για μια ακόμη φορά, ενώ η ιδιωτικοποίηση, θα δημιουργούσε νέα προβλήματα προσπελασιμότητας και επάρκειας αεροπορικών υπηρεσιών στον νησιωτικό χώρο.
Σε καθημερινό επίπεδο η απερχόμενη κυβέρνηση των μνημονίων και της εκχώρησης του εθνικού πλούτου είχε αποδείξει ότι χαριζόταν στους κερδοσκόπους, κάτι το οποίο στελέχη της Αριστεράς τονίζουν ότι την καθιστά  υπόλογη για την πλήρη αποδιοργάνωση των μεταφορικών δικτύων της χώρας.

Πριν καν την ανάληψη των καθηκόντων της, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών διά στόματος υπουργού και αναπληρωτή υπουργού κ. Σταθάκη και Σπίρτζη ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει στην... «παραχώρηση» των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
Όπως δήλωσε, μιλώντας κατά την παραλαβή του υπουργείου Υποδομών από τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο νέος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, «υπάρχει μία περιοχή στην οποία η νέα κυβέρνηση δεν θα δώσει συνέχεια, σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων ή κάποια άλλα θέματα που θα δούμε υπό διαφορετικό πνεύμα», πάντα όμως μέσα από θεσμικούς κανόνες και στο διεθνές πλαίσιο, συμπλήρωσε.
Με δεδομένο ότι αναδείχθηκε ανάδοχος στον διαγωνισμό για τα περιφερειακά αεροδρόμια, ο οποίος όμως δεν είχε υπογράψει ακόμη τη σχετική σύμβαση με το περιβόητο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), πρακτικά η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έχει τη δυνατότητα να μην προχωρήσει στην ανάθεση του έργου.

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Αλλάζει το τοπίο στην εκπαίδευση όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης. Η κυριότερη εξ' αυτών είναι η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα ισχύσει από τη φετινή χρονιά.
Σύμφωνα με τον ίδιο παύει επίσης να ισχύει το σύστημα εξετάσεων που προσμετρά σε ποσοστό για την είσοδο στο πανεπιστήμιο στις δύο αυτές τάξεις.
Σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κύριος Κουράκης τόνισε ότι οι δεσμεύσεις που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά πρόκειται να εκπληρωθούν στο ακέραιο.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι πόρτες του υπουργείου του θα είναι ανοικτές σε όλους. «Επειδή έχουμε εκλεγεί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κάνουμε και όλα σωστά, χρειάζεται συλλογική δράση» δήλωσε.
Με βάση τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, καταργείται από φέτος η «Τράπεζα θεμάτων», καθώς και οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α' και την Β΄ Λυκείου.
Επιπλέον:
Στην Γ' Λυκείου θα διευρυνθούν τα επιστημονικά πεδία, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους.
Επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές και καταργείται ο νόμος που ορίζει τη διαγραφή τους. Όσοι ενδιαφέρονται θα συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους, χωρίς περιορισμό χρόνου.
Οι μετεγγραφές σε κάθε περίπτωση θα διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορούν να σπουδάσουν πιο εύκολα οι νέοι και οι νέες.
Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που απομακρύνθηκαν με το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Πρόκειται να επαναπροσληφθούν όλοι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους, καθώς οι σχολικοί φύλακες που απολύθηκαν.
Θα αναμορφωθούν τα αναλυτικά προγράμματα και θα δοθούν νέα βιβλία στα σχολεία.
Θα καταργηθεί το ένα σύγγραμμα στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έχουν πρόσβαση με αξιόπιστο τρόπο στις «ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες».

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΥΠΟΥ Γ', ΟΧΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
"Η ΕΛΑΣ πρέπει να είναι αποτελεσματική αλλά να έχει και ανθρώπινο πρόσωπο" δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας παραδίδοντας στον υπουργών εσωτερικών Ν. Βούτση και στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών- Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.
"Έχουμε μεγάλη αίσθηση ευθύνης, δεν είμαστε ευθυνόφοβοι", δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης. "Στόχος μας είναι να προλάβουμε την ανθρωπιστική καταστροφή", ανέφερε από τη δική του μεριά.
"Δεν υπάρχει ίχνος αντιδικίας, ρεβανσισμού ή άλλης διάθεσης αντιμετώπισης απέναντι σε καμία κοινωνική και επαγγελματική κατηγορία, πόσω μάλλον των σωμάτων ασφαλείας", δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.
Ερωτηθείς εάν οι αστυνομικοί θα είναι άοπλοι ή οπλισμένοι στις διαδηλώσεις, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στη θέση του Αλέξη Τσίπρα και δήλωσε ότι από το 1996 υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει ότι σε διαδηλώσεις ή στο γήπεδο, καλό είναι οι αστυνομικοί να μην κουβαλούν όπλο (και μόνον εκεί, όπως είπε χαρακτηριστικά).
Παίρνοντας τον λόγο ο Γιάννης Πανούσης ανέφερε: "Υπηρετούμε μια εντολή, μια ιδεολογία, λογοδοτούμε στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό. Αυτή η υπηρεσία μας δεν έχει χρώμα, δεν έχει θρήσκευμα, δεν έχει φύλο, δεν έχει ιδεολογία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον πολίτη απροστάτευτο, να πεινάει, να φοβάται. Στον καθένα από εμάς, στο πλαίσιο της κοινωνικής μας αλληλεγγύης αλλά και της θεσμικής μας λειτουργίας εναπόκειται το να δείξουμε κάτι άλλο. Γι' αυτό θα εναρμονίσουμε ελευθερία, εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Εμπιστοσύνη στους θεσμούς της δημοκρατίας. Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε για εμάς, για τα παιδιά μας και για όλους".
"Το έγκλημα δεν είναι ανεκτό, αλλά δεν είναι ανεκτό να υπάρχει κατάχρηση εξουσίας από τα όργανα του κράτους" τόνισε ο κ. Πανούσης.
Πρόσθεσε ότι σήμερα η κυβέρνηση πέτυχε να φύγουν τα κάγκελα από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Έκανε λόγο για συμβολική κίνηση και πρόσθεσε: "Τι φοβόμαστε; Ότι ο λαός, τα τανκς θα μπουν στη Βουλή;" και πρόσθεσε: "Εάν υπάρχουν ιστορικά κατάλοιπα, θα τα λύσουμε".
"Να πείσουμε τον αστυνομικό ότι είναι ο καθημερινός φίλος του πολίτη. Αυτόν υπηρετεί και αυτόν προστατεύει", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Νωρίτερα, μιλώντας στο "Mεγάλο Κανάλι", ο Γιάννης Πανούσης επισήμανε ότι το πρώτο μέλημα του θα είναι η καθημερινότητα και ανακοίνωσε την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 
ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" είπε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών".
Τόνισε ότι πρέπει να γίνει αποκατάσταση όλων αυτών των παιδιών που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, "ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν, αλλά ήρθαν πολύ μικρά στην Ελλάδα, μεγάλωσαν εδώ. Πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους, εδώ".
Σχετικά με τους πρόσφυγες από τη Συρία και κυρίως για τους ασυνόδευτους ανήλικους που έρχονται από τις εμπόλεμες ζώνες, υποστηρίζει ότι υπάρχουν διεθνείς συνθήκες που προβλέπουν φιλοξενία και πρόνοια, ωστόσο, ποτέ δεν εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα.
"Είμαστε δεσμευμένοι από τη συνθήκη της Γενεύης του 1951 για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και καθεστώτος επικουρικής προστασίας, όπως και για χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων" επισημαίνει η ίδια αναφέροντας ότι μετά την κινητοποίηση των σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα η τότε κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την επιτάχυνση των διαδικασιών παρέχοντας άσυλο ανά 10 άτομα, ημερησίως.
Για την έλλειψη δομών που προβλέπονται από τις συνθήκες για τη φιλοξενία των προσφύγων αλλά είναι τύπου "στρατοπέδου συγκέντρωσης" στη χώρα μας, η Χριστοδουλοπούλου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει υλοποιώντας το πρόγραμμά του να πει: "Αμυγδαλέζα, τέλος".
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, σύζυγος του υφυπουργού Θοδωρή Δρίτσα, ήταν υπεύθυνη του τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και από την Τρίτη, είναι αναπληρώτρια υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής.

ΠΡΩΤΑ ΑΠ' ΟΛΑ, Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Μιλώντας στον ημερήσιο τύπο ο νέος υπουργός υγείας Παν. Κουρουπλής δήλωσε ότι ο τομέας ο οποίος αποτελεί πρώτη του προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων. Μεγάλο βάρος θα δώσει στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Για τον τελευταίο έχει δηλώσει ότι ανάμεσα στους στόχους του είναι η ενίσχυσή του με προσωπικό προκειμένου να αναδειχθεί σε αξιόπιστο ευρωπαϊκό κέντρο.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
Για τη φαρμακευτική πολιτική επαναλαμβάνει ότι θα βασίζεται στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής και των γενόσημων φαρμάκων, ενώ για τους διαγωνισμούς της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας λέει ότι θα ελεγχθούν όλοι από την αρχή.

ΑΝΑΔΟΡΓΙΑΝΩΣΗ ΕΣΥ - ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Την κατάργηση των «χαρατσιών» στην υγεία, δηλαδή, του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και του ενός ευρώ για κάθε ιατρική συνταγή και μείωση της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων, προανήγγειλε σε δήλωσή του ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας (και νοσοκομειακός ιατρός) Ανδρέας Ξανθός.
 
Έκανε λόγο για «επείγουσα αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας, για καθολική και χωρίς εξαιρέσεις πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία που έχουν ανάγκη».
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Υγείας έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την βελτίωση του συστήματος Υγείας, την στοχευμένη ενίσχυση του με ανθρώπινο δυναμικό, «γιατί όλες οι δομές υγείας -ιδιαίτερα στην επαρχία- υπολειτουργούν και αδυνατούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Πάνω από όλα όμως απαιτείται μια ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με άρση της κομματοκρατίας, της αναξιοκρατίας, της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς.
Οφείλουμε, στηριγμένοι στις πιο έντιμες και αποδοτικές δυνάμεις του συστήματος υγείας, να εδραιώσουμε ένα άλλο εργασιακό και κοινωνικό ήθος στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, να ενισχύσουμε το δημοκρατικό προγραμματισμό, τη συμμετοχή των εργαζομένων και τον κοινωνικό έλεγχο. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να απογοητεύσουμε μια κοινωνία που ζητά συνέπεια και αξιοπιστία.
Με σοβαρότητα, εντιμότητα, συλλογικότητα και συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων και των ασθενών, θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο νέος αναπλ. Υπουργός, Ανδρέας Ξανθός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: