Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Αγώνας 5 ημερών για οριστική λύση / Δύσκολα μεν, δυνατά δε...

Ολα στο τραπέζι μέχρι την Κυριακή 
*Ξορκίζει το Grexit σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία, παρά τη γερμανική ακαμψία *Παρέμβαση Ομπάμα σε Βερολίνο και Αθήνα για κοινά αποδεκτή λύση ώστε να αποφευχθεί μια παγκόσμια οικονομική περιπέτεια
Αισιόδοξες πινελιές σε μαύρο φόντο αποτύπωσε η χθεσινή σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα για μια οριστική λύση στο "ελληνικό δράμα" έως την Κυριακή, με την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας - πακέτο για όλα. Οι απειλές περί χρεοκοπίας και Grexit σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων δεν αναιρούν το γεγονός ότι οι 19 ηγέτες αναγνωρίζουν το ελληνικό ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και θέτουν ως προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας.
"Η κυβέρνηση κατέθεσε στη σύνοδο κορυφής και θα υποβάλει σήμερα λεπτομερέστερα προτάσεις για μια βιώσιμη συμφωνία με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη" δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας. Πέραν των "αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων" οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν "κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, πακέτο επενδύσεων και έναρξη συζήτησης για αναδιάρθρωση του χρέους".

Δύσκολα μεν, δυνατά δε...
Σε μία οριακή διαπραγμάτευση, η οποία διεξάγεται σε μια οριακή στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, προκύπτει ένας ταχύς οδικός χάρτης προς μια οριστική λύση.

Αυτό που διεκδικεί η κυβέρνηση είναι 
μια συμφωνία που να περιλαμβάνει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, 
ένα σοβαρό αναπτυξιακό πακέτο και 
την αντιμετώπιση του χρέους. 

Οι δανειστές συζητούν και τα τρία, σε ένα πρόγραμμα 2 ετών, με εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο και συζήτηση για το χρέος τον Οκτώβριο
Το ίδιο σχέδιο προβλέπει μια βραχυχρόνια χρηματοδότηση εν όψει των αμεσων αναγκών. 
Το ισχυρό τους όπλο είναι η στέρηση ρευστότητας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις και οι δανειστές θα πουν αν τις αποδέχονται ή όχι
Η ένταση της πίεσης είναι τέτοια ώστε η συμφωνία θα είναι δύσκολη. 
Η γενική φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να μετακυλίσει το κόστος στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα και η πολιτική της να διέπεται απο κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν όρια στις επιλογές της. 
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι σε αυτήν την προσπάθεια «έχει ως ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που ήταν σαφής».

 Αλ. Τσίπρας: Με όπλο μας την ετυμηγορία του λαού συνεχίζουμε 
για συμφωνία και έξοδο από την κρίση 

Δεν υπάρχουν σχόλια: