Στην πιο ευαίσθητη κοινωνική πτυχή της μνημονιακής κρίσης, στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, χτυπά η τρόικα στην πρώτη της μετεκλογική κόντρα με την κυβέρνηση – μια κόντρα, στην οποία το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση υπαναχώρησης.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και οι 4 εκπρόσωποι των πιστωτών συναντώνται για το θέμα για τρίτη φορά σήμερα το μεσημέρι, καθώς τα δύο πρώτα ραντεβού έληξαν άκαρπα και με οιωνούς ρήξης. Η πίεση να κλείσει το
ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι ασφυκτική καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο η απόσταση παραμένει χαοτική με τους δανειστές να ζητούν ουσιαστικά εξαίρεση έως και του 70% των δανειοληπτών από το καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη.
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επιβεβαίωσε χθες ότι η απόσταση είναι μεγάλη και δεν απέκλεισε να επιδιωχθεί εν τέλει πολιτική λύση. Στο πλαίσιο αυτής της «πολιτικής λύσης», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει και την δεδομένη θέση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπέρ της αποσύνδεσης την ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την αξιολόγηση, οι οιωνοί από τις Βρυξέλλες όμως δείχνουν πως κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα περάσει από το Eurogroup.
Το μήνυμα από το Μαξίμου, πάντως, είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξει δρόμος μαζικών πλειστηριασμών και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χαρακτηστικά ότι «είναι ζήτημα αρχής η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους».
Μετά και τη χθεσινή συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με την τρόικα, η ελληνική πρόταση για την υπαγωγή των υπερχρεωμένων νοικοκυρών είχε διαμορφωθεί ως εξής:
Προστασία από πλειστηριασμούς για κατοικίες αντικειμενικής αξίας ως 200.000 ευρώ για άγαμο συν 50.000 για έγγαμο και 25.000 για κάθε παιδί ως τρία παιδιά.
Το κριτήριο για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προσδιορίζεται στα 35.000 ευρώ.
Η πρόταση αυτή καλύπτει το 72,3% των κόκκινων δανειοληπτών.
Στον αντίποδα, οι πιστωτές ζητούν
αντικειμενική αξία ακινήτου από 70.000 ως 120.000 ευρω, ετήσιο εισόδημα ως 8.180 ευρω για άγαμο, 13.917 για έγγαμο και 3.350 για κάθε παιδί ως τρία παιδιά. Η πρόταση αυτή καλύπτει από το 17,3% εως το 40% των δανειοληπτών.
Σύμφωνα, πάντως, με τον Γιώργο Σταθάκη το όποιο νέο καθεστώς συμφωνηθεί θα ισχύσει για όσους θελήσουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη στο μέλλον. Οπως διαβεβαίωσε, όσοι έχουν ήδη ενταχθεί θα επανακριθούν με τον υφιστάμενο νόμο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους 130.000 κόκκινους δανειολήπτες που έχουν κάνει προσφυγή για την ένταξη τους στο καθεστώς προστασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου