Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Διεκδικούμε συμφωνία με το κεφάλι ψηλά

Αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης χωρίς τους επαχθείς όρους του Μνημονίου 
 Η απάντηση Τσίπρα στον Σόιμπλε και όσους αξιώνουν την υποταγή της χώρας
"Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, δεν είμαστε διαχειριστές των Μνημονίων, η Ελληνική Δημοκρατία δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα, διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη" διαμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας προς τον Β. Σόιμπλε και όσους εμπνεύστηκαν το προχθεσινό "τελεσίγραφο" του Eurogroup προς τη χώρα μας. Αναφερόμενος ειδικότερα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, του συνέστησε να μην "λυπάται" τους λαούς "που προχωρούν με το κεφάλι ψηλά", αλλά τους λαούς που "περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό"
(η ομιλία του πρωθτπουργού στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - βιντεο εδω)
Πιστή στις "κόκκινες γραμμές" που χάραξε ο ελληνικός λαός στις εκλογές και χαράσσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης, η κυβέρνηση θα καταθέσει σήμερα στην Ε.Ε. αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης >>>
 



χωρίς τους επαχθείς όρους του Μνημονίου.  

Αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες 
θα υποβάλει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στον Πρόεδρο του Εurogroup
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται από την κυβέρνηση αλλά θα αφορά μόνο επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα – μνημόνιο. 
Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. 
Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του προγράμματος- μνημονίου, δηλώνουν κατηγορηματικά οι κυβερνητικές πηγές.
Το αίτημα λοιπόν θα αφορά μόνο την δανειακή σύμβαση με βάση την πρόταση Μοσκοβισί που αποσύρθηκε ως γνωστόν από το χθεσινό Εurogroup.
Το Βερολίνο βέβαια δεν δέχεται αυτόν τον διαχωρισμό και για το λόγο αυτό κυβερνητικά στελέχη βρισκονταν από χθες σε συνεχή επικοινωνία με αξιωματούχους της Ευρωζώνης. 
Αναμένεται από τον πρόεδρο του Εurogroup να κρίνει στη συνέχεια εάν το ελληνικό αίτημα πληροί τις προυποθέσεις που έθεσαν χθες Δεύτερα οι εταίροι ώστε να αποφασίσει αν  θα συγκαλέσει ή όχι έκτακτο Εurogroup.

Νέο προκλητικό κρεσέντο από Σόιμπλε
Συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, καθώς σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) ζήτησε την τήρηση των συμφωνηθέντων.
Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η Ελλάδα θέλει ή όχι ένα πρόγραμμα, ενώ υποστήριξε πως η κατάσταση στη χώρα μας δεν βελτιώνεται.
Επιμένοντας στην ανάγκη υποβολής αιτήματος παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, είπε πως αυτό έχει νόημα, μόνο αν η Ελλάδα προτίθεται να το ολοκληρώσει και μάλιστα ζήτησε σαφείς δεσμεύσεις ως προς αυτό.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε και στον Γ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι «δεν έχουμε καταλάβει αν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση της χώρας λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για τους Έλληνες πολίτες».

«Η ομπρέλα που μπορεί να προσφέρει το πρόγραμμά μας, μπορεί να είναι πολύ βοηθητική και επίσης θα μας δώσει περισσότερο χρόνο να μιλήσουμε για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί, επομένως αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: