Σημαντική συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ σήμερα στη συνόδου κορυφής
Η άρση των πολιτικών διαφορών, που
έχουν εμφανιστεί στην έως τώρα διαπραγμάτευση και καταγράφηκαν κατά τη
χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, με έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό αναδεικνύεται στη μόνη ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Στην πραγματικότητα αυτό αποτελεί την πλέον "έντιμη" προσέγγιση για την τήρηση της συμφωνίας της 20ής
Φεβρουαρίου από όλες τις πλευρές. Τυχόν επικράτηση συντηρητικών κύκλων
στην πλευρά των δανειστών, που εξωθούν τη διαπραγμάτευση στα άκρα με
σκοπό να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση στην αποδοχή των νεοφιλελεύθερων
πολιτικών του Μνημονίου, είναι όχι απλώς αδιέξοδες, αλλά και επικίνδυνες
για την ίδια την Ευρωζώνη.
Αλ. Τσίπρας και Άν. Μέρκελ συναντώνται σήμερα στο περιθώριο >>>
της συνόδου
κορυφής με την προσδοκία να δώσουν ώθηση στη διαπραγμάτευση και αυτή να
ολοκληρωθεί επιτυχώς στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί.
Οι διαφορές
είναι γνωστές:
εργασιακά, ασφαλιστικό, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.
Πολιτική λύση με επαναβεβαίωση της 20ής Φεβρουαρίου
Όταν ο Κέινς επιχείρησε μάταια να πείσει τους ηγέτες των νικητών να μην επιβάλουν τις εξωπραγματικές αποζημιώσεις της συμφωνίας των Βερσαλλιών στην ηττημένη Γερμανία, κατέφυγε στο επιχείρημα: "Αν θέλουμε να αρμέξουμε τη Γερμανία, πρέπει να προσέξουμε να μην την καταστρέψουμε".
Ανάλογο επιχείρημα χρησιμοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, στη μακρινή Αυστραλία: "Αν έχεις μια άρρωστη αγελάδα και τη χτυπάς συνεχώς για να παράγει περισσότερο γάλα, το μόνο που θα πετύχεις είναι να την εξασθενίσεις περισσότερο και να μην παράγει καθόλου γάλα" τόνισε με νόημα ο υπουργός Οικονομικών σε μια προσπάθεια να καταδείξει πως είναι λανθασμένη η συνταγή που επιβάλλουν στην Ελλάδα οι δανειστές.
Οι συζητήσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε κρίσιμη φάση από τη μία, αλλά παρατηρείται σύγκλιση σε ορισμένα σημεία από την άλλη.
Οι δανειστές επιμένουν στα επίμαχα θέματα των εργασιακών, των ιδιωτικοποιήσεων, του ασφαλιστικού.
Μπροστά στις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα με τις διαπραγματεύσεις, μπορεί να αναζητηθεί απεμπλοκή κατά τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό, ακόμη ένα κρίσιμο θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η βούληση για τη συνάντηση αυτή ήταν αμοιβαία, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του τη διαπραγμάτευση και η συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ υποδηλώνει την αναγκαιότητα αναζήτησης πολιτικής λύσης, η οποία θα στηριχθεί στην επαναβεβαίωση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομονωθούν οι δυνάμεις της αδιαλλαξίας στην Ευρώπη, που επιμένουν να αγνοούν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και, ούτε λίγο ούτε πολύ, επαναφέρουν στο τραπέζι τις μνημονιακές δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.
Όμως ο Τσίπρας δεν είναι, ούτε θα γίνει Σαμαράς.
Η λύση με αμοιβαίο όφελος προϋποθέτει σεβασμό της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, μετακίνηση των θεσμών από μνημονικές εμμονές και αναζήτηση πολιτικής λύσης στο πλαίσιο του μηνύματος της λαϊκής εντολής.
Η ελληνική πλευρά έχει κάνει σημαντικά βήματα για την επίτευξη συμβιβασμού με αμοιβαιότητα.
Απαιτείται τώρα η άλλη πλευρά να υπερβεί τις μνημονιακές εμμονές και η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.
Είναι ενδεικτική πάντως η έμμεση, έστω, αυτοκριτική του ΔΝΤ για όσα υποστήριζε μέχρι σήμερα για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Στην πρόσφατη έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία διαπιστώνεται ότι η σχέση μεταξύ της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της συνολικής παραγωγικότητας της οικονομίας δεν είναι «στατιστικά σημαντική».
Το θέμα, όμως, είναι να μην μένει κανείς στα λόγια, αλλά να αναθεωρεί την πολιτική του όταν διαπιστώνει τις καταστροφικές της συνέπειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ