Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Η ΑΥΓΗ. Η ώρα των ηγετών /// Θέμα πολιτικής βούλησης

Αλ. Τσίπρας: Συστράτευση στις εθνικές "κόκκινες γραμμές"
Θέμα πολιτικής βούλησης των Ευρωπαίων ηγετών είναι πλέον η επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές, η οποία θα σέβεται τη λαϊκή εντολή. Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι πρέπει για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και είναι θέμα πολιτικής βούλησης "αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε". Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στο εσωτερικό μέτωπο για συστράτευση στις εθνικές "κόκκινες γραμμές", στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στους δανειστές ότι η Αθήνα δεν θα υποχωρήσει σε ακραίες αξιώσεις των τεχνικών κλιμακίων για συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, ΦΠΑ και δημοσιονομικούς στόχους. Το αυριανό Eurogroup οφείλει να δώσει σήμα προόδου για τις διαπραγματεύσεις, ώστε η ΕΚΤ να ανοίξει τη ρευστότητα μέχρι
 



την επίτευξη οριστικής συμφωνίας τον Ιούνιο.
Οι διαπραγματεύσεις σημείωσαν πρόοδο μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, που καλούνται να σταθούν στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης και να δώσουν πολιτική λύση. 
Αν οι δανειστές επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους, ο λαός θα πάρει την απόφαση για την πορεία της χώρας.

Θέμα πολιτικής βούλησης  

Ο Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή και εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων με τους δανειστές και την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες. 
Ο πρωθυπουργός τόνισε: 
"Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για το αν θα επιτευχθεί ή όχι αυτή η συμφωνία. Υπάρχει μόνο θέμα πολιτικής βούλησης". 
Το κρίσιμο ζήτημα, επομένως, είναι η πολιτική βούληση
Αν αυτή δεν εκδηλωθεί, όπως έγινε με την ένταξη στην ΕΟΚ και την ΟΝΕ, τότε η Ευρώπη δείχνει δεν θέλει να ανεχθεί, "όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά τη Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε".

Όλοι τώρα οφείλουν να επιδείξουν πολιτική βούληση και να προστατέψουν τη Δημοκρατία, ως υπέρτατη αξία, στο κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. 
Αλλιώς, ο αδικημένος και ο πληγωμένος δεν θα είναι η ελληνική κυβέρνηση. 
Ο αδικημένος και ο πληγωμένος θα είναι η ίδια η Ευρώπη
"Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία και το έγκλημα κατά της Δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε δεν θα έχει σιγαστήρα. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν κάποιοι επιχειρήσουν έγκλημα και δολοφονία της Δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η ελληνική κυβέρνηση "κάνει ό,τι πρέπει να κάνει προκειμένου, διατηρώντας την εντολή του ελληνικού λαού, να πετύχει μια έντιμη συμφωνία στο ευρωπαϊκό πεδίο". "Θα κάνουμε το παν", τόνισε ο πρωθυπουργός, "προκειμένου να έχουμε μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτή την κυβέρνηση να αλλάξει τα κακώς κείμενα σε αυτόν τον τόπο».
Παρά τις δυσκολίες και τις αξιώσεις από την πλευρά των δανειστών την τελευταία στιγμή, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα έχουμε σύντομα μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. 
Το αυριανό Eurogroup μπορεί να δώσει το σήμα της προόδου στις διαπραγματεύσεις και να συμβάλει στην αύξηση της ρευστότητας. 
Για να επιτευχθεί συμφωνία όμως μέχρι τον Ιούνιο, οι δανειστές της χώρας πρέπει να σταματήσουν να προβάλουν νέες αξιώσεις και να μετακινηθούν από ακραίες θέσεις για το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, τους φόρους και τα δημοσιονομικά. 
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, υπερβαίνοντας ενδεχομένως ακόμη και ορισμένες πλευρές της λαϊκής εντολής, όπως η άδικη φορολογία ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: