Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Ο λαός στηρίζει τη διαπραγμάτευση

Μεγάλες οι ελπίδες για τη νέα κυβέρνηση 
Ο λαός στηρίζει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους - δανειστές, που ξεκίνησε η νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως δείχνει και η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της Public Issue για την "Αυγή", η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ετοιμότητα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα φτάνει πλέον στο 70%. Συναντήσεις Τσίπρα με Ολάντ και Ρέντζι. Αύριο στην Κύπρο Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι δεν πρόκειται να κάνει τούμπα, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του και ότι θα επιμείνει στη θέση αρχής για την υπογραφή νέας συμφωνίας χωρίς τρόικα και Μνημόνια. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, ωστόσο η φωνή της Ελλάδας ακούγεται για πρώτη φορά με ψυχραιμία, σχέδιο και αποφασιστικότητα. Ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να βρεθεί "αμοιβαία επωφελής λύση" ξεκινά επισκέψεις στο Παρίσι και τη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντζι, αφού αύριο >>>
 



επισκεφθεί την Κύπρο. 
Σε Λονδίνο, Παρίσι και Ρώμη μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης για συζητήσεις με τους ομολόγους του. 
Και ενώ ο Σόιμπλε εμφανίζεται αδιάλλακτος, η Ουάσιγκτον στέλνει μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στην προσπάθεια να λυθούν οι διαφορές με τους πιστωτές.

Μεγάλες οι ελπίδες για τη νέα κυβέρνηση 

Η πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση της Public Issue για την "Αυγή" δείχνει πως η ικανοποίηση των πολιτών για την πολιτική αλλαγή είναι πολύ μεγάλη
Ταυτόχρονα τα ευρήματα καταδεικνύουν ένα ανοικτό πολιτικό ζήτημα για τον σημερινό αρχηγό της Ν.Δ.
Ας δούμε τα κύρια ευρήματα της δημοσκόπησης:
 
Πρώτον: Η ικανοποίηση για το αποτέλεσμα είναι πολύ μεγαλύτερη του αθροίσματος των δύο κομμάτων που συμφώνησαν στη συγκρότησή της και φτάνει στο 60%. 
Το στοιχείο αυτό δείχνει τη μεγάλη ελπίδα για πολιτική αλλαγή που υπάρχει στο εκλογικό σώμα. 
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μόλις το 10% των ερωτώμενων εμφανίζονται στεναχωρημένοι για το αποτέλεσμα, στοιχείο που δείχνει τη διευρυμένη αποδοχή που έχει η νέα κυβέρνηση.
 
Δεύτερον: Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αποδοχή των πολιτών σχετικά με την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. 
Η αποδοχή για τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 67%, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα εκτοξεύεται στο 70%. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους της Ν.Δ. αναγνωρίζει την ετοιμότητα της νέας κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να κυβερνήσουν. 
Το στοιχείο αυτό γεμίζει με ευθύνες τους υπουργούς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της νέας διακυβέρνησης και έχουν δεσμευτεί πως θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο στις μεγάλες προσδοκίες του λαού μας.
 
Τρίτον: Από τη δημοσκόπηση είναι εμφανές ότι υπάρχει πολιτικό θέμα με τον αρχηγό της Ν.Δ., η κινδυνολογική γραμμή του οποίου απορρίφθηκε από το εκλογικό σώμα με συντριπτικό ποσοστό, το οποίο φτάνει στο 71%! 
Ενδεικτικό της αμφισβήτησης της γραμμής Σαμαρά είναι ότι μόλις το 28% των ψηφοφόρων της Ν.Δ την εγκρίνει, ενώ το 44% διαφωνεί ανοικτά και του καταλογίζει ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα. 
Είναι πλέον σαφές πως ο Σαμαράς βρίσκεται μπροστά σ' ένα μεγάλο πρόβλημα πολιτικής αμφισβήτησης στην ίδια τη βάση της άλλοτε κραταιάς Κεντροδεξιάς. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. που αναγνωρίζει στον Αλέξη Τσίπρα την ετοιμότητα διακυβέρνησης είναι υψηλότερο από το ποσοστό που εγκρίνει την πολιτική Σαμαρά.

Η γραμμή Σαμαρά ηττήθηκε τόσο σε επίπεδο εκλογικού σώματος όσο και στο επίπεδο της εκλογικής βάσης που απέμεινε στη Νέα Δημοκρατία. 
Αντιθέτως οι πολίτες ελπίζουν στην πολιτική αλλαγή και προσδοκούν πολλά από τη νέα κυβέρνηση της χώρας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ