Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από την Παγκόσμια Τράπεζα

Η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) που είχε ήδη προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα το 2012, σχεδιάζει μια χρηματοδοτική δέσμευση στην Ελλάδα, προχωρώντας σε δανεισμό κεφαλαίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε αυτές να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους αναπτυξιακά σχέδια και έργα στις χώρες όπου δραστηριοποιούνταιΤην πληροφορία γνωστοποίησε ένα στέλεχος της ΠΤ την Τρίτη, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Σχεδιάζουμε μια περιορισμένη δέσμευση στην Ελλάδα



κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος, ο οποίος διευθύνει τις διεθνείς δραστηριότητες του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (ΔΟΧ ή IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Με όλα όσα έχουν συμβεί (σ.σ. στην Ελλάδα) κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τις συνέπειες για την οικονομία, την πτώση του ΑΕΠ, είναι ενδιαφέρον να αναζητηθούν ευκαιρίες στο πλαίσιο μιας περιορισμένης δέσμευσης η οποία προορίζεται να (...) τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα», προσέθεσε ο κ. Τσιτσιράγκος.
Ο ΔΟΧ ελπίζει ακόμη να διαδραματίσει ρόλο «καταλύτη» για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θεωρείται ότι ακόμη είναι πολύ εξασθενημένες για να συμβάλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ανέφερε ο ίδιος.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βάσει του καταστατικού του, αυτό το σκέλος της ΠΤ δεν δραστηριοποιείται σε οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη, αλλά οι χώρες μέλη του διεθνούς αυτού χρηματοοικονομικού οργανισμού ενέκριναν την «πολύ προσωρινή» δέσμευσή του στην Ελλάδα.
Να σημειώσουμε πως στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Νότια Κορέα, είχε επίσης λάβει κατ' εξαίρεση την υποστήριξη του ΔΟΧ.
Το ύψος του ποσού που θα επενδυθεί στην Ελλάδα και το χρονοδιάγραμμα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: