Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Το κράτος πρόνοιας και ο γόρδιος δεσμός του χρέους

Χρέος, επενδύσεις, ανάπτυξη  
Το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση παρουσίασε στη Νέα Υόρκη ο Αλ. Τσίπρας, επεξηγώντας παράλληλα τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας καθίσταται ελκυστική για τους επενδυτές. Όπως σημείωσε σε συζήτηση με τον Μπιλ Κλίντον, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την εξάλειψη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, όροι οι οποίοι, σε συνδυασμό με την πολιτική και οικονομική σταθερότητα που έχουν επιτευχθεί, δημιουργούν ευνοϊκό πλαίσιο για την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας. Αυτό και η ρύθμιση του χρέους αποτελούν τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης και της εξόδου από την κρίση.
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο Αλ. Τσίπρας θα είχε και συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα στη δεξίωση του ΟΗΕ.
 




* Η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης, προϋπόθεση για ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας και αποκοπή από το παρελθόν

Το κράτος πρόνοιας και ο γόρδιος δεσμός του χρέους 
 
Κράτος πρόνοιας! 
Τη μαγική αυτή λέξη, που ταλαιπωρήθηκε από πολλούς όλα τα προηγούμενα χρόνια, την επανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον πιο επιτακτικό τρόπο και μάλιστα από το βήμα της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ.
Σε έναν κόσμο που έχουν έρθει τα πάνω κάτω, ποιος θα πίστευε ότι το αίτημα αυτό θα έβρισκε ευήκοα ώτα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ποιος θα το 'λεγε ότι ουσιαστικά το αίτημα αυτό θα απευθυνόταν προς τη Γερμανία, τη χώρα που έβαζε ακόμη πιο ισχυρές βάσεις στην έννοια του κράτους πρόνοιας επί δεκαετίες στο παρελθόν.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η λύση στην εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας είναι να βοηθήσουν όλοι ώστε να ξαναχτιστεί το κράτος πρόνοιας, ως η μόνη πραγματική ασπίδα κοινωνικής προστασίας των αδυνάτων.
Σε πραγματικές συνθήκες όμως, για να γίνει αυτό θα πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι να βάλουν στην άκρη διά παντός τη νεοφιλελεύθερη συνταγή, που έτσι κι αλλιώς αποδείχτηκε λάθος, και να λύσουν άμεσα και δραστικά τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού χρέους.
Κανένα κράτος δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να προοδεύσει όταν έχει αυτή τη θηλιά.
Κανένα κράτος δεν μπορεί να βοηθήσει αυτούς που δεν έφταιγαν για την κρίση, αν δεν ρυθμιστεί το χρέος.
Χωρίς δυσβάστακτο χρέος, υπάρχουν επενδύσεις, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και το σπιράλ της καταστροφής αντικαθίσταται από το θετικό ντόμινο της ανάπτυξης.

Αν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει μπροστά, πρέπει να σταματήσει να κλείνει τα μάτια της στην αλήθεια.
Η ευρωπαϊκή Αριστερά το έλεγε από την αρχή. 
Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και τα ευρωσοσιαλιστικά κόμματα φαίνεται ότι το αντιλαμβάνονται και επανεξετάζουν τη θέση τους, έστω και αργά.
Τώρα είναι η σειρά και των... άλλων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ