κυριο αρθρο avgi.gr
Μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός προσέδωσε στην ψηφοφορία για την παροχή εξουσιοδότησης στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τους δανειστές, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε η Αθήνα προχθές, χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες στην ολομέλεια της Βουλής, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι το Όχι του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα δεν ερμηνεύεται ως εντολή ρήξης με την Ευρώπη, αλλά ως εντολή διαπραγμάτευσης για μια καλύτερη συμφωνία απ' αυτήν που προσφερόταν από τους θεσμούς στις 25 Ιουνίου και, γενικότερα, τα μνημονιακά προγράμματα που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας τα πέντε τελευταία
 



χρόνια. 

Θα προσθέταμε ότι την ίδια "εντολή" είχε δώσει ο ελληνικός λαός και στις εκλογές του Ιανουαρίου, αφού αυτή ήταν η υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) που αναδείχθηκε πρώτο και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Προφανώς, δεν παραβλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολυτασικό και πολυφωνικό κόμμα, μια παράταξη, και αυτή είναι η δύναμή του, αλλά είναι κοινώς παραδεκτό ότι η συλλογική δέσμευση προς τον ελληνικό λαό ήταν μια καλύτερη συμφωνία, μια "βιώσιμη συμφωνία", που θα δίνει στον λαό και στη χώρα μια διαφορετική προοπτική ανάταξης και ανάπτυξης.

Βεβαίως, όπως είχε πει ο Γ. Βαρουφάκης, σε μια σκληρή διαπραγμάτευση, "αν δεν μπορείς να διανοηθείς τη ρήξη, δεν έχεις καμία τύχη" να πετύχεις τον στόχο σου
Άρα, και η ρήξη είναι μια πιθανότητα που μπορεί να ενισχυθεί αν δεν πλησιάζεις καθόλου τον στόχο σου ή σου επιβάλλονται πολιτικές που βρίσκονται εκτός των αρχών και των αξιών σου.
Αυτό που εν τέλει γέρνει τη ζυγαριά και κρίνει τα πράγματα είναι η απάντηση στο αρχικό ερώτημα: 
Η προτεινόμενη από την κυβέρνηση συμφωνία μπορεί να είναι βιώσιμη για τη χώρα; 
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι, όπως αναγνώρισαν ο Αλ. Τσίπρας και ο Ευκλ. Τσακαλώτος στη Βουλή, τα "προαπαιτούμενα" του σχεδίου συμφωνίας είναι "δύσκολα", ορισμένα και "σκληρά"
Όμως: 
α) Όπως έχει αναπτυχθεί κατά κόρον, τα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με τα μέτρα των δύο Μνημονίων (απολύσεις, περικοπές μισθών - συντάξεων, βάρβαρες περικοπές κοινωνικών δαπανών, διάλυση κοινωνικών δομών κ.ά.) και, το σημαντικότερο, 
β) Το σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, αναδιάρθρωση του χρέους και επενδυτικό πακέτο δεκάδων δισ., που μπορούν να θέσουν και πάλι σε κίνηση τη μηχανή της οικονομίας και της κοινωνίας.
Υπήρχαν αυτά έστω και προς συζήτηση πριν από το θαρραλέο Όχι του ελληνικού λαού; 
Γίνεται να τα αγνοούμε στις αποφάσεις μας ενάντια στη θέληση του λαού; 
Στο όνομα τίνος;

Αλέξης Τσίπρας: 
Η συμφωνία, απάντηση στο πολιτικό Grexit που μας ετοίμαζαν (video)