Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Μάχη μέτρο - μέτρο για την ανακεφαλαιοποίηση / Δύσκολες υποσχέσεις

Συμβιβαστική λύση στα ανοιχτά μέτωπα αναζητούν κυβέρνηση - Κομισιόν 
*Στον δρόμο προς τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις τράπεζες, αμοιβαία διάθεση να κλείσει το χάσμα για τους πλειστηριασμούς, μέσα Νοεμβρίου οι αποφάσεις για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση Τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν στο πλαίσιο των λεγόμενων προαπαιτούμενων και της πρώτης αξιολόγησης και αποτελούν προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί και τυπικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να φύγει οριστικά από τη μέση ο -έστω και θεωρητικός- κίνδυνος για κούρεμα των καταθέσεων, αναζητεί η κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, που συναντήθηκε χθες με τον Αλ. Τσίπρα και τους Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, εξέφρασε τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμβιβαστική λύση σε όλα τα ανοιχτά θέματα και ιδιαίτερα στο θέμα της





προστασίας της πρώτης κατοικίας που εμφανίζονται σημαντικές διαφορές και είναι δεδηλωμένη η απόφαση της κυβέρνησης να μη δεχτεί αντικοινωνικές ρυθμίσεις. 
Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας, ενώ οι αποφάσεις για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση μετατίθενται για τα μέσα Νοεμβρίου.


Δύσκολες υποσχέσεις

"Πολύ αργά βήματα, στη σωστή κατεύθυνση". Μ' αυτά τα λόγια χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της μίνι συνόδου κορυφής με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Κυριακή, για τη διαχείριση του μείζονος προβλήματος της εποχής μας, του προσφυγικού. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος - και σ' αυτή τη φάση η αισιοδοξία είναι απαραίτητη. Αλλά δεν αρκεί.
Κι αυτό, διότι ενώ τα βήματα είναι αργά, οι προσφυγικές ροές είναι καταιγιστικές και οι φοβικές -και εγωιστικές- αντιδράσεις πολλών ευρωπαϊκών κοινωνιών και πολιτικών ηγεσιών έντονες και ταχύτατες.

Μέχρι στιγμής, και παρά τις όποιες αστοχίες και παραλείψεις από πλευράς του ελληνικού κράτους, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ή στην Ειδομένη η ελληνική κοινωνία και οι ομάδες εθελοντών και αλληλέγγυες εμφανίστηκαν και αφάνταστα αποτελεσματικές- καλύπτοντας συχνά τις τεράστιες αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης. Σκηνές ντροπής ή απύθμενης απελπισίας, όπως στα σύνορα της Ουγγαρίας ή της Σλοβενίας με την Κροατία, στην Ελλάδα δεν είδαμε. 
Στο να μη τις δούμε βοήθησε και η... πολιτική ατμόσφαιρα αλληλεγγύης που αποπνέει αυτή η κυβέρνηση. 
Με Σαμαρά και "λαθρομετανάστες" θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

Όμως, τώρα που μπαίνει ο χειμώνας και έχει δυσκολέψει πολύ η βαλκανική διαδρομή -και αντικειμενικά, λόγω λάσπης και κρύου, και πολιτικά, λόγω της αυξανόμενης τάσης να κλείσουν τα σύνορα χώρες - τράνζιτ- δεν αρκεί η ατμόσφαιρα αλληλεγγύης. 
Απαιτείται και γρήγορη υλοποίηση των υποσχέσεων που έδωσαν όλοι, και η Ελλάδα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και η Κομισιόν.

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει η προβληματική μας δημόσια διοίκηση, υπό την πίεση των αρμοδίων στην κυβέρνηση, που έδωσαν την υπόσχεση, να φροντίσει γρήγορα για την προσωρινή διαμονή των προσφύγων
Θα πρέπει γρήγορα η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκταμιεύσει τους απαραίτητους πόρους και θα πρέπει γρήγορα η κυβέρνηση να έχει ετοιμαστεί να τους απορροφήσει. Η υλοποίηση της υπόσχεσης είναι δύσκολη αλλά... μετριέται εύκολα. 
Σημαίνει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, σε χρόνο - ρεκόρ, για τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες.

Θα πρέπει, επίσης, η Ε.Ε. να τηρήσει την υπόσχεση βοήθειας στις χώρες των Βαλκανίων - κι αυτές με τη σειρά τους να μην κάνουν κόλπα στα σύνορά τους. 
Και, κυρίως, θα πρέπει οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά.
Εάν όλες αυτές οι υποσχέσεις τηρηθούν -έστω και με εκπτώσεις-, κάτι θα έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αρχές μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: