Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Η ΑΥΓΗ. Πήγαν σε εκλογές πριν σκάσει "κανόνι" ! /// Δανειστές. Πού το πάνε;

Πήγαν σε εκλογές πριν σκάσει "κανόνι" ! Σαμαράς - Βενιζέλος επέσπευσαν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επειδή δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν μισθούς - συντάξεις τον Φεβρουάριο
Ομολογία Χρ. Σταϊκούρα στη Βουλή: Τη χαριστική βολή στη στρατηγική Σαμαρά, η οποία ναι μεν ηττήθηκε στις εκλογές, αλλά η ομάδα του προέδρου της Ν.Δ. προσπαθούσε να τη συντηρήσει και μετεκλογικά με την ελπίδα να δικαιωθεί από κάποιο "ατύχημα" της νέας κυβέρνησης, έδωσε χθες ο Χρ. Σταϊκούρας. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά παραδέχτηκε ευθέως στη Βουλή την αποκάλυψη του διαδόχου του Δημήτρη Μάρδα ότι, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στις 24 Φεβρουαρίου θα έλειπαν από το κρατικό ταμείο 452 εκατ. ευρώ και δεν θα ήταν δυνατόν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Η παραδοχή αυτή κλείνει οριστικά τις ιστορίες περί "success story" στην οικονομία κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά, αλλά πλέον πρωτίστως ακυρώνει τη σημερινή αντιπολιτευτική στρατηγική της Ν.Δ. έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Αποτελεί την επίσημη ομολογία "χρεοκοπίας" της πολιτικής της Ν.Δ.




τα τελευταία χρόνια και, προφανώς, εισάγει τη Ν.Δ. σε μια νέα περίοδο αναζήτησης στρατηγικής και ηγεσίας.
 
Πού το πάνε; 
Η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές παραμένει το συντριπτικά πιθανότερο σενάριο με βάση την κοινή παραδοχή ότι το αντίθετο δεν συμφέρει κανέναν
Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα από την πλευρά μέρους των δανειστών προβάλλονται απαιτήσεις απολύτως παράλογες. 
Απαιτήσεις που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί και που, αν τις αποδεχόταν, θα είχαν αντίθετο αποτέλεσμα απ' αυτό που υποτίθεται πως επιδιώκεται. 
Πολλά από αυτά που ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση, εάν εφαρμοστούν, θα λειτουργήσουν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία ύφεσης, η οποία, με τη σειρά της, θα μειώσει τα έσοδα, θα επιδεινώσει όλους τους δείκτες της οικονομίας και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως θέλει να λύσει.

Επί πέντε χρόνια ακολουθήθηκε πολιτική ύφεσης και λιτότητας, με αποτέλεσμα να ανέβουν η ανεργία και το χρέος και να πέσει το ΑΕΠ
Το γεγονός πως κάποιοι επιμένουν στην ίδια πολιτική δύο πράγματα μπορεί να υποκρύπτει: ή επιδιώκουν τη διηνεκή εξάρτηση της Ελλάδας από δάνεια και Μνημόνια ή, πολύ απλά, δεν επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας και θέλουν να το χρεώσουν στην Αθήνα.
Δεν είναι μόνον, ή δεν είναι κυρίως, θέμα συνέπειας του ΣΥΡΙΖΑ προς τις προεκλογικές του θέσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε στάση ευελιξίας και εμφανίστηκε υποχωρητικός σε αρκετές περιπτώσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί συμφωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πριν από τις εκλογές δύο πράγματα: 
Τι θέλει να επιτύχει -τον στόχο- και με ποιον τρόπο θα το επιδιώξει, δηλαδή το σχέδιο. 
Οι δυσκολίες στο δεύτερο και οι αναγκαίοι ελιγμοί δεν αίρουν τον στόχο.
Φαίνεται, όμως, πως ένα κομμάτι των δανειστών δεν θέλει ούτε το ένα ούτε το άλλο
Για την ακρίβεια δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ζωγραφιστό. 
Τώρα, αν για να το πετύχουν αυτό είναι διατεθειμένοι να τα τινάξουν όλα στον αέρα, η κυβέρνηση, από ένα σημείο και μετά, δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: