Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων / Νέο βήμα στην πολιτική διαπραγμάτευση

*Τομές στο κράτος και στην οικονομία *Ανοίγουν οι γραμμές χρηματοδότησης
Το "ελληνικό κλειδί" για τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή ανασύνταξης και ανάπτυξης εμφανίζει σήμερα στο EuroWorking Group η κυβέρνηση. Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές στην οικονομία και τη δημόσια διοίκηση, οι οποίες αποβλέπουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσαν τα Μνημόνια, στην αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους και του αισθήματος φορολογικής δικαιοσύνης και στην ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και του παραγωγικού μοντέλου
Από τη στιγμή που το σχέδιο θα εγκριθεί από το Eurogroup, στο τέλος της εβδομάδας, όπως εμφανίστηκε βέβαιος χθες ο Μ. Σουλτς, θα ανοίξει και η ροή χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γ. Ντάισελμπλουμ χθες και ο Μ. Ντράγκι προχθές. >>>
 



 
Νέο βήμα στην πολιτική διαπραγμάτευση


Όταν οι άνθρωποι μένουν στις εντυπώσεις της στιγμής, δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις βαριάντες της πολιτικής με αποτέλεσμα να κάνουν λάθος εκτιμήσεις. 
"Η αλήθεια κρύβεται βαθιά", έλεγε ο Γκαίτε, για να θυμηθούμε έναν μεγάλο Γερμανό παίρνοντας αφορμή από τις εξελίξεις στις ελληνογερμανικές σχέσεις. 
Είναι πραγματικά αφέλεια να μην μπορούν να κατανοήσουν "έγκυροι" αναλυτές ότι η εξομάλυνση των σχέσεων Βερολίνου - Αθήνας, η οποία εξελίσσεται χωρίς την άτακτη υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, όπως ήλπιζαν οι "δεδομένοι" του παλιού συστήματος εξουσίας, δεν θα επηρεάσει και τις σχέσεις της χώρας μας με τους "θεσμούς". 
Όσοι αδυνατούν να κατανοήσουν τους πολιτικούς συμβολισμούς, θα ήταν πιο φρόνιμο να μην εκτίθενται σε αξιολογικές κρίσεις που απαιτούν σύνθετους συλλογισμούς και ιστορικό βάθος.

Ο πρωθυπουργός και η καγκελάριος Μέρκελ άνοιξαν μια νέα περίοδο στις ελληνογερμανικές σχέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δρόμος είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα και ότι όλες οι δυσκολίες έχουν υπερπηδηθεί. 
Οι δυσκολίες παραμένουν, στόχος των δύο κυβερνήσεων, όμως, είναι να βρεθούν λύσεις σε δύσκολα προβλήματα μέσα από διάλογο και στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος.
Ο πρωθυπουργός δεν πήγε ως ικέτης στο Βερολίνο, όπως επιθυμούσαν οι "δεδομένοι" του παλιού συστήματος εξουσίας
Έθεσε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που σκιάζουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις και δυσκολεύουν την κοινή ευρωπαϊκή πορεία. 
Είναι καλό να γνωρίζει το Βερολίνο πως δεν μπορεί να ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να χτυπήσει τη διαφθορά και να μην υποβοηθά τη διαλεύκανση κρίσιμων υποθέσεων, όπως η περίπτωση της Siemens
O πρωθυπουργός έθεσε το πρόβλημα αυτό στην καγκελάριο, κάτι που οι προηγούμενοι δεν έκαναν, επειδή πιθανότατα δεν αισθάνονταν και τόσο σίγουροι για τις τυχόν παρενέργειες από τη διαλεύκανση της υπόθεσης με τις "χρυσές" μίζες.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ακόμη το φορτισμένο θέμα των οφειλών της Γερμανίας: του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων
Αυτή η ιστορική εκκρεμότητα ετέθη για πρώτη φορά από Έλληνα πρωθυπουργό, όχι για να ξύσει παλιές πληγές, αλλά για να τονίσει το χρέος της άλλης πλευράς απέναντι στην Ελλάδα και την Ιστορία. 
Από αυτή την άποψη, το εξώφυλλο του "Spiegel" μπορεί να ξένισε, υπενθύμισε όμως στους Γερμανούς ένα ιστορικό χρέος και τόνισε έναν υπαρκτό κίνδυνο, τη διολίσθηση του Βερολίνου σε μια ηγεμονική πολιτική ισχύος και κυριαρχίας, η οποία δεν συνάδει με την προοπτική του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος και επομένως πρέπει να αλλάξει. 
Έδειξε επίσης ότι και στη Γερμανία υπάρχουν δυνάμεις που κατανοούν τα προβλήματα που προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η άκαμπτη στάση του τιμωρητικού προτεσταντισμού και της πολιτικής κυριαρχίας.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η αναφορά Τσίπρα πως το μνημονιακό πρόγραμμα δεν είναι "ιστορία επιτυχίας", αλλά αντιθέτως είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία
Κατά συνέπεια, το πρόγραμμα αυτό πρέπει να αλλάξει με άλλο μείγμα πολιτικής, με προτεραιότητα την ανάπτυξη με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο ανοίγει νέα σελίδα στην πολιτική διαπραγμάτευση για το "ελληνικό πρόβλημα" μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. 
Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup, αλλά έχει μεγάλη σημασία το κλίμα και οι θέσεις με τις οποίες προσέρχεται κανείς στις συνεδριάσεις των "θεσμών".
Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων τις οποίες έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν πρόκειται να δεχθεί νέο μνημονιακό πρόγραμμα με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
Στόχος της είναι μια αμοιβαία επωφελής λύση, που θα τονώσει την ανάπτυξη και θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: