Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η ΕΕ αποστομώνει τους εγχώριους αρνητές του λογιστικού ελέγχου για το χρέος !

Και όμως η ίδια η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα να διενεργηθεί λογιστικός έλεγχος για το δημόσιο χρέος ! Όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Ερίκ Τουσέν, πρόεδρος του βελγικού τμήματος της Επιτροπής για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM), ο  κανονισμός της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα ή μάλλον επιβάλει σε μία κυβέρνηση να προχωρήσει σε λογιστικό έλεγχο για το πώς και το γιατί του δημόσιου χρέους. Συγκεκριμένα >>>
 



ο κανονισμός της ΕΕ που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2013(αριθ. 472/2013), και αφορά την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ, τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα, αναφέρει στο σημείο 7 του άρθρου 9:  
«Τα κράτη μέλη που υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής διεξάγουν πλήρη έλεγχο των δημόσιων οικονομικών τους προκειμένου να εκτιμήσουν, μεταξύ άλλων, τους λόγους που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα χρέους και να εντοπίσουν οποιαδήποτε πιθανή παρατυπία» (βλέπε επίσημο κείμενο)

Με άλλα λόγια ο κανονισμός αυτός της ΕΕ επιβάλει σε κράτη που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου (πρόγραμμα) να διενεργήσουν έλεγχο για τους λόγους που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα το δημόσιο χρέος και να εντοπίσουν πιθανές παρατυπίες, άρα να ζητήσουν, θα προσθέταμε εμείς, και την ακύρωση του χρέους που θα βρεθεί «απεχθές», «παράνομο» ή «μη νόμιμο».
Ο εν λόγω κανονισμός αποτελεί αποστομωτική απάντηση, σε όσους από το 2011 απορρίπτουν ασυζητητί την ιδέα να διενεργηθεί λογιστικός έλεγχος για το χρέος. 

Από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, που δήλωνε σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (30/04/2011) σχετικά με την πρόταση περί δημιουργίας επιτροπής λογιστικού ελέγχου, ότι «το τμήμα αυτό της αριστεράς …ταυτίζει τη χώρα με «μπανανίες» της Λατινικής Αμερικής», μέχρι τον  πρωθυπουργό  Αντώνη Σαμαρά που έλεγε επίσης το 2012 για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως αυτά που αναφέρει περί «"λογιστικής έρευνας του χρέους" κι άλλες ακρότητες, οδηγούν κατευθείαν σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ»!

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ καταψήφισαν άλλωστε το 2012 στη Βουλή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το χρέος, ενώ πρόσφατα ο αρθρογράφος της Καθημερινής Π. Μανδραβέλης, ειρωνευόταν τους «πρωτεργάτες» της πρωτοβουλίας για δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα και Κώστα Λαπαβίτσα. 
Τώρα έρχεται η ίδια η ΕΕ να διαψεύσει τα «επιχειρήματά» τους.

Η επίκληση του προαναφερθέντος κανονισμού της ΕΕ, μπορεί να αποτελέσει πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει μάλιστα της προβλεπόμενης νίκης του στις επερχόμενες εκλογές, για να προχωρήσει σε αυτό που είναι άλλωστε και επίσημη διακήρυξη του συνεδρίου του κόμματος:  
«Αποτρέπουμε τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους. Επαναδιαπραγματευόμαστε τις δανειακές συμβάσεις και ακυρώνουμε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέμα τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πραγματοποιώντας λογιστικό έλεγχο».

Δεν είναι όμως μόνο η επίσημη απόφαση του συνεδρίου
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θύμισε σε πρόσφατη προεκλογική του συνέντευξη, ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για να διερευνηθεί το πώς φθάσαμε στα μνημόνια. 
Δεν θα πρέπει μια τέτοια επιτροπή να διερευνήσει και το πώς φθάσαμε στο δυσθεώρητο χρέος, η αδυναμία αποπληρωμής του οποίου χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις Γιώργου Παπανδρέου,  Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά για προσφυγή στην Τρόικα και επιβολή των μνημονίων;  
Μνημονίων που ως γνωστόν έχουν οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, σε ανθρωπιστική κρίση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιδιώκει διεθνή διάσκεψη σαν αυτήν του 1953 για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους,  θα μπορούσε άλλωστε να επικαλεστεί την ανθρωπιστική κρίση και τις διακηρύξεις των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να ζητήσει διαγραφή ή μορατόριουμ για το χρέος, αφού τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κατά καιρούς διακηρύξει ότι μπροστά στο δίλημμα χρέος ή ζωή, προέχει η ζωή: 
η κάλυψη δηλαδή των άμεσων αναγκών ενός κράτους(υγεία, παιδεία) και όχι η εξόφληση των πιστωτών και λοιπών τραπεζιτών.

Ο σημερινός ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωνε εξάλλου σε συνέντευξή του προς τον γράφοντα το 2011, ότι «η Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου των Η.Ε. στο σχέδιο σύμβασής της για την Ευθύνη των Κρατών από Παράνομες Πράξεις του 2001 αλλά και το Διεθνές Διαιτητικό όργανο της Παγκόσμιας Τράπεζας (ICSID, Case Νο. ARB/02/16 κ.ά.) δέχονται ότι τα κράτη μπορούν να επικαλεστούν κατάσταση ανάγκης ως λόγο μη συμμόρφωσης σε διεθνή υποχρέωσή τους, όπως οι δανειακές».

Η δημιουργία Ανεξάρτητης Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου δεν αποσκοπεί βέβαια στη δημιουργία  μιας επιτροπής «ειδικών» απλά και μόνο για να ακυρωθεί ένα τμήμα του χρέους, το οποίο κριθεί ότι είναι «παράνομο», «απεχθές» ή «μη νομιμοποιημένο». 
Αποσκοπεί να κάνει την κοινωνία των πολιτών (κοινωνικά κινήματα, συνδικάτα, συλλογικότητες, τοπική αυτοδιοίκηση) κοινωνό και συμμέτοχο μιας ευρύτερης διαδικασίας που θα φέρει στο φως της δημοσιότητας τα επτασφράγιστα βιβλία του χρέους
Στο κάτω-κάτω της γραφής οι πολίτες της Ελλάδας (αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης) πληρώσαμε και πληρώνουμε με… αίμα, την εξοντωτική λιτότητα στο όνομα ενός χρέους για το οποίο ουδέποτε μάθαμε το ποιος, πότε και γιατί.

Η επικείμενη πολιτική αλλαγή στη χώρα μας θεωρείται προάγγελος πιθανών ανάλογων αλλαγών και πολιτικών μετατοπίσεων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. 
Είναι λοιπόν καιρός να τεθεί ξανά επιτακτικά το ζήτημα του λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους και της ανασύστασης της πρωτοβουλίας για δημιουργία Ανεξάρτητης Ελληνικής (και όχι μόνο) Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, μιας πρωτοβουλίας που δυστυχώς «βάλτωσε», παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημά της πριν από μερικά χρόνια.

Μωυσής Λίτσης Δημοσιογράφος-Οικονομικός Αναλυτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: