Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Πράσινο φως για συμφωνία / Χωρίς τη σφραγίδα Σόιμπλε

Μαξίμου: Ρητή αναγνώριση της προόδου
Προς εκταμίευση οι προβλεπόμενες δόσεις
Η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος αναγνωρίστηκε ρητά στη συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας και το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης




εβδομάδας. Οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι διαψεύστηκαν όσοιτις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.


Κόκκινα δάνεια και διοίκηση τραπεζών τα θέματα προς επίλυση μέχρι τη Δευτέρα

Πρόκριμα για οριστική συμφωνία επί των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. και των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από τα 10 δισ. που είναι διαθέσιμα, αποτελεί η προσυμφωνία κυβέρνησης - δανειστών στο Eurogroup να κλείσουν εντός της εβδομάδας και τα δύο θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα: τα κόκκινα δάνεια και η διακυβέρνηση των τραπεζών.
Την έγκριση της συμφωνίας από το EuroWorking Group την ερχόμενη εβδομάδα προεξόφλησαν εμμέσως τόσο οι κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί όσο και ο Ευ. Τσακαλώτος. 
Από τις ανακοινώσεις προκύπτει ότι στο Eurogroup έκλεισαν και τα φερόμενα ως ανοιχτά μέχρι χθες θέματα των 100 δόσεων, των ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και των φαρμάκων.

Χωρίς τη σφραγίδα Σόιμπλε
Σε πρώτη ανάγνωση η πορεία προς το χθεσινό Eurogroup θύμιζε τα θρίλερ της περασμένης άνοιξης και του καλοκαιριού. Εκείνα τα σκωτσέζικα ντους που ξεκινούσαν με τη βεβαιότητα της συμφωνίας για να περάσουν από το ενδεχόμενο της εμπλοκής και να καταλήξουν σε δραματικό αδιέξοδο κι ένα ακόμη σκληρό τελεσίγραφο από τους εταίρους -με ένα συνεχές άρωμα "18-1" και με μια ανακοίνωση που να φέρει σαφέστατα τη σφραγίδα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup, όμως, και οι επακόλουθες δηλώσεις του προέδρου του Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν ασυνήθιστα... αποδραματικοποιημένα. Ναι μεν ξεκαθαριζόταν ότι οι εταίροι περιμένουν εντός της εβδομάδας να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα (βλέπε τραπεζική διακυβέρνηση) και να λήξουν οι εκκρεμότητες με το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων (βλέπε κόκκινα δάνεια), πλην όμως το "μπουρλότο" που πήγε να βάλει ο Σόιμπλε για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων απουσίαζε παντελώς.
Όπως απουσίαζε το περιβόητο "πότε θα κάνετε επιτέλους τα μαθήματά σας", στη λογική "μη μας ζαλίζετε: ή όπως το λέμε ή καθόλου".
Μέχρι και ειδική μνεία έγινε από τον αρμόδιο επίτροπο, ότι κανείς δε θέλει να χάσουν οι άνθρωποι το "κεραμίδι" πάνω από το κεφάλι τους, όταν υποστήριζε μετά βεβαιότητος ότι θα βρεθεί αποδεκτή λύση για τα κόκκινα δάνεια.
Τι άλλαξε στο κλίμα; Πολλά. Ένα από αυτά είναι ότι έσπασε το "18-1", ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι απελπιστικά μόνος του στην αίθουσα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ένα δεύτερο είναι ότι όλοι, ακόμη και ο Ντάισελμπλουμ, έχουν εκπλαγεί ευχάριστα τόσο από τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών όσο κι από την ταχύτητα με την οποία έχει δρομολογηθεί η ανακεφαλαιοποίησή τους. Επίσης, για τους πιο... ζορισμένους από την κοινή τους γνώμη υπουργούς Οικονομικών ήταν ανακουφιστική η εκτίμηση του θησαυροφύλακα του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ πως όλα δείχνουν ότι θα χρειαστούν τελικά λιγότερα κεφάλαια από τα 86 δισεκατομμύρια του προγράμματος.
Αλλά και για την Αθήνα ήταν ανακουφιστική η έμμεση παραδοχή του ότι τα 10 δισ. για τις τράπεζες μπορεί να είναι διαθέσιμα ακόμη και εντός της εβδομάδας - αποσυνδέοντας δηλαδή την ανακεφαλαιοποίηση από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που έμπαινε συνεχώς από την πίσω πόρτα.

Διαβάστε ακόμη:
ΣΥΡΙΖΑ: Χυδαίες και προσβλητικές οι καταγγελίες Πανούση
Π. Λάμπρου: Απαράδεκτη η επιχείρηση συκοφάντησής μου
Κυβέρνηση προς ΝΔ για ΕΣΡ: Μην παίζετε με τους θεσμούς
Περιστολή προνομίων των "πρώην" αποφάσισε η Βουλή
Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2016 βλέπει ο ΟΟΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: