Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Αλλαγές εκ βάθρων πριν να είναι αργά /// Γλυκιές αμαρτίες

Μεγάλη έρευνα της Public Issue για την αξιοπιστία των θεσμών. 
Βαθιά διχασμένη η κοινωνία απαιτεί: Αλλαγές εκ βάθρων πριν να είναι αργά
Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα
Σε ελεύθερη πτώση τα ΜΜΕ, με την τηλεόραση να πιάνει πάτο. 
Σταθερή η εμπιστοσύνη στους συντηρητικούς "παραδοσιακούς" θεσμούς, όπως ο στρατός, η αστυνομία, η Εκκλησία, ενώ αυξάνεται η εμπιστοσύνη στα κοινωνικά κινήματα. Τεράστιες οι αντοχές της δημόσιας Παιδείας, παραμένει ζητούμενο το "μάθε παιδί μου γράμματα".
Γλυκιές αμαρτίες
Τις τελευταίες ημέρες το παλιό πολιτικό σύστημα και τα παπαγαλάκια του, δηλαδή η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και οι δημοσιογραφικές τους ντουντούκες,




ανέπτυξαν μια μεγάλη εκστρατεία δυσφήμησης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, υποστηρίζοντας απίθανα πράγματα χωρίς καμιά συστολή. 
Σε αδρές γραμμές υποστηρίζουν δύο πράγματα: 
α) Το Δημόσιο ζημιώθηκε δεκάδες δισ. ευρώ. 
β) Το τραπεζικό σύστημα αφελληνίστηκε. 
Ο συνδυασμός των δύο αποτελεσμάτων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. συνιστά, κατ' αυτούς, ένα μικρό ή μεγάλο σκάνδαλο.

Πριν, όμως, εστιάσουμε στο πραγματικό σκάνδαλο των τραπεζών θα πρέπει να κάνουμε μια εισαγωγική παρατήρηση.
Αν οι δύο ισχυρισμοί της εκστρατείας δυσφήμησης της ανακεφαλαιοποίησης ήταν αληθής, γιατί δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους; 
Την Τράπεζα της Ελλάδος, τους Έλληνες τραπεζίτες και γενικότερα τους Έλληνες επιχειρηματίες που χάνουν τα λεφτά τους; 
Γιατί οι αντιδράσεις προέρχονται από τα κόμματα που διαχειρίστηκαν τα τραπεζικά κεφάλαια και όσους "πνίγηκαν" στα θαλασσοδάνεια; 
Να είναι τυχαίο ότι οι αντιδράσεις προέρχονται απ' όσους είχαν το δάχτυλο στο μέλι, το δίπολο της αμαρτίας, που τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και τη γλύκα και την αθωότητα;

Και σε ό,τι αφορά την ταμπακέρα
Για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, έως την τελευταία, είχαν διατεθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από το 2008 περί τα 240 δισ. ευρώ, σε δάνεια εγγυήσεις, ομόλογα κ.λπ. 
Μόνο το 2012-2013 διατέθηκαν από το ΤΧΣ, το Ελληνικό Δημόσιο υποτίθεται, 40 δισ. ευρώ, τα οποία φούσκωσαν το χρέος και χρεώθηκε ο ελληνικός λαός.
Ποια ήταν η περιουσία - συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες, την οποία εγκατέλειψε η σημερινή κυβέρνηση; 
Ουσιαστικά καμία: μηδέν. 
Το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ κατείχε θεωρητικώς το 55%-60% των μετοχών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά αυτό δεν είχε κανένα αντίκρισμα. 
Οι μετοχές δεν ήταν οι "κοινές", αλλά οι περίφημες "προνομιούχες", που το μόνο προνόμιο που εξασφάλιζαν στο Δημόσιο ήταν έναν εκπρόσωπο στις τράπεζες χωρίς κανένα δικαίωμα: χωρίς ψήφο στη συνέλευση των μετόχων, χωρίς δικαιώματα διοίκησης, χωρίς βέτο σε επιμέρους πολιτικές κ.λπ.

Τι συμβαίνει μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση; 
Το Δημόσιο θα έχει πλήρη δικαιώματα βασικού μετόχου, ουσιαστικά του βασικότερου, στις τρεις από τις τέσσερις τράπεζες: Εθνική, Πειραιώς και Alpha με ποσοστά από 11% έως 30%. 
Και το τίμημα για τα εν λόγω ποσοστά θα περιοριστεί στα 5,5 - 6 δισ., από τα 25 που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι.
Ποιο, επομένως είναι το σκάνδαλο;

Διαβάστε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: