Ηλεκτρονικό "καταθεσιολόγιο" για χτύπημα της φοροδιαφυγής 
Ηλεκτρονικές συναλλαγές για γιατρούς, δικηγόρους
Ξεπερασμένος ο μειωμένος ΦΠΑ σε Μύκονο και Σαντορίνη 
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τη δημιουργία ηλεκτρονικού "καταθεσιολογίου" σε βάθος 15ετίας προαναγγέλλει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη με συνέντευξή της στην "Αυγή". Η υπουργός τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα ελέγχου της φοροδοτικής ικανότητας όλων και σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα, την επέκταση των πληρωμών με κάρτες και τους ελέγχους των φοροεισπρακτικών μηχανισμών θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών θα διασυνδεθούν επίσης γιατροί και δικηγόροι. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι περιβόητες >>>
 



"τριγωνικές συναλλαγές" των πολυεθνικών
Για το επίμαχο θέμα του ΦΠΑ η Νάντια Βαλβάνη υποστηρίζει ότι έχουν ξεπεραστεί οι λόγοι για τον μειωμένο συντελεστή σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. 
Η υπουργός διευκρινίζει ότι οι φόροι είναι ήδη υψηλοί σε ποτά και τσιγάρα, ενώ όσον αφορά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δηλώνει πως σχεδιάζεται να νομοθετηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους για τα εισοδήματα του 2015.

Το κρίσιμο πενθήμερο της διαπραγμάτευσης 

Το κεντρικό ζήτημα της κυβερνητικής πολιτικής κατά το πρώτο δίμηνο της θητείας της αποτελεί ασφαλώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές για τη μετάβαση από τη μνημονιακή πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και της σκληρής λιτότητας στη νέα συμφωνία για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη, που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μπαίνουν στο πιο κρίσιμο πενθήμερο μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και επικεντρώνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση. 
Οι δράσεις που προτείνονται για το 2015 προβλέπουν έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, τα οποία δεν προέρχονται από περικοπές μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, αλλά από έχοντες, κατέχοντες και φοροδιαφεύγοντες. 
Τις μεταρρυθμίσεις και τις δράσεις έχει ανάγκη η χώρα για να ξεκινήσει η ανάκαμψη και η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. 
Το ελληνικό πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο. 
Προβλέπει για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, αντί του υπέρογκου 3% που είχε συμφωνήσει ο Σαμαράς, ενώ θετικός εκτιμάται ο ρυθμός ανάπτυξης στο 1,4%.

Το δίμηνο αυτό διάστημα η κυβέρνηση τερμάτισε τον κυρίαρχο ρόλο της τρόικας, η οποία έδινε οδηγίες - τελεσίγραφα που εκτελούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις
Η νέα ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έφεραν το πρόβλημα της χώρας στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας και τη γεωπολιτική της σημασία. 
Η κυβέρνηση ζητάει την άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών της ΕΚΤ, που προκαλούν χρηματοπιστωτική ασφυξία στη χώρα, καθώς και την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα. 
Ζητάει ακόμη την αύξηση του ορίου δανεισμού έντοκων γραμματίων, όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν χωρίς να τεθούν εμπόδια. 
Παρά την άκαμπτη στάση των εταίρων, η Ελλάδα εξοφλεί το δημόσιο χρέος, όμως η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα μπορεί να το εξυπηρετήσει από ίδιους πόρους εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στη εκταμίευση των χρημάτων που καθυστερούν αδικαιολόγητα
Η προειδοποίηση αυτή του πρωθυπουργού άνοιξε τον δρόμο για την επταμερή και τη συμφωνία σε επίπεδο κορυφής, ενώ με την έγκριση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων είναι εύλογο ότι θα αρθούν τα εμπόδια από την ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση συμπλήρωσε δύο μήνες ζωής
Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα παρουσιάζει σημαντικό έργο, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει. 
Το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης υλοποιείται, ενώ αναμένονται σημαντικά κονδύλια και από την Ε.Ε. 
Προχωράει η ρύθμιση με τις 100 δόσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα συμβάλει τόσο στην αύξηση των εσόδων όσο και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. 
Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την επεξεργασία των νομοσχεδίων 
για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, 
την αποσυμφόρηση των φυλακών, 
την αποκατάσταση των αδικιών και 
την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, καθώς και του 
σχεδίο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. 
Ποτέ στο παρελθόν μια κυβέρνηση δεν έκανε τόσα πολλά σε τόσο μικρό διάστημα, ενώ βρίσκεται μάλιστα αντιμέτωπη με τόσες μεγάλες δυσκολίες.