Στα άκρα η σύγκρουση για την προεδρία
Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απείλησε ο κ. Τσιμάρας. Κατόπιν αυτών κάθε
πρόβλεψη για τις εξελίξεις στη Ν.Δ., ακόμη και για τη συνοχή της,
θεωρείται εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Επίθεση Μεϊμαράκη στην Εφορευτική Επιτροπή με βαρύτατες κατηγορίες και υπαινιγμούς - "Θέλει να ακυρώσει την εκλογή από τη βάση" καταγγέλλουν Κ. Μητσοτάκης, Άδ. Γεωργιάδης - "Επιφυλάσσομαι κάθε νομίμου δικαιώματός μου" δηλώνει ο γενικός διευθυντής του κόμματος Κ. Τσιμάρας
Στον αέρα βρίσκεται η εκλογή νέου προέδρου στη Ν.Δ. μετά τη χθεσινή "έκρηξη" Μεϊμαράκη κατά της Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), τις βαρύτατες κατηγορίες του γενικού διευθυντή Κ. Τσιμάρα και την ευθεία αμφισβήτηση των διαδικασιών εκλογής. Οι τρεις συνυποψήφιοί του, Κ. Μητσοτάκης, Άδ. Γεωργιάδης και Απ. Τζιτζικώστας,
τον κατηγορούν ότι θέλει να ανατρέψει την εκλογή από τη βάση και
να
οδηγήσει σε συνέδριο, το αποτέλεσμα του οποίου θα ελεγχθεί από τους
μηχανισμούς των "βαρώνων" του κόμματος, κάτι που δεν θα δεχθούν σε καμία
περίπτωση.
Διαβάστε:
Το πρόβλημα της επιλογής
Έχουμε και δικά μας θέματα που μας καίνε, συνήθιζαν το προηγούμενο διάστημα να λένε εξοργισμένοι πολλοί Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί στις Απανωτές συνόδους κορυφής, την ατζέντα των οποίων "καπέλωνε", εντός ή εκτός προγράμματος, η ελληνική κρίση.
Μόνο που στην αυριανή σύνοδο των "28" αυτό που τους καίει είναι κοινό, είναι το προσφυγικό, και για την αντιμετώπισή του χρειάζονται την Ελλάδα.
Καθώς από το καλοκαίρι οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, αλλά και από το επίσης εμπόλεμο Αφγανιστάν, πρωτίστως ακολουθούν τη διαδρομή Τουρκία - Ελλάδα - Δυτικά Βαλκάνια - Κεντρική Ευρώπη, το "κλειδί" για τον έλεγχο των ροών είναι στο Ανατολικό Αιγαίο.
Ευτυχώς, παρά τις ξενοφοβικές κορώνες των κυβερνήσεων αρκετών κρατών - μελών, η Ευρωπαϊκή Ένωση -και χάρη στην αναπάντεχα σθεναρή στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου- μοιάζει αποφασισμένη να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για ένα "δίκαιο μοίρασμα" των προσφύγων.
Παράλληλα, όμως, αυξάνονται ασφυκτικά οι πιέσεις για το "ξεκαθάρισμα" των αιτούντων άσυλο στις χώρες άφιξης, κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία δηλαδή.
Ένα από τα προβλήματα που θα έχουν Ελλάδα και Ιταλία είναι τι θα κάνουν με εκείνους τους ανθρώπους που θα "κόβονται" στα hot spots.
Ποια θα είναι για παράδειγμα η μοίρα του μη Σύρου και -ίσως- του μη Αφγανού που θα φτάνει στη Λέσβο ή τη Λέρο;
Πόσο γρήγορα θα εξετάζεται το δικό του αίτημα για άσυλο, πού και πώς θα ζει όσο περιμένει την απόφαση και τι θα συμβαίνει όταν αυτή θα είναι αρνητική;
Το ζήτημα ήταν άλυτο και πριν από την όξυνση της προσφυγικής κρίσης - ή μάλλον πριν αυτή φτάσει στην καρδιά της Ευρώπης.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, που έτσι κι αλλιώς δεν ονειρεύονταν ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα, πάντα προσπαθούσαν να συνεχίσουν προς Βορρά ή προς Δυσμάς.
Με την κρησάρα των hot spots η προσπάθεια των απελπισμένων θα γίνει ακόμη πιο... περιπετειώδης- και μεγαλύτερες οι πιέσεις προς την Ελλάδα ώστε να είναι αυτή που θα τους επαναπατρίζει.
Και βασανιστικότερο το ηθικό δίλημμα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.
Γι' αυτό είναι διακαής πόθος της Αθήνας, όπως άλλωστε και των Βρυξελλών, να ευδοκιμήσει η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία, ώστε να ανακόψει αυτή τη μεταναστευτική ροή στο Αιγαίο.
Όμως ο Ερντογάν δεν κάνει... χάρες, ειδικά όταν ξέρει ότι οι Ευρωπαίοι, που είχαν βάλει την Τουρκία στον "πάγο", έχουν πέσει τώρα στην ανάγκη του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου