Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το ασφαλιστικό προμηνύεται ιδιαίτερα σκληρή. Οι δανειστές θέτουν εκ προοιμίου στην ελληνική κυβέρνηση τις κόκκινες γραμμές τους, επιδιώκοντας μια λύση που θα επιβαρύνει τους μόνιμα πληττόμενους: τους συνταξιούχους των μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, προκρίνει μια λύση με χαρακτήρα αναδιανεμητικό, δηλαδή να επιβαρύνει κυρίως τους συνταξιούχους με υψηλές απολαβές μέσα από ένα σύστημα που στο μέλλον θα εξασφαλίσει την κοινωνική σύγκλιση. Όλα αυτά
κινούνται αυτή τη στιγμή στη σφαίρα της θεωρίας, ωστόσο η εφαρμογή των εκατέρωθεν προτεραιοτήτων στο πεδίο του πραγματικού απαιτεί συγκρούσεις και συμβιβασμούς.
Πολύ περισσότερο που η πολιτική ηγεσία μιας χώρας καλείται να συγκρουστεί μετωπικά με τεχνοκράτες που εμφορούνται από ιδεολογικές εμμονές.
Πώς μπορούν να συμβιβαστούν οι προτεραιότητες της μιας πλευράς, που ελπίζει στην υπεράσπιση των χαμηλοσυνταξιούχων, με της άλλης πλευράς, που επιμένει ότι οι φτωχοί πρέπει να γίνουν φτωχότεροι;
Το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι σίγουρα σκληρό, αλλά για ποιους και για πόσους;
Αυτό το ερώτημα προϋποθέτει την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυναμικής της κάθε πλευράς.
Και αν οι δανειστές κατέχουν το «μαχαίρι και το πεπόνι», η κυβέρνηση οφείλει να βρει συμμάχους, οι οποίοι θα δηλώσουν πρόθυμοι να συνδράμουν στην υπεράσπιση των αυτονόητων.
Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα μπορούν με ποικίλους τρόπους να υψώσουν τα δικά τους «τείχη» στους δανειστές, να θέσουν επί τάπητος τις κοινωνικές προτεραιότητες και να συμβάλουν στη δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος.
Το ερώτημα είναι αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν πραγματικά να πράξουν κάτι τέτοιο.
Οι πολιτικοί ελιγμοί πάντοτε θα υπάρχουν, ωστόσο υπάρχει και μια πολιτική θέση την οποία έχουν υιοθετήσει και απέναντι στην οποία πρέπει να είναι συνεπή.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν γίνει εσχάτως «αντιμνημονιακά» στα λόγια.
Αν δεν ελπίζουν απλώς στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης την οποία διεξάγει η κυβέρνηση, οφείλουν να λάβουν ανοιχτά θέση για το ασφαλιστικό.
Το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι μια ευκαιρία.
Ελπίζουμε να την αξιοποιήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για το σύνολο της κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ