Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Τι θέλει ο Τσίπρας στη Μόσχα;

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αλλά και οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Το επικείμενο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα έχει προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχίες στη Γερμανία. Ο λόγος είναι πως η Ελλάδα «θα μπορούσε να πάρει βοήθεια από τη Ρωσία», όπως εκτιμά Γερμανίδα ανταποκρίτρια της Frankfurter Allgemeine Zeitung στη Ρωσία. Ωστόσο όπως διευκρινίζει ο Ρώσος υπουργός >>>
 



Οικονομικών η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει απευθύνει αίτημα στη Ρωσία για παροχή οικονομικής βοήθειας. Όμως μετά τη συνάντηση έχει προγραμματιστεί «η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών»
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα έχει απευθυνθεί στη Ρωσία για οικονομική βοήθεια, απάντηση μονολεκτικά: «Όχι». 
Ο Ρωσος αξιωματούχος δήλωσε πάντως πως αν υπάρξει σχετικό αίτημα τότε «θα εξεταστεί». Ανάλογη ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν. 
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία και σε κάθε περίπτωση είναι πρόωρο να μιλάμε για παροχή ρωσική στήριξης στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ. 
«Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα συζητηθεί και η σημερινή οικονομική κατάσταση της ίδιας της Ελλάδας από διάφορες απόψεις» ανέφερε. Ρωσία και Ελλάδα έχουν «μία πλούσια ημερήσια διάταξη διμερών σχέσεων, μάλιστα η συνεργασία τους είναι πολύπλευρη, δεν είναι μόνο η οικονομία, αλλά και οι ανθρωπιστικές επαφές, η πολιτιστική συνεργασία», τόνισε.
«Φυσικά και θα συζητηθούν και οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και ΕΕ, υπό το πρίσμα της πολιτικής των κυρώσεων που ακολουθεί η ΕΕ και την εξαιρετικά ψυχρή σχέση της Αθήνας προς αυτή την πολιτική», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν και άλλα επίκαιρα διεθνή ζητήματα.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα έχει απασχολήσει έντονα πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης
Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα της Die Zeit, που έκανε λόγο για «φλέρτ της Ελλάδα με τη Μόσχα»
«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κακά χαρτιά αλλά γερά νεύρα. Αν αυτό που έχει να προσφέρει δεν αρέσει στην Ευρώπη, τότε θα βρει χρήματα αλλού. Στη Μόσχα», ανέφερε το δημοσίευμα. 
«Η προσέγγιση «ενδέχεται να πρόκειται για κάτι περισσότερο από φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο και ελληνικές εξαγωγές φράουλας», έγραφε η   Handelsblatt. «η Ρωσία έχει οικονομικές φιλοδοξίες στην Ελλάδα. Ο Ρωσικός Σιδηρόδρομος RZD θέλει να αναλάβει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την ‘πύλη προς τα Βαλκάνια’. Πολύ σημαντικότερες για τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι όμως οι προοπτικές στο γεωπολιτικό πεδίο», τονίζει ο αρθρογράφος.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει όμως το δημοσίευμα της Deutsche Welle σχετικά με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα
Στο γερμανικό πρακτορείο μίλησε η ανταποκρίτρια της Frankfurter Allgemeine Zeitung στη Ρωσία. 
Στο ερώτημα «Θα λάβει η Αθήνα τη βοήθεια που θέλει;», η Έλφι Ζιγκλ απάντησε: «Νομίζω πως ναι, θα την πάρει». «Γιατί η Μόσχα παρακολουθεί με πολλή προσοχή τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και όταν αισθάνεται ότι ίσως να μπορούσε να ωθήσει κάποιο μέλος της EE να πάρει το δικό του δρόμο, να εγκαταλείψει την αλληλεγγύη προς την ΕΕ, τότε το κάνει λόγω των συμφερόντων που θα είχε από την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης. Γι αυτό το λόγο η Ελλάδα θα πάρει σε κάθε περίπτωση βοήθεια», σημείωσε.
O Βλάντιμιρ Πούτιν, σημειώνει η δημοσιογράφος, αιφνιδιάστηκε από τη συσπείρωση της Ευρώπη ενάντια στην προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά και στην ένοπλη διένεξη που ακολούθησε ανατολικά της Ουκρανίας. Και φυσικά δεν περίμενε ότι θα επιβάλλονταν οικονομικές κυρώσεις με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών.
«Και όταν διακρίνει κάποιον δρόμο ή κάποιο λόγο για να τις παρακάμψει – κι αυτός θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα - θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα θα ανταποκριθεί στις ελληνικές προτάσεις ή τις εκκλήσεις για βοήθεια. Πρόκειται για δάνεια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και άρση του εμπάργκο εισαγωγής φρούτων προς τη Ρωσία. Το εμπάργκο για εισαγόμενα προϊόντα της ΕΕ το επέβαλε ο Πούτιν το περασμένο καλοκαίρι ως αντίποινα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις». 
Η Έλφι Ζιγκλ εκτιμά πως σε περίπτωση που κερδίσει το στοίχημα ο Πούτιν δεν θα μείνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά θα επιδιώξει μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση μέσω του φαινομένου ντόμινο. 
Κάτι τέτοιο θα ήταν μοιραίο για την ευρωπαϊκή ενότητα και την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη επιθετική πολιτική του Κρεμλίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: