Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΒΙΑΖΕΙ ωμά ο Ντάισελμπλουμ, ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ η Κυβέρνηση

ΤΟ "ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑΚΟ" ΜΗΝΥΜΑ ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΙ Η 
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΣΕ ΒΡΩΜΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ 
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ και ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
H νέα κυβέρνηση, αντιστάθηκε στους ωμούς εκβιασμούς του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem και εμφανίστηκε ανυποχώρητη στο πρόγραμμά της. "Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού", απάντησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους, αν θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση του προγράμματος. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής (30/1) στο Μαξίμου,οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν, >>>




με τον διάλογο του Αλέξη Τσίπρα και του J. Dijsselbloem να μιλά από μόνος του.  

- Tσίπρας: Τέσσερα χρόνια τώρα, η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο προγράμμα που έκανε το λαό μας να υποφέρει.
- Dijsselbloem: Δεν έχω την ίδια άποψη.  

-Tσίπρας: Τότε δείτε τους αριθμούς... χρέος 180% του ΑΕΠ, 1,5 εκατ. άνεργοι και 2,5 εκατ. φτωχοί.
- Dijsselbloem: Θα ζητήσετε παράταση του προγράμματος;

- Tσίπρας: Το προγράμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω και κανείς δεν το έχει.Θεμελιώδης αρχή της ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός στην άρχη της λαϊκής κυριαρχίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, απέρριψε με τη σειρά του το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος.
Η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με την τρόικα, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup, J. J. Dijsselbloem, μετά το πέρας της συνάντησής του στο υπουργείο Οικονομικών.
"Απορρίπτουμε τη λογική του προγράμματος της τρόικας", απάντησε κατηγορηματικά ο Γ. Βαρουφάκης.

Τον μορφασμό του Γ. Ντάισελμπλουμ προκάλεσε η τοποθέτηση του έλληνα ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη. Η εικόνα δεν θυμίζει προηγούμενες εποχές όπου η ελληνική κυβέρνηση ήταν απλά πιστή ακόλουθος των μνημονιακών επιταγών.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να πείσει τους Ευρωπαίους πως το κοινό συμφέρον εξυπηρετείται από μία νέα συμφωνία.
Η νέα κυβέρνηση δεν θα ζητήσει την επέκταση του προγράμματος, επανέλαβε, για να εξηγήσει πως το τρέχον πρόγραμμα δεν επιτρέπει την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους."Απορρίπτουμε τη λογική του προγράμματος της τρόικας", απάντησε κατηγορηματικά ο Γ. Βαρουφάκης.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να πείσει τους Ευρωπαίους πως το κοινό συμφέρον εξυπηρετείται από μία νέα συμφωνία.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις σημερινές συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση, γνωστοποιώντας πως είχε τη βούληση να ακούσει και να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Αθήνας.
Θέλουμε η Ελλάδα να αποκτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία, εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup, για να προσθέσει πως η χώρα πρέπει να παραμείνει εντός μιας πορείας ανάκαμψης.

Προϋπόθεση για την ανάκαμψη αυτή, σύμφωνα με τον Dijsselbloem, είναι η συνέχιση των λεγόμενων "μεταρρυθμίσεων".
"Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν εξαφανίστηκαν και είναι λάθος οι μονομερείς ενέργειες", κατέστησε σαφές ο πρόεδρος του Eurogroup, σε μια προσπάθεια να στείλει αυστηρή προειδοποίηση προς την Αθήνα.
Δεν πρέπει να πάει χαμένη η νέα πρόοδος (sic!), διεμήνυσε.
Eurogroup, Ευρώπη και Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε προς το μέλλον, εξήγησε ο Dijsselbloem.
Οι πρώτες αποφάσεις θα αφορούν τη συνέχιση ή την ολοκλήρωση του προγράμματος, σημείωσε στη συνέχεια, για να διευκρινίσει ωστόσο πως είναι θέμα της Ελλάδας η συνέχιση ή μη του προγράμματος.

OXI AΛΛΗ ΔΟΣΗ
Την απόφαση της κυβέρνησης να μην λάβει την εκκρεμούσα δόση των 7 δισ. ευρώ γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη στους New York Times.
Ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές και δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες, και Wall Street.
Το μόνο που ζητάει η νέα κυβέρνηση, τόνισε, είναι ένα σχέδιο που θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της δανειακής σύμβασης και θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά τις πολιτικές των τελευταίων ετών που δημιούργησαν τεράστια κοινωνικά πλήγματα.

ΤΟ "ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑΚΟ" ΜΗΝΥΜΑ ΣΟΪΜΠΛΕ 
ΚΑΙ Η ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ανυποχώρητη εμφανιστηκε η ελληνική κυβέρνηση στο... "νεοαποικιακό" μήνυμα και του γερμανού ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε, ο οποίος από το βήμα του Συνεδρίου των γερμανικών Ασφαλιστικών Εταιρειών, τόνισε ότι «οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι η βάση για περαιτέρω αλληλεγγύη, την οποία όλοι στην Ευρώπη χρειάζονται», προσθέτοντας ότι «σε αυτό δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί μας και επιπλέον θα είναι και δύσκολο να μας εκβιάσει».
«Όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, έχουν ληφθεί με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τηρηθούν σε κάθε περίπτωση και να υλοποιηθούν, συνέχισε ο Β. Σόιμπλε και διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι σε αυτό το πλαίσιο έτοιμη για συνεργασία και αλληλεγγύη με τον καθένα, αλλά μόνο σε αυτό το πλαίσιο και σε κανένα άλλο.
Ο κ. Σόιμπλε κάλεσε ακόμη τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις συμφωνίες με τους διεθνείς δανειστές: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε συζήτηση», δήλωσε, αλλά τα βασικά δεν μπορούν να αλλάξουν. Η μέχρι τώρα βοήθεια ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρη και στα όρια του δυνατού. Η νέα ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να δράσει γρήγορα, επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Β. Σόιμπλε είπε ότι «οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνον εφόσον τηρούνται. Σε διαφορετική περίπτωση, η εμπιστοσύνη καταστρέφεται. Και χωρίς εμπιστοσύνη, μπαίνει σε κίνδυνο η λαϊκή υποστήριξη στην αλληλεγγύη».
Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση, διαμηνύοντας εμμέσως πλην σαφώς στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ ότι δεν υποχωρεί στις διεκδικήσεις της, στα πλαίσια πάντα των κοινών διαβουλεύσεων.
«Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τη Γερμανία, αφορά την Ε.Ε. στο σύνολό της» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
«Οι θέσεις του κ. Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές. Πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για διέξοδο από το τέλμα της τοξικής λιτότητας. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΕ ΒΡΩΜΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Σε βρώμικη αποστολή η πορτογαλική και η ισπανική κυβέρνηση  τοποθετήθηκαν σαφώς υπέρ της λιτότητας και εις βάρος των λαών τους .
Αντίθετες στην ελληνική επιδίωξη μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, στην οποία θα μπορούσε να συζητηθεί το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εμφανίζονται οι δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Οι δύο χώρες, με δηλώσεις κορυφαίων εκπροσώπων τους, στέλνουν μήνυμα, εκπορευόμενο από τις πιο βρώμικες "νεοπαποικιοκρατικές" δυνάμεις της ευρωζώνης και της ΕΕ, στην Αθήνα, ζητώντας της, μάλιστα, να σταματήσει τα αιτήματα για διεθνή διάσκεψη και να μην έρθει σε ρήξη με την Ευρωζώνη!

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσους Κοέλιο μιλώντας στο πορτογαλικό κοινοβούλιο ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι δεν θα υποστηρίξει καμία διάσκεψη στην οποία θα προταθεί για μείωση ή αναδιάρθρωση χρέους στο όνομα της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών κρατών.
«Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία αλλά και η Ισπανία εφάρμοσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις (sic) και συνεχίζουν να το πράττουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουμε τρόμο σε επενδυτές με ένα συνέδριο που θα ασχοληθεί με διαγραφή χρέους στην Ε.Ε. Μπορεί να έχουμε υψηλό χρέος, αλλά είναι βιώσιμο», πρόσθεσε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.

Ανάλογη ήταν και η στάση του Αλβάρο Ναδά, οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στη Μαδρίτη.
«Αν η Ελλάδα δεν προκαλέσει την Ε.Ε. δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αν την προκαλέσει θα υπάρξουν προβλήματα και μάλιστα σε κάθε μέτωπο», ανέφερε.
Την ίδια στιγμή ο ισπανός υφυπουργός οικονομικών, Ινίγκο Φερνάντες Ντε Μέσα, ανέφερε με νόημα ότι η Ισπανία χρηματοδότησε το ελληνικό πρόγραμμα με 26 δισ. ευρώ, καλώντας την Ελλάδα να συμφωνήσει το συντομότερο δυνατό με την τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: