Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Η ΑΥΓΗ. "Αλ. Τσίπρας: Μία και ενιαία συμφωνία" / Χρειάζεται λύση, αλλά βιώσιμη

"Μία και ενιαία συμφωνία για μεταρρυθμίσεις - χρέος"
Η ξεκάθαρη θέση Τσίπρα από το συνέδριο του Economist (video)
Οι τέσσερις προϋποθέσεις που έθεσε ο πρωθυπουργός για βιώσιμη λύση, τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας με τους δανειστές. Τέλος στην επιχειρούμενη από κύκλους των δανειστών "σαλαμοποίηση" της διαπραγμάτευσης που δυσχεραίνει τη θέση της χώρας, με όπλο τη χρηματοδοτική ασφυξία, χωρίς να αναλαμβάνονται δεσμεύσεις από την άλλη πλευρά, έθεσε ο πρωθυπουργός από το συνέδριο του Economist. O Aλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση "διαπραγματεύεται μία και ενιαία συμφωνία, που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και την έξοδο στις αγορές σε σύντομο διάστημα". Διευκρίνισε ότι από τις μέχρι τώρα συζητήσεις "είμαστε πολύ κοντά" σε μια συμφωνία, αλλά για να κλείσει αυτή, όπως είπε, υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις:





  • xαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, 
  • καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, 
  • αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, 
  • ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. 
Αφού επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στα εργασιακά και σε ασφαλιστικό - συντάξεις, κατέληξε: 
Αυτό είναι το σχέδιο, δεν μπλοφάρουμε. 

 

Χρειάζεται λύση, αλλά βιώσιμη
Η δουλειά μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, η εντολή μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, είναι η διάσωση της κοινωνίας και όχι η σωτηρία της ίδιας της κυβέρνησης ή η αναπαραγωγή των όρων κοινωνικής καταστροφής που κατέστησαν αναγκαία τη συγκρότησή της
Αν το σχέδιο των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης και του ελληνικού κατεστημένου ήταν να τα αλλάξουν όλα για να μην αλλάξει τίποτα, τότε χτύπησαν λάθος πόρτα. 
Αν το σχέδιό τους ήταν να σπρώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια "ηρωική ήττα" και αυτοεξαίρεση, τότε πρέπει να γνωρίζουν ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα. 
Όσοι πιέζουν προς αυτην την κατεύθυνση πρέπει να γνωρίζουν -όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στο συνέδριο του Economist- ότι θα έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. 

Η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα στην αρχή, και κάθε αρχή είναι και δύσκολη.
Όπλο στα χέρια της κυβέρνησης σε αυτήν την κρίσιμη μάχη είναι η αυξημένη, ακόμα και σε σύγκριση με το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, εμπιστοσύνη του λαού, η οποία με τη σειρά της βασίζεται σε τρία καινοφανή για τα πολιτικά μας πράγματα δεδομένα. 
Πρώτον, ότι η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά, δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. 
Δεύτερον, μέσα από τρομακτικές δυσκολίες και μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο προωθεί, έστω αποσπασματικά, το πρόγραμμά της, το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις προγραμματικές της δηλώσεις. 
Τρίτον, για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση αναζητεί πόρους όχι από τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη που έχουν επωμιστεί το Μνημόνιο και έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα, αλλά από τους πλούσιους, που όχι μόνον ουδέποτε συμμετείχαν στα δημόσια βάρη, αλλά βελτίωσαν και τη θέση τους πατώντας πάνω στα ερείπια της τελευταίας πενταετίας.
Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται λύση και όχι απλώς μια συμφωνία συνέχισης της ίδιας καταστροφικής πορείας. 
Τίποτε λιγότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: