Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η συνέντευξη τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη (video) και τα δύο κείμενα

Γ. Βαρουφάκης: Ήμουν έτοιμος να υπογράψω, αλλά μου έφεραν άλλο κείμενο 
Κατά τη συνέντευξη τύπου που μεταδόθηκε μετά την πρόωρη λήξη των εργασιών του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την πεποίθησή, ότι θα υπάρξει εν τέλει συμφωνία. >>>




Συγκεκριμένα είπε: "Δεν αμφιβάλλω ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και θετική για την Ευρώπη"

Όπως εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης το κείμενο, που παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική και έτοιμη να υπογράψει, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το νέο αυτό κείμενο ζητούσε την παράταση του Μνημονίου κάτι που σήμαινε ότι ήταν αδύνατο να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση. 
"Η Ευρώπη δεν θέλει να αποτύχει".

"Ο Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα κείμενο που αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, το οποίο θα χαιρόμουν να υπογράψω [...] 
Ξαφνικά το κείμενο του Mοσκοβισί αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο, το οποίο μας ζητούσε να γυρίσουμε πίσω» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Να σημειωθεί ότι το κείμενο που παρουσιάστηκε ως βάση διαπραγμάτευσης αποτελούσε πλήρη υπαναχώρηση από την κοινή συνέντευξη τύπου Γ. Ντάισελμπλουμ και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Πέμπτη, Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup μετέφερε την εμμονή των εταίρων στην εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι κάποιοι επιμένουν σε ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει, με τον τρόπο αυτό όμως στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θέλουν τις διαπραγματεύσεις, όμως οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν λειτουργούν με τελεσίγραφα, δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται.


Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον του βρετανικού Channel 4, έδωσε στη δημοσιότητα αρχικά ένα προσχέδιο που πρότεινε ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στον Γ. Βαρουφάκη και γύρω στις 3 μ.μ. (με ανάρτησή του στο twitter) το τελικό κείμενο του σχεδίου Μοσχοβισί, για το οποίο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα το υπέγραφε ευχαρίστως. 
Οι διαφορές με το κείμενο που παρουσίασε στο Eurogroup ο Γ. Ντάισελμπλουμ είναι εμφανέστατες.

Απαντώντας στην αποκάλυψη του Μέισον, κύκλοι της Κομισιόν ανέφεραν ότι δεν επρόκειτο για κείμενο, αλλά για κάποιο προσχέδιο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το μπρος πίσω της χθεσινοβραδινής διαπραγμάτευσης. Την εκδοχή αυτή έσπευσε να υιοθετήσει και ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, με ανάρτησή του στο twitter.


H "AΥΓΗ" παρουσιάζει και τα δύο κείμενα, 
ώστε οι συγκρίσεις να είναι ακόμη πιο άμεσες. 

 

Το έγγραφο που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση

 


 

«Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε ανεξίτηλα βελτιούμενες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικότερα οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας.

Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας, όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το  Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον, κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτείται και να μη θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα.

Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος, σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία.

Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα των ελληνικών αρχών.

Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές, αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο».

 

Το σχέδιο Μοσκοβισί το οποίο ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως θα προσυπέγραφε

 


 
«Προσχέδιο 15 Φεβρουαρίου - κλείσιμο εργασιών
Σήμερα το Eurogroup εκτίμησε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα με βάση τον εντατικό διάλογο μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και πιο ενισχυμένη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που έχει στόχο την ανθεκτική βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν κατά πολύ καθυστερήσει για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προβεί σε άμεσες ενέργειες για να εξασφαλίσει ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση. Θα εξασφαλίσει πως όλα τα νέα μέτρα δεν θα αντιστρέφουν υπάρχουσες δεσμεύσεις και πως θα είναι πλήρως χρηματοδοτημένα. Θα αποφύγει μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και  τους διεθνείς εταίρους της.
Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους για να διασφαλίσει υγιή και βιώσιμα δημοσιονομικά μεγέθη, επιτυγχάνοντας και διατηρώντας ευμεγέθη πρωτογενή πλεονάσματα. Το εφικτό της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα εξεταστεί υπό το φως των εξελισσόμενων  οικονομικών περιστάσεων. Μέτρα για τη μείωση του φόρτου του χρέους και για την επίτευξη περαιτέρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα πρέπει να εξετασθούν στη βάση των δεσμεύσεων του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.
Ταυτόχρονα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την ανεπιφύλακτη δέσμευσή τους σχετικά με τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές τους.
Τα παραπάνω αποτελούν την βάση για μια επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, που θα μπορούσε να πάρει την μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο συμβόλαιο ανάπτυξης για την Ελλάδα που θα συζητηθεί και θα καταλήξει μέσα σε αυτήν την περίοδο
Όταν θεωρηθεί χρήσιμο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα για να ενισχύσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
Το Eurogroup προσκαλεί τους θεσμούς να καταλήξουν την τεχνική τους δουλειά με τις Ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων και της επισήμανσης των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, των τρόπων κάλυψής τους και των κατάλληλων προϋποθέσεων. Οι θεσμοί θα υποβάλουν αναφορά στο Eurogroup μέχρι τις [21] Φεβρουαρίου».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ