"Πιο κοντά η συμφωνία", μετά τα "σημαντικά βήματα" στο Brussels Group, παρά την "παράξενη εμμονή" του ΔΝΤ 
«Πολύ σημαντικά βήματα» έγιναν στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group, βήματα «που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία», διαπίστωσε η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την Κυριακή το βράδυ στο μέγαρο Μαξίμου. Στη συνεδρίαση πήρε μέρος και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Σχέσεων και συντονιστή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο. >>>
 



Ο δεύτερος γύρος στο Brussels Group ξεκινά σήμερα Δευτέρα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «στόχος όλων των πλευρών είναι, μέσα στον Μάιο να υπάρξει συμφωνία» στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, αφού η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία «θα έχει και ενδιάμεσα βήματα»
Κατά τις ίδιες πηγές, «ένα σημαντικό από τα βήματα αυτά, θα ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του Brussels Group την Τετάρτη», αφού μια τέτοια εξέλιξη «θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί».

Ωστόσο, οι αξιώσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση, να απελευθερώσει τις ομαδικές απολύσεις και να μην επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έθεσαν σε κίνδυνο το «εποικοδομητικό πνεύμα» που επικρατούσε στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group.
«Είναι παράξενη η επιμονή και η εμμονή, κυρίως από το ΔΝΤ» σχολίαζαν το απόγευμα της Κυριακής, πριν την σύσκεψη της Ομάδας Διαπραγμάτευσης, πηγές του μεγάρου Μαξίμου.
«Ομαδικές απολύσεις και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων αποτελούν για μας κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή» τόνιζαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεταν ότι η ελληνική πλευρά «έχει προσκομίσει στοιχεία από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και πίνακες που επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη ωφελείται από ρυθμίσεις, όπως αυτές που έχει προγραμματίσει να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση».

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, ωστόσο στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη.
Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν λόγο για «ενθαρρυντικές διαπραγματεύσεις», τις οποίες θα συνεχίσουν πιθανόν έως και την Τετάρτη, η Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου «να επιτευχθεί μία συμφωνία σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες θα εφαρμόσει η Αθήνα».
«Είναι ένα καλό σημάδι», οι συζητήσεις «είναι εποικοδομητικές, θα τολμούσα ακόμα και να πω (ότι είναι) ενθαρρυντικές» τόνισε ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. και πρόσθεσε: 
«Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος. Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο, επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί «μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων», αλλά «χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε άλλα θέματα».