Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Η ΑΥΓΗ. Στην Πολιτική η τελευταία λέξη / Στην τελική ευθεία, η μάχη συνεχίζεται

Στην Πολιτική η τελευταία λέξη για να κλείσει η συμφωνία
*Αλ. Τσίπρας: Πλησιάζουμε σε λύση που θα αναδιανέμει τα βάρη
*Κρίσιμες διαβουλεύσεις στο ανώτατο επίπεδο: G7 στη Δρέσδη 
και τριμερής Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ τη Δευτέρα
Πολιτικό ήταν ευθύς εξαρχής το ελληνικό πρόβλημα, πολιτική μπορεί να είναι εν τέλει και η λύση. Οι πολιτικοί, οι αρχηγοί των θεσμών και των κυβερνήσεων καλούνται πλέον να επισφραγίσουν τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στη διαπραγμάτευση και να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για να κλείσουν τα τελευταία αλλά σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. "Αποφασιστικότητα και ψυχραιμία" στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης συνέστησε ο Αλ. Τσίπρας. "Οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες" έναντι της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και της διεθνούς οικονομίας,
 επισήμαναν κυβερνητικές πηγές. 

Στην τελική ευθεία, η μάχη συνεχίζεται 
Ύστερα από τέσσερις μήνες σκληρού αγώνα της κυβέρνησης με τους δανειστές και την τρόικα εσωτερικού, μέσα από σκαμπανεβάσματα, έφτασε η ώρα των αποφάσεων
Τίποτα δεν έχει λήξει, όμως, ακόμα. 
Σ' αυτή την τελική φάση εμπλέκεται, μέσω των G7, και ο αμερικανικός παράγων, ενώ εκκρεμεί και η συνάντηση τη Δευτέρα των Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, με τους οποίους, όπως συμφωνήθηκε στη Ρίγα, ο πρωθυπουργός είναι σε ανοιχτή γραμμή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πως βρισκόμαστε μπροστά σε συμφωνία, η οποία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία και θα αναδιανέμει τα βάρη προς όφελος των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδημάτων, πως η συμφωνία δεν θα περιέχει μείωση μισθών και συντάξεων και πως θα περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους. 
Θα πρόκειται, δηλαδή, για συμφωνία - πακέτο, που θα βγάζει τη χώρα από τη μέγγενη της λιτότητας και θα δίνει προοπτική ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία που χειμάζεται επί πέντε χρόνια

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε επίσης πως σε αυτή την τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης είναι πιθανοί οι εκβιασμοί και οι πιέσεις και πως υπάρχουν ακόμη ζητήματα μεταξύ των θεσμών, αναφερόμενος στο ΔΝΤ, αλλά και στο εσωτερικό κυβερνήσεων, υπονοώντας τον Β. Σόιμπλε και την αρνητική στάση του. 
Κατήγγειλε επίσης ότι κάποιοι συνεχίζουν, επί τέσσερις μήνες, με κινδυνολογίες και ψεύδη, να προβλέπουν κατάρρευση της οικονομίας, πρόβλημα με τις τράπεζες και τις καταθέσεις. 
Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος, τόνισε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον λαό σε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Ο Μπρεχτ γράφει: "Όταν ο αγώνας είναι στην πιο σκληρή καμπή του, οι αγωνιστές έχουν την πιο μεγάλη κούραση. Οι κουρασμένοι χάνουν τη μάχη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: