Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Στόχος της κυβέρνησης μια λύση - "πακέτο" - Οι 4 άξονες για συνολική συμφωνία

Με στόχο "μια και ενιαία συμφωνία", που θα δίνει οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, προχωρά η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη και έντιμη κατάληξη το συντομότερο δυνατόν, εντός του πλαισίου των κόκκινων γραμμών της χώρας, που, όπως διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, "δεν ξεθωριάζουν". 
Η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στοχεύει σε μια συμφωνία που για να υπάρξει θα πρέπει να είναι έντιμη και ότι συνεπώς είναι η σειρά των εταίρων να κάνουν υποχωρήσεις στη βάση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου.
 



Ζητεί ουσιαστικά, πέραν των δικών της δεσμεύσεων, να διασφαλιστούν δεσμεύσεις και από την πλευρά των εταίρων.
 
Οι 4 άξονες για συνολική συμφωνία
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός -μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο συνέδριο του Economist-, η συμφωνία, για να είναι έντιμη και βιώσιμη κοινωνικά και οικονομικά, να τερματίζει τη λιτότητα, να επαναφέρει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να δίνει προοπτική για την ανάπτυξη, προϋποθέτει 4 άξονες:
1) Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους, για φέτος και το 2016, ώστε να διασπασθεί η αναπαραγωγή της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
2) Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την ανισότητα.
3) Την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.
4) Ένα ισχυρό πακέτο - πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Ο Αλ. Τσίπρας είπε κατηγορηματικά ότι "δεν επιδιώκουμε απλώς μια συμφωνία, αλλά λύση στο πρόβλημα" και έστειλε το μήνυμα ότι "η συμφωνία πρέπει να κλείσει, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία", για να σημειώσει παράλληλα ότι η προϋπόθεση για να κλείσει "είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής".
 
Ο σταθμός της Ρίγας
Κομβικός σταθμός όπου θα μπορούσε να ενταθούν οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο είναι η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, όπου ο πρωθυπουργός επιθυμεί και θα επιδιώξει να τεθεί το ελληνικό ζήτημα, μέσα και από επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης σημείωνε εντός της εβδομάδας ότι τόσο η Σύνοδος όσο και ένα έκτακτο Eurogroup που θα μπορούσε να ζητήσει η Ελλάδα για τα τέλη Μαΐου μπορεί να αποβούν σημαντικά ως προς τη συμφωνία και το ζήτημα της ρευστότητας.
Ως προς το τεχνικό επίπεδο, στο πλαίσιο του Brussels Group οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν δοθεί κατά την τελευταία συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, στην κατεύθυνση για αμοιβαία επωφελή συμφωνία και με επιβεβαίωση των κόκκινων γραμμών, πέραν των οποίων η κυβέρνηση δεν μετατοπίζεται, στο πλαίσιο των αμοιβαίων υποχωρήσεων με τους εταίρους.
Αυτές τις κόκκινες γραμμές έθεσε εκ νέου ο πρωθυπουργός την Παρασκευή το βράδυ και έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα περί της συμφωνίας και του σχεδίου της κυβέρνησης, που δεν αφορά σε καμία περίπτωση νέο Μνημόνιο. Με αυτόν τον τρόπο κατέστησε σαφές ότι η πολιτική λύση υπερέχει πλέον σε αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της συνολικής επίλυσης του προβλήματος. Στο ίδιο πνεύμα έστειλε μήνυμα στους εταίρους ότι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα σηματοδοτήσει και ποια θα είναι η πορεία της Ευρώπης, συνολικά, το επόμενο διάστημα: "Αν θα συνεχιστεί αυτή η στρατηγική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της τιμωρίας, ή θα ανοίξουν δρόμοι ανάπτυξης και επιστροφής της δημοκρατίας στην Ευρώπη".
Δεν είναι τυχαίο ότι και σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία επιτέθηκε σφοδρά στο Μνημόνιο, ενεγκάλεσε τους εμπνευστές του και κατηγόρησε δριμύτατα την πολιτική ελίτ της χώρας της περασμένης πενταετίας που "επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές ιδέες και δυνάμεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας".
 
Κοινό έδαφος, ανοιχτά θέματα και κόκκινες γραμμές
Περιγράφοντας το σημείο που βρίσκονται τώρα οι διαπραγματεύσεις, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι "είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία" γιατί "σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε σειρά ζητήματα", επισημαίνοντας ωστόσο ότι παραμένουν ανοιχτά θέματα.
Είπε ειδικότερα ότι έχει βρεθεί κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι και μίλησε για οριακές αλλαγές στον ΦΠΑ, που πρέπει να λειτουργούν αναδιανεμητικά προς όφελος των κατώτερων στρωμάτων, αλλά και θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα.
Μίλησε για την επιμονή ορισμένων στους θεσμούς για αλλαγές στην ήδη απορυθμισμένη αγορά εργασίας και ξεκαθάρισε ότι "αυτές οι αλλαγές δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές". Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό "ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα των μισθών και συντάξεων" και ότι "τώρα έχει έρθει η ώρα της αναδιανομής".
Είπε ότι οι ίδιες δυνάμεις την ίδια στιγμή θέτουν και θέμα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος επιμένοντας στα μνημονιακά προαπαιτούμενα των περικοπών. Ο ίδιος τόνισε ότι για το ασφαλιστικό πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά τις επόμενες ημέρες ώστε να υπάρξει συναντίληψη σε ό,τι αφορά τα πραγματικά μεγέθη του και να διασφαλιστεί τουλάχιστον ότι οι όποιες προτάσεις και εκτιμήσεις δεν θα βασίζονται σε λανθασμένη εικόνα της οικονομικής κατάστασης και των ασφαλιστικών ταμείων.
 
Υλοποίηση εξαγγελιών παρά το "ναρκοθετημένο" έδαφος
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις, παρά τις -διαπιστωμένες από την προηγούμενη κυβέρνηση- συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας που κληρονόμησε. "Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σκοπό να επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια που πλήρωσαν το μάρμαρο των Μνημονίων, αλλά προτίθεται να μειώσει τη φορολογική τους επιβάρυνση", απαντούν κυβερνητικές πηγές στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να επισείσει τον μπαμπούλα της "φοροεπιδρομής".
Κυβερνητικές πηγές αποδομούν την κριτική με την οποία επιχειρείται το τελευταίο διάστημα να "αποδειχτεί" ότι η κυβέρνηση έχει αποκλίνει από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που αποτέλεσε τη βασική πολιτική δέσμευση της εκλογής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς αυτό παρουσίασαν αναλυτικά συγκριτικά (ως προς τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης) στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι τέσσερις πυλώνες της Θεσσαλονίκης "προχωρούν κανονικότατα με γοργούς ρυθμούς παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες".
Πρόκειται 
α) για τον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,  
β) την επανεκκίνηση της οικονομίας (ρύθμιση σε 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία),  
γ) τα εργασιακά. Ως προς αυτό σημειώνεται ότι βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, με την πλήρη στήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και του Ζ.Κ. Γιούνκερ, το σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού. 
δ) Ο τέταρτος πυλώνας υλοποιείται με τη νομοθεσία για την επαναπρόσληψη των απολυμένων (προβλέπεται επιστροφή των 3.600 απολυμένων από το Δημόσιο) και την αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση. Ακόμα, με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων στην Α' και Β' Λυκείου με τον νόμο για την Παιδεία. Τέλος, με τον νόμο για τον εξανθρωπισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: