Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Στόχος η αμοιβαία επωφελής συμφωνία, στα πλαίσια της λαϊκής εντολής

Σαφή καταγραφή της προόδου θέλει η κυβέρνηση από το Eurogrou
Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μέσα από τη μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου της Κυριακής που ξεκίνησε το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.
«Θέλουμε στο Eurogroup της Δευτέρας να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα», φέρεται να υπογράμμισε ο  πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. Πρόσθεσε πως η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που
 




έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση. 

Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι μια θετική καταγραφή στο ανακοινωθέν του Eurogroup θα ισοδυναμεί με θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας και ταυτόχρονα θα είναι ένα μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για χαλάρωση των ασφυκτικών, οικονομικών πλαισίων της χώρας. Πιο απλά, ζητείται να αναγνωριστεί ότι σε ένα ικανοποιητικό μέρος της θεματολογίας των διαπραγματεύσεων υπάρχει σύγκλιση απόψεων και να δοθεί το πολιτικό «σήμα» στην ΕΚΤ να εκταμιεύσει τα χρωστούμενα ποσά στην Ελλάδα.
Παρών στο Eurogroup της Δευτέρας -εκτός της ex officio συμμετοχής του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη- θα είναι και ο Γιώργος Χουλιαράκης ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρωγνομώνων (ΣΟΕ) και συμμετέχων στο Euroworking Group.

Εξάλλου, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει καταγεγραμμένες προσπάθειες και είναι απολύτως συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη βούλησή της για την επίτευξη αμοιβαίας, επωφελούς συμφωνίας, για την οποία όμως πρέπει να προβούν σε κινήσεις και οι εταίροι.
Στο κυβερνητικό συμβούλιο, μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού (όπου κατεγράφη η πορεία των διαπραγματεύσεων, η προσδοκία από το Eurogroup και η συζήτηση επί της τακτικής), υπήρξε ενημέρωση από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο

Εξάλλου, την Κυριακή υπήρξε κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. 
Τόσο για τη συζήτηση που έγινε στο κυβερνητικό Συμβούλιο, όσο και στη συνεδρίαση της ΠΓ και του προεδρείου της ΚΟ, δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τις εκκρεμότητες ή την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για «οριακές καταστάσεις» που απαιτούν πολιτική παρέμβαση.
Νωρίτερα, ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της ενωμένη και αποφασισμένη. 
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Καμμένος απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει φρέσκια λαϊκή εντολή και με αυτή θα προχωρήσει».
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για ιδιαίτερη συνάντηση -πριν από την έναρξη του Eurogroup- των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανκ Σόιμπλε, αντίστοιχα, από την οποία είναι πιθανό να προκύψουν σημαντικές εξελίξεις.

Σκληρή στάση δανειστών και αντιφατικές δηλώσεις
Η φράση του πρωθυπουργού στη Βουλή («δεν υπάρχει πλέον κανένα τεχνικό θέμα για τη συμφωνία, μόνο πολιτικό θέμα υπάρχει, θέμα πολιτικής βούλησης») απηχεί πλήρως την τακτική του Μαξίμου μπροστά στη διαπραγμάτευση και τις ουκ ολίγες «τρικλοποδιές» που βάζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει εντείνει τις τηλεφωνικές συνομιλίες του με Ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αναφορικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η αναπληρώτρια εκπρόσωπός της, Κριστιάνε Βιρτς, σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία το τελευταίο διάστημα, αποκαλύπτοντας ότι μεταξύ άλλων υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Τετάρτη. 
Ο δε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αναλάβει εκ νέου τον ρόλο του «μεσάζοντα» επικοινωνώντας με όλους τους κορυφαίους παράγοντες των θεσμών, όπως τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, από τον οποίο η Αθήνα αναμένει την απελευθέρωση ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία.

Τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μία χαοτική κατάσταση -με αντιφατικές στάσεις στα διαφορετικά επίπεδα των διαβουλεύσεων- η οποία έχει προφανώς απώτερο στόχο να καμφθούν «κόκκινες γραμμές» που θέτει η ελληνική κυβέρνηση και να υποχρεωθεί σε -όσο το δυνατόν- πιο επώδυνες υποχωρήσεις.
«Θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα» δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα». «Από χρηματοοικονομικής άποψης είμαστε πιο ισχυροί από ό,τι πριν τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση της Αθήνας και υπάρχει παντού περισσότερη εμπιστοσύνη όσον αφορά την ανάκαμψη. Πολιτικά, όμως, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων. Η νομισματική ένωση είναι ισχυρή αλλά πρέπει να αντικρούσει την αδυναμία της πολιτικής ένωσης», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι «τα μέλη του είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του κοινού νομίσματος και να τη βοηθήσουν να επιστρέψει στην οδό της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας». 
Ωστόσο, σε σχέση με τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας, πρόσθεσε: «Επιτελέσαμε πρόοδο, αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ κοντά στη συμφωνία. 
Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στη συμφωνία του Eurogroup της Δευτέρας. 
Θα χρειαστεί ακόμη χρόνος, αλλά δεν ξέρω πόσος. 
Δεν υπάρχει dead line για τη συμφωνία με την Αθήνα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη «Frankfurter Allgemeine», υπογραμμίζει ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ωστόσο για τον κίνδυνο ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει για το αν το Βερολίνο προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέροντας ότι «η εμπειρία αλλού στον κόσμο έχει δείξει ότι μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στην αδυναμία πληρωμής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ