Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Καυτός Αύγουστος /// Ρευστότητα...

Διαπραγμάτευση ενός μήνα για τους όρους της νέας συμφωνίας 
*Υπόγεια ένταση στα κόμματα εν όψει των προδιαγραφόμενων πολιτικών εξελίξεων και εκλογών στο τέλος του δρόμου
Με καμίνι που σιγοκαίει μοιάζει το εσωτερικό των κομμάτων μια εβδομάδα πριν από τον Αύγουστο, τη στιγμή που αρχίζει και επισήμως η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τους όρους της νέας τριετούς συμφωνίας, ενώ για το φθινόπωρο έχουν προεξοφληθεί πολιτικές εξελίξεις ικανές να μεταβάλουν άρδην το πολιτικό σκηνικό της χώρας.  
Η χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα, και αναμένεται να καθορίσει τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες θα αντιμετωπιστεί η διάσταση απόψεων και στρατηγικών που παρατηρείται στο εσωτερικό του κόμματος.
Ανοιχτές παραμένουν και οι εκκρεμότητες στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς η Ε.Γ. και το




Π.Σ. του κόμματος αποφάσισαν να μεταθέσουν για την άνοιξη του 2016 την εκλογή νέου προέδρου. 
Καθοριστικός παράγων για τις πολιτικές εξελίξεις θα είναι η έκβαση της διαπραγμάτευσης για τους όρους της νέας συμφωνίας, που τύποις θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου, με τα χρονικά περιθώρια παράτασης να είναι στενά. 
Ορίζοντας του πολιτικού τοπίου είναι οι πρόωρες εκλογές, καθώς αυτές αυτή τη στιγμή φαντάζουν ως η ασφαλέστερη και δημοκρατικότερη μέθοδος για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα διακυβέρνησης της χώρας.

Ρευστότητα...

Μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και ενώ αρχίζει η διαπραγμάτευση για τη νέα συμφωνία, τα πράγματα κάθε άλλο παρά δεδομένα είναι. 
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα βρίσκονται σε αναταραχή.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν απολύτως τραυματικές, συναισθηματικά αλλά και πολιτικά, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα του έσπασε στις κρίσιμες ψηφοφορίες και το κόμμα καλείται τώρα να βρει δημοκρατική συλλογική διέξοδο, να καθορίσει τη στάση του και να μιλήσει στον κόσμο του εν όψει των νέων συνθηκών.
Στη Νέα Δημοκρατία προβάλλει η λύση Μεϊμαράκη, αλλά η ανάδειξη της νέας ηγεσίας δεν προδιαγράφεται ανέφελη, καθώς και στο συντηρητικό κόμμα συνυπάρχουν διάφορες στρατηγικές και πολιτικά σχέδια, ενώ παραμένει το άγος της ταύτισης της Ν.Δ. με τις απεχθέστερες επιλογές του κόμματος Μέρκελ - Σόιμπλε.

Αλλά και σε διεθνές επίπεδο εξακολουθούν οι ασυμφωνίες και στο εσωτερικό της Ε.Ε., στην ίδια τη Γερμανία, αλλά και ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού
Το ελληνικό θέμα λειτουργεί ως θρυαλλίδα για εξελίξεις τις οποίες είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς. 
Η μόνη ασφαλής διαπίστωση είναι το τέλος των βεβαιοτήτων.

Στην επέτειο των 41 ετών από την πτώση της χούντας, οι μεταπολιτευτικές βεβαιότητες έχουν τελειώσει και στην Ελλάδα. 
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες από το κολαστήριο του ΕΑΤ/ΕΣΑ ότι οι λαϊκοί αγώνες είναι αυτοί με τους οποίους θα ανακτηθεί η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της χώρας, που χάθηκαν μέσα στην οικονομική κρίση.
Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες συνθήκες, τις οποίες δεν επιλέξαμε. 
Το ζήτημα είναι πώς θα ανταποκριθούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: