Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Κυβερν. Συμβούλιο: Ικανοποίηση για τη συμφωνία. Θα περάσει από τη Βουλή

Η κυβέρνηση περιμένει την έγκριση της νέας συμφωνίας
Ενστάσεις, από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη
Στις 10 πμ συνεδρίαζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Ξεπερνώντας τον σκόπελο του Eurogroup, η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη συμφωνία με τους εταίρους, υπογραμμίζοντας ότι «ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το πρώτο βήμα έγινε» καθώς «όχι μόνο δεν υπάρχει η υποχρέωση για επιβολή των μέτρων >>>
 



του e-mail Χαρδούβελη, αλλά αντιθέτως στη συμφωνία περιλαμβάνεται μεγάλο μέρος του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης»
Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις αφήνει περιθώρια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με ορίζοντα την τελική συμφωνία του καλοκαιριού, που θα ονομάζεται πιθανότατα «Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη».

Η κυβέρνηση προβάλλει ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και τα εργασιακά, ωστόσο κύκλοι της επισημαίνουν με νόημα ότι «σε καμία διαπραγμάτευση η μια πλευρά δεν μπορεί να επιβάλει το 100% των θέσεών της».


Άλλωστε, η εντολή του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Οικονομικών ήταν να κλείσει οπωσδήποτε η διαπραγμάτευση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό κείμενο συνέταξε η ομάδα Δραγασάκη και τα κομμάτια που αφορούν τα επίμαχα σημεία, όπως π.χ. των ιδιωτικοποιήσεων, συντάχθηκαν από τους Γ. Βαρουφάκη και Γ. Χουλιαράκη.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο οι υπουργοί εξέτασαν ακροθιγώς το χρονοδιάγραμμα των επόμενων νομοθετικών κινήσεων
Αναμένουν την υπερψήφιση της πρόσφατης συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια, ώστε να φέρουν στην ελληνική Βουλή το νομοθέτημα για την έγκρισή της.


«Εχουμε ξαναπεί ότι δεν είμαστε σαν τους άλλους. Η συμφωνία θα έρθει στο Κοινοβούλιο, θα συζητηθεί εκεί και θα ψηφιστεί κανονικά» 
ξεκαθάριζαν οι επιτελείς γύρω από τον πρωθυπουργό, διαλύοντας κάθε υπόνοια για χρήση άλλων πρακτικών.

Στη συνεδρίαση εκφράστηκαν όμως και ενστάσεις αναφορικά με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, κυρίως από την πλευρά του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες, στάθηκε ιδιαίτερα στον «ανοιχτό» χαρακτήρα της λίστας, δίνοντας έμφαση στην «ετοιμότητα» που πρέπει να εμφανίσει η κυβέρνηση ώστε στα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης να μην υπάρξουν επώδυνες για την κοινωνία πολιτικές υποχωρήσεις.

Σε αυτό το κλίμα, στις 10 το πρωί συνεδρίαζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: