Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Η ΑΥΓΗ. Κάλεσμα Τσίπρα για στήριξη των εθνικών "κόκκινων γραμμών"...

...Για να ξεφύγει η χώρα από την κρίση και τα Μνημόνια
Και μήνυμα προς δανειστές: Η Ευρώπη δεν θα αντέξει το έγκλημα κατά της Δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε /// Όλα ανοικτά
Προσκλητήριο στήριξης των "κόκκινων γραμμών" για ασφαλιστικό, εργασιακά και υφεσιακά μέτρα απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτές είναι οι "κόκκινες γραμμές" της λαϊκής εντολής, αλλά και η προϋπόθεση για να αλλάξει σελίδα η χώρα. Απαντώντας σε ερωτήσεις του Στ. Θεοδωράκη και του Ν. Νικολόπουλου, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη του λαού και όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων, εξαιρώντας μόνο όσους έχουν ήδη... αυτοεξαιρεθεί, τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε προς τον πρόεδρο του Ποταμιού, τον
 



οποίο κάλεσε "να αποκοπεί από τον πυρήνα του χθες που έριξε τη χώρα στα βράχια". 
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για τελική συμφωνία με τους δανειστές, καλώντας τους, ταυτόχρονα, να επιδείξουν την πολιτική βούληση που απαιτείται και να μην επιχειρήσουν "να δολοφονήσουν τη Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε" γιατί αυτό το έκγλημα "δεν θα έχει σιγαστήρα".

Όλα ανοικτά 
 
Η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές
Η διαπραγμάτευση αυτή δεν θα τελειώσει τώρα. 
Αυτό το οποίο όλοι περιμένουμε και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες είναι μια προσυμφωνία η οποία θα επιτρέψει στη χώρα να επανέλθει στη ρευστότητα την οποία στερήθηκε εδώ και μήνες. 
Αυτό δεν έχει επιτευχθεί ακόμη και δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο. 
Εάν δεν επιδειχθεί από τους δανειστές η αναγκαία πολιτική βούληση, μοιραία θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.
Η μεγάλη συμφωνία είναι αυτή που έπεται και θα αφορά την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, τις ανάγκες χρηματοδότησης και το χρέος. 
Με βάση αυτά θα κριθεί η κυβέρνηση. 
Δηλαδή:
* Πρώτον, εάν θα επιτύχει μια βιώσιμη συμφωνία με τους δανειστές.
* Δεύτερον, πώς θα μεταφραστεί αυτή η συμφωνία σε εσωτερική πολιτική, δηλαδή αν θα μπορέσει να μετακυλήσει τα βάρη από τα φτωχότερα στρώματα και από τις εργαζόμενες τάξεις στα εισοδηματικά ανώτερα στρώματα και τους πλούσιους που δεν έχουν επιβαρυνθεί αναλόγως, ή καθόλου, όλο το διάστημα της κρίσης.
* Τρίτον, ενδεχομένως και κυριότερο, στο οποίο θα κριθεί η κυβέρνηση, είναι το μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης το οποίο θα προτείνει για τη χώρα, μοντέλο το οποίο ουσιαστικά θα συνιστά την επανεισδοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι με όρους των βαλκανικών προδιαγραφών, με ελάχιστους μισθούς και μηδενικές συντάξεις, όχι ως Ειδική Οικονομική Ζώνη, αλλά ως ένας ισότιμος εταίρος.

Συνεπώς, μπορεί κανείς να κρίνει την κυβέρνηση σε σύγκριση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ή σε σύγκριση με το αντικειμενικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στις δεδομένες συνθήκες
Με βάση τη στάση τους θα κριθούν επίσης όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει η διαπραγμάτευση. 
Τώρα είναι πολύ νωρίς και για κατήφειες και για θριαμβολογίες.

Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: