Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Χτίζουν "γέφυρα" Αθήνα - Βρυξέλλες / "Με ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης"

*Διαμεσολάβηση Γιούνκερ μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας 
*Θετικός στην ελληνική πρόταση ο Αυστριακός καγκελάριος Φάινμαν 
Η κυβερνητική πρόταση στο Eurogroup της Τετάρτης
Σημεία συνεννόησης, ώστε να δοθεί στην Ελλάδα ο χρόνος που ζητάει για να παρουσιάσει τις τελικές της προτάσεις, βρίσκουν Αθήνα και Βρυξέλλες, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ βρίσκεται σε επαφή και με το Βερολίνο, από το οποίο, προς το παρόν, προέρχονται οι μεγαλύτερες αντιστάσεις.  
Η πρόταση που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ένα πρόγραμμα - γέφυρα έως τις 31 Αυγούστου, που θα στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: 
α) Πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ αντί 3%
β) απομείωση του χρέους μέσω ανταλλαγής ομολόγων
γ) επενδυτικό πρόγραμμα και διασφάλιση ρευστότητας >>>
 



 
δ) αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης.
Τη συμφωνία του με τον Αλ. Τσίπρα στην εκτίμηση ότι μπορεί να εξευρεθεί "κοινά επωφελής λύση" εξέφρασε ο Αυστριακός καγκελάριος Φάινμαν στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στη Βιέννη 

"Με ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης" 

Η παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα στην καγκελάριο Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ήταν σαφής
Η Ουάσιγκτον ζήτησε από το Βερολίνο να καταθέσει προτάσεις για το πώς η Ελλάδα "θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης". 
Με τον τρόπο αυτόν, λίγες ημέρες μετά τη δήλωσή του ότι δεν ξεζουμίζεις μια χώρα που πέρασε ήδη μια βαθιά ύφεση, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε να κατανοεί τον συστημικό κίνδυνο που συνιστά μια ενδεχόμενη σύγκρουση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το "ελληνικό πρόβλημα", το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά έχει μεγάλη σημασία για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, απέφυγε να εμφανιστεί με τη λεοντή της αδιαλλαξίας, την οποία φέρει συνήθως ο Σόιμπλε, και έδειξε ότι είναι ανοικτή στο να συζητήσει το σχέδιο που πρόκειται να παρουσιάσει η Ελλάδα στο Eurogroup της Τετάρτης.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος
Νωρίτερα από τον Ομπάμα, οι υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας κάλεσαν την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη και να ενισχύσει τη ζήτηση, κάτι που αρνείται πεισματικά το Βερολίνο. 
Ενώ ο Τζέικομπ Λιού έκανε χθες και νέα παρέμβαση, πράγμα που δείχνει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στο θέμα η Ουάσιγκτον, ζητώντας από την Ελλάδα και τους δανειστές να αναζητήσουν μια "πρακτική, πραγματιστική λύση προς τα εμπρός".

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά το κλίμα πιέσεων και τετελεσμένων, από το Βερολίνο, που θα κριθούν αυστηρά από την Ιστορία, κινείται με αποφασιστικότητα και σύνεση
Προτείνει μια ενδιάμεση συμφωνία, ένα πρόγραμμα - γέφυρα, που δεν επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και θα δώσει τον αναγκαίο χρόνο στη διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. 
Ο Αυστριακός καγκελάριος Φάινμαν, κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι η Αθήνα ζητάει λογικά πράγματα και άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν χρήσιμο να στηρίξει τη συμφωνία - γέφυρα και ο Σαμαράς στη συνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 
Θα στηρίξει άραγε η ηγεσία της Ν.Δ. την ελληνική πρόταση;

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στη χώρα μας είναι καταστροφικό και δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη συνέχισή του, ενώ το μήνυμα του λαού μας είναι να τερματιστεί η πολιτική της λιτότητας
Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και θα δουλέψει σκληρά για να αποφύγει τις συμπληγάδες και να βρεθεί μια λύση που θα βοηθήσει συνολικά την Ευρώπη. 
Παρά την επίδειξη ισχύος, το Βερολίνο γνωρίζει ότι στην πραγματικότητα αυτό απομονώνεται, όχι η Ελλάδα. 
Το φοβούνται, δεν το εμπιστεύονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: