Κρίσιμες για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θεωρούνται οι συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι και αύριο αρχικά στις Βρυξέλλες με τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ και στη συνέχεια στο Παρίσι με τον Φρανσουά Ολάντ.
Βαρύνουσας σημασίας είναι το έντονο ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος αποστέλλει στην Αθήνα ειδική ομάδα διαμεσολάβησης με την Ε.Ε. ώστε να βρεθεί αμοιβαίως επωφελής λύση στο ζήτημα του χρέους.

Η ρωγμή άνοιξε

Μέσα σε μια εβδομάδα η νίκη ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει στον ευρωπαϊκό δημόσιο χώρο για συζήτηση την ατζέντα κατά της λιτότητας και υπέρ της ρύθμισης του δημόσιου χρέους. Πρόκειται για ρωγμή στην οποία παρεμβαίνουν και άλλες δυνάμεις, εντός και εκτός της Ευρωζώνης, που μέχρι τώρα εμφανίζονταν να σιωπούν και να ακολουθούν την κυρίαρχη πολιτική της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας που έχει επιβάλει το Βερολίνο.
Η τρόικα απονομιμοποιήθηκε ακόμη και με δηλώσεις του Γιούνκερ
Ο Ομπάμα, αλλά και το Λονδίνο, προειδοποιούν ότι η αντιπαράθεση που έχει στήσει το Βερολίνο στην Ευρωζώνη, με αφορμή το ελληνικό θέμα, αποτελεί κίνδυνο για την ισορροπία της ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. 
Η βασική πολιτική σύλληψη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ελληνικό πρόβλημα, παρ' ότι έχει εγχώριες ρίζες, έχει ευρωπαϊκή εμβέλεια, αναγνωρίζεται τώρα από πολλές διεθνείς δυνάμεις. 
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντζι, με τον οποίο σήμερα θα συναντηθεί ο Αλ. Τσίπρας στη Ρώμη, αντιλαμβάνεται ότι το ελληνικό διάβημα κατά της λιτότητας αφορά και την προοπτική της Ιταλίας.

Η Μέρκελ νιώθει αυτόν τον εν δυνάμει νέο ανταγωνισμό
Ποντάρει στις ελεγχόμενες κυβερνήσεις, όπως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, για να αποτρέψει τη δημιουργία μετώπου του Νότου εναντίον της πολιτικής της. 
Ακόμη περισσότερο, υποψιάζεται τη Γαλλία και την Ιταλία ότι αποκλίνουν από τη μέχρι τώρα κοινή στάση.
Οι αντιδράσεις, όμως, δεν περιορίζονται στην κορυφή
Στη Μαδρίτη έγινε προχθές μεγάλη διαδήλωση των Podemos, με ελληνικές σημαίες και με συνθήματα κατά της λιτότητας και υπέρ της Ελλάδας. 
Τα γερμανικά συνδικάτα αποδοκιμάζουν τη στάση της Μέρκελ. 
Ο Σόιμπλε οχυρώνεται πίσω από τις αποφάσεις των κοινοβουλίων για να αμυνθεί υπέρ της τρόικας. 
Ωστόσο το Βερολίνο αισθάνεται στενόχωρα και ολοένα και πιο έκκεντρα ως προς την αναπτυσσόμενη νέα ευρωπαϊκή δυναμική. 
Δεν μπορεί να συμμετάσχει άμεσα στη νέα κινητικότητα, αναθέτει ρόλο μεσάζοντα στον Γιούνκερ και αναγκάζεται να δηλώσει ότι ο Τσίπρας είναι καλοδεχούμενος στο Βερολίνο.

Σ' αυτή τη φάση η ευρωπαϊκή κινητικότητα, με πρωταγωνίστρια την Αθήνα, έχει ως όριο τη σύνοδο κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου και το Eurogroup στις 17 Φεβρουαρίου
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει, στον άμεσο ορίζοντα, να υπάρξει συμφωνία - γέφυρα, ώστε να θωρακιστεί η χρηματοδοτική ροή της ελληνικής οικονομίας εν όψει της σύνταξης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης, καθώς και της μεγάλης διαπραγμάτευσης για το χρέος.
Πριν από μια εβδομάδα τίποτα δεν προμήνυε αυτές τις εξελίξεις
Ποιος θυμάται ότι παραμένει "ανοικτή" η 6η αξιολόγηση και ότι δεν θα πάρει η Ελλάδα τη δόση; 
Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος; 
Η διαπραγμάτευση ήταν δυνατή, αλλά δεν ήταν επιθυμητή από τις κυβερνήσεις των Μνημονίων. 
Τώρα έχει ξεκινήσει από πιο βαθιά και πιο ουσιαστικά
Η κυβέρνηση έχει σχέδιο, που βασίζεται στην ειλικρίνεια ως προς τις σχέσεις της με τους πολίτες, καθώς και στην επιλογή να καταστήσει το ελληνικό θέμα ευρωπαϊκό. 
Και αποδίδει.