Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

Σκουριές. "Χωρίς την τήρηση των όρων δεν προχωράει καμία συζητήση"

Άκαρπη η συνάντηση Π. Σκουρλέτη και Ελληνικός Χρυσός
Άκαρπη απέβη η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη και εκπροσώπων της εταιρείας Ελληνικό Χρυσός. Παρόντες στην συνάντηση ήταν και εργαζόμενοι της εταιρείας. Το Υπουργείο έθεσε την μη υλοποίηση του όρου που έχει υπογράψει η εταιρεία για την δημιουργία ημιβιομηχανικής μονάδας επιτόπιων δοκιμών της μεταλλουργικής μεθόδου flash melting, απαραίτητη προϋπόθεση χωρίς την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε συζήτηση. Το Υπουργείο έθεσε επίσης το ζήτημα της διαθεσιμότητας στο οποίο έχουν υποβληθεί οι
 εργαζόμενοι με ευθύνη της εταιρειας παροτρύνοντας τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και μέσω της Επιθεώρησης εργασίας.
Το υπουργείο κάλεσε επίσης την εταιρεία να βοηθήσει με τις κινήσεις της τον διάλογο λειτουργώντας πυροσβεστικά, δεδομένου ότι το κλίμα στην περιοχή είναι τεταμένο.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Eldorado Gold, ο οποίος -όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα- θα έχει συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη.
Να σημειωθεί πως εντός της εβδομάδας αναμένεται η έκδοση πορισμάτων από την Επιθεώρηση περιβάλλοντος σχετικά με αυτοψίες που είχε κάνει στην περιοχή σχετικά με την παραβίαση όρων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενώ στις 2 Οκτωβρίου αναμένεται να εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή της εταιρείας κατά της απόφασης του υπουργού για την αναστολή εργασιών υποέργου της εκμετάλλευσης.
Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, ανέφερε ότι η συνάντηση έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό και ότι ξεκινά κάποιας μορφής διάλογος, ωστόσο δεν υπήρξε κατάληξη, αλλά τα πράγματα προς το παρόν παραμένουν ως έχουν.
Σε ερώτηση για πιθανή άρση των διαθεσιμοτήτων είπε ότι «είναι νωρίς ακόμη να πω κάτι σχετικά», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι καλό θα ήταν τα προβλήματα να λύνονται με το υπουργείο και όχι δια της δικαστικής οδού.
«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει η αρχή ενός διαλόγου και ένας δρόμος που θα μας πάει στο να συνεχιστεί η μεταλλευτική δραστηριότητα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση, που θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά σε όλα τα μεταλλευτικά πεδία» ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Χατζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών-Υπαλλήλων Αγία Βαρβάρα.
«Δυστυχώς δεν βρέθηκε λύση από την πλευρά του υπουργείου ούτε της εταιρείας» ανέφερε από την πλευρά του, ο πρόεδρος των υπογειτών Χρήστος Ζαφειρούδας και τόνισε: «Εμείς ζητάμε να πάμε αύριο στη δουλειά. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: