Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. "Κουμπαράς" διάσωσης για τις συντάξεις /// Και μετά;

Αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης του ασφαλιστικού το 2016: Αύξηση εργοδοτικών εισφορών, δέσμευση μέρους της γενικής φορολογίας, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις Τη βιωσιμότητα του νέου ασφαλιστικού συστήματος επί μακρόν και τη διασφάλιση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του, χωρίς τη γνώριμη προσφυγή σε περικοπές συντάξεων, προσπαθεί να επιτύχει η κυβέρνηση στη μεγάλη μεταρρύθμιση που ετοιμάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται η σύνδεση της λεγόμενης "εθνικής σύνταξης", που θα αρχίζει από τα 392 ευρώ για όλους, με ρήτρα ανάπτυξης, η οποία θα συνδέεται με την αύξηση του ΑΕΠ, και έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που θα ενταχθεί στο νέο ταμείο το οποίο θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η δυνατότητα δέσμευσης μέρους των εσόδων που θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις του 2016 (αεροδρόμια, ΟΛΠ κ.λπ.) για να κλείσει





η "τρύπα" των 900 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών αναγκών το προσεχές έτος και, διά του τρόπου αυτού, να μείνουν ανέγγιχτες τουλάχιστον οι χαμηλές και μεσαίες συντάξεις
Για τον ίδιο σκοπό εξετάζεται η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών (στα επίπεδα του 2012) και η μεταφορά ενός μέρους των φορολογικών εσόδων. 

Και μετά;
Η καλή είδηση είναι ότι "βρέξει - χιονίσει" θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν με βεβαιότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι, εντός και εκτός των συνόρων. Και είναι καλή είδηση, διότι αυτή τη φορά μπορεί να ισχυριστεί κανείς με απόλυτη ειλικρίνεια ότι με τη διάσωση των τραπεζών διασώζονται οι αποταμιεύσεις εκείνων των ανθρώπων που με "ανόητο", όπως τους κατηγορούσαν οι "έξυπνοι", πατριωτισμό επέλεξαν να αφήσουν το περίσσευμα ή το υστέρημά τους στον λογαριασμό τους. Εάν όλα τελειώσουν εντός του 2015, δεν ενεργοποιούνται οι κανόνες της νεότευκτης τραπεζικής ένωσης και δεν "κουρεύονται" έως και καταθέσεις για να σωθούν τράπεζες.
Η δεύτερη καλή είδηση, που επίσης αφορά, εμμέσως πλην σαφώς, τους κοινούς θνητούς, είναι ότι οι... διαρροές που έχουν γίνει μέχρι τώρα πως τα αποτελέσματα των "τεστ αντοχής" των τεσσάρων τραπεζών -Εθνικής, Alpha, Πειραιώς, Eurobank- που θα δημοσιοποιηθούν το Σάββατο είναι καλύτερα του αναμενόμενου. Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για την τρίτη κατά σειρά διάσωση των τραπεζών -η πρώτη έγινε επί Αλογοσκούφη, για να μην ξεχνιόμαστε- θα είναι λιγότερα από το αναμενόμενο, άρα κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί σ' αυτή τη χώρα θα χρεωθούμε λιγότερο, θα υποστούμε λιγότερες περικοπές τα επόμενα χρόνια για να εξυπηρετήσουμε αυτό το νέο χρέος και γενικά θα έχουμε μια ελπίδα ότι θα περισσέψει και κάτι παραπάνω για την πραγματική οικονομία.
Η καλή είδηση που αιωνίως αναμένουμε -κι από την οποία θα μετρηθεί αυτή η κυβέρνηση- είναι εάν θα πιάσει τόπο η ανακεφαλαιοποίηση. Εάν μετά την Πρωτοχρονιά, οπότε οι τράπεζες θα είναι και με τη βούλα... υγιείς, θα αρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Να αιμοδοτούν την πραγματική οικονομία. Με σαφείς κανόνες και προτεραιότητες.
Πέραν αυτού, όμως, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά φαίνεται ότι θέλει ακόμη δουλειά -και πυγμή-, υπάρχουν και κάποιες άλλες... λεπτομέρειες. Καλό θα ήταν οι οσονούπω τρις διασωθείσες τράπεζες να πιεστούν να ξανακοιτάξουν τους όρους με τους οποίους δίνουν δάνεια, τις προμήθειες που ζητούν για τις πλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές και τη χρήση χρεωστικών καρτών. Ας δείξουν κι αυτές ότι σέβονται αυτούς που τις σώζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: