«Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και οι συζητήσεις στο Brussels Group αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο» φως, ώστε την επόμενη Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ξεκλειδώσει την αύξηση των ορίων εντόκων γραμματίων.
Την Παρασκευή και αφού την προηγούμενη υπήρξε μπαράζ τρομολαγνικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο "σκληρός" Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Η κυβέρνηση ζητάει από τους εταίρους να αναγνωριστεί από το Eurogroup η πρόοδος που έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις, ώστε την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης της χώρας
Η συγκεκριμένη δέσμευση των δανειστών μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το δούναι και λαβείν δεν πρόκειται να αφορά μέτρα που θα επιβαρύνουν τις λαϊκές τάξεις, ούτε θα μειώνουν συντάξεις, που παραμένουν κόκκινες γραμμές, όπως τονίστηκε από τους αρμόδιους υπουργούς κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά.
 
Οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν σε μια κρίσιμη καμπή και γι' αυτόν τον λόγο οι διαρροές και από τις δύο πλευρές είναι περισσότερο επικοινωνιακές και λιγότερο πραγματικές
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών παραπέμπονται για την τελική συμφωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να υποχωρήσει στις βασικές της επιλογές. 
Κυβερνητικοί παράγοντες επέμεναν στις κόκκινες γραμμές για τις συντάξεις και τα εργασιακά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές, όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να θίξουν τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων.
"Αγκάθι" παραμένει το όριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Ωστόσο, εκτιμάται ότι, λόγω της αναμενόμενης μείωσης των αντικειμενικών αξιών, δεν θα θιγούν όσοι προστατεύονται μέχρι σήμερα. 
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει άρση της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και να ενοποιηθούν εκ των πραγμάτων η ενδιάμεση με την τελική διαπραγμάτευση του Ιουνίου, εξέλιξη που μπορεί να βοηθήσει τη διαπραγματευτική της θέση.