Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Η ΑΥΓΗ. Οριστική λύση, όχι παράταση κρίσης / Λύση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον λαό

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις 
Τέσσερις προϋποθέσεις για να είναι η συμφωνία "βιώσιμη"
"Σύντομα συμφωνία" με τους δανειστές - εταίρους, που θα βγάζει την Ελλάδα από το τούνελ των Μνημονίων και θα σπάει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και των μέτρων, προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Γ.Σ. του ΣΕΒ  (αναλυτικά εδω). Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία θα αποτελεί οριστική λύση στο ελληνικό δράμα περιλαμβάνοντας τις τέσσερις -αναγκαίες γι' αυτό- προϋποθέσεις: Μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος, πρόβλεψη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον την πρώτη διετία, επενδυτικό πρόγραμμα για επανεκκίνηση της οικονομίας και μη επιβολή νέων μέτρων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
 




Λύση από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον λαό
Από την αρχή της διαπραγμάτευσης η κυρίαρχη ομάδα μεταξύ των δανειστών είχε διακηρυγμένο στόχο να υποχρεώσει την αιρετική ελληνική κυβέρνηση να συνθηκολογήσει, ή να πέσει, ή να διασπαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η μονοκαλλιέργεια της λιτότητας στην Ευρώπη
Πρόκειται για το σχέδιο "αριστερή παρένθεση" σε διάφορες εκδοχές, αναλόγως των συνθηκών. Το σχέδιο έχουν αποκαλύψει απερίφραστα ο Β. Σόιμπλε ("Ο Τσίπρας θα εξαναγκαστεί να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους του") και ο Γ. Ντάισελμπλουμ ("Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υποστεί πολιτικό κόστος").
 
Τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, η Αθήνα ζητάει μια στοιχειωδώς λογική συμφωνία που θα ανοίγει προοπτική για τη χώρα και αυτό που της ζητείται από τους πιο συντηρητικούς κύκλους είναι η κατά γραμμα συνέχιση της πολιτικής που διέλυσε τη χώρα. Η κάθε πλευρά έχει τα όπλα της και τα αξιοποιεί προκειμένου να υπάρξει κατάληξη.
Μια πολιτική συνέχεια των κυβερνήσεων του Μνημονίου δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την Αθήνα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει σύγκρουση, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει να διατάσσει τις δυνάμεις και να αναθεωρεί τα σχέδια και τις παραδοχές του καταλλήλως. 
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σύγκρουση, εκτός αν υποχρεωθεί προκειμένου να προστατεύσει το εθνικό συμφέρον.

Θα πρέπει να καταλάβουν οι δανειστές και οι εν διαθεσιμότητι εδώ εκπρόσωποί τους ότι η όποια συμφωνία θα περάσει αυτοδύναμα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Όποιος θέλει συνεννόηση με την Ελλάδα θα πρέπει να συνεννοηθεί με την υπάρχουσα κυβέρνηση, η οποία δεν έχει την παραμικρή διάθεση να τεθεί υπό την ομηρεία των εδώ εκπροσώπων των δανειστών.

Η επίτευξη συμφωνίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και μια παρεμπίπτουσα θετική συνέπεια: 
Η οριστική ματαίωση των σεναρίων της "παρένθεσης" θα βυθίσει σε κρίση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, αλλά και το αμφιταλαντευόμενο Ποτάμι. 
Κόμματα και ηγετικές ομάδες του παλαιού συστήματος δεν θα είναι πλέον χρήσιμα ούτε στους δανειστές ούτε στα συμφέροντα της παλαιάς Ελλάδας της διαπλοκής τα οποία εκπροσωπούν.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει με μεγαλύτερη άνεση τις φιλολαϊκές πτυχές του προγράμματός της και να επιτύχει την τομή με το χθες που έχει ανάγκη η χώρα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: