Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Ευκαιρίες υπάρχουν. Σχέδιο;

Ενοχλημένοι εμφανίζονται η γερμανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συνδέσει το προσφυγικό με το ελληνικό χρέος και το τρίτο ΜνημόνιοΟλοι -Γερμανοί αξιωματούχοι, Ευρωπαίοι γραφειοκράτες, ντόπιοι εξωφυλαρούχες και τα γνωστά από το παρελθόν για τις επιδόσεις τους στην κινδυνολογία και την καταστροφολογία διεθνή μέσα ενημέρωσης- εκφράζουν τη δυσφορία τους επειδή το πρόγραμμα δεν υλοποιείται με τη δολοφονική ταχύτητα που θα ήθελαν και εγκαλούν τον Τσίπρα για τυχοδιωκτισμό και σκόπιμη καθυστέρησηΤαυτοχρόνως, προειδοποιούν με τη συνήθη εκβιαστική ρητορική (παλιά τους τέχνη κόσκινο) πως αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση, δεν θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους και έτσι πιθανότατα θα κουρευτούν οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών.
Ζούμε σκηνές από ένα έργο που έχουμε ξαναδεί; Προφανώς.



 
Οι πιο διορατικοί της ελληνικής κυβέρνησης το είχαν προβλέψει
Θυμίζουμε τη δήλωση του Γ. Δραγασάκη πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου σχετικά με το ενδεχόμενο να ξαναβρεθούμε ως χώρα στην κατάσταση που ήμασταν τους μήνες της διαπραγμάτευσης και την αγωνία του Ευκλείδη Τσακαλώτου μήπως κάποιοι εκ των εταίρων μας δεν δεχθούν να συζητήσουν επί της ουσίας το ζήτημα του χρέους, παρά τη δέσμευση που υπάρχει στη συμφωνία. 
Οι καλοπροαίρετοι ισχυρίζονται ότι η εμπλοκή οφείλεται στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο πλευρών. 
Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, παρά το γεγονός ότι η καχυποψία είναι παρούσα και δυσκολεύει την κατάσταση. 
Οι συνθήκες στην Ευρώπη δεν είναι ίδιες:
  • Ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, για τον οποίο ο Σόιμπλε δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα, κατέστησε σαφές ότι η αξιολόγηση πρέπει να αποσυνδεθεί από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γιατί, όπως γράφουν έγκυρα οικονομικά φύλλα, φοβάται πως, αν συμβεί ένα ατύχημα στην Ελλάδα, είναι σφόδρα πιθανό οι παρενέργειές του να πλήξουν το σύνολο της ευρωζώνης.
  • Το προσφυγικό απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης και δοκιμάζει την αντοχή πολλών κυβερνήσεων. Ηγέτες που δεν ανάσαιναν χωρίς να πάρουν την άδεια του Βερολίνου σήμερα κάνουν του κεφαλιού τους στο μεταναστευτικό και αρνούνται να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις.
    Η δημοτικότητα της Μέρκελ πέφτει, οι ξενοφοβικές φωνές πυκνώνουν στο εσωτερικό της Γερμανίας, η παράταξη της Χριστιανοδημοκρατίας δέχεται ισχυρές πιέσεις από τα δεξιά της και στο παρασκήνιο διάφοροι παράγοντες καταστρώνουν σχέδια αντικατάστασης της Αν. Μέρκελ. Η καγκελάριος πρέπει λοιπόν να βρει τρόπους προκειμένου να χαλαρώσει τον κλοιό που τη σφίγγει. Γι' αυτό πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να στηριχτεί προκειμένου να γίνει το ανάχωμα που θα σταματήσει την προσφυγική ροή προς τη χώρα της. Καταλαβαίνει όμως πως οφείλει να δώσει για να πάρει.
  • Το κλίμα ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία δεν είναι μεν πολεμικό, δεν θα το έλεγες όμως και ειδυλλιακό. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Φρανσουά Ολάντ δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στις δυνάμεις που έχουν στο μυαλό τους τη διαίρεση της Ευρώπης, φωτογραφίζοντας τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους που επαναφέρουν στο τραπέζι το σενάριο του Grexit.
  • Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της Γερμανίας και των Βρυξελλών ότι το ελληνικό χρέος θα αντιμετωπιστεί με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του και τη μείωση των επιτοκίων, υπάρχουν φορείς -υπεράνω υποψίας για κλίση προς τον εξτρεμισμό- που υποστηρίζουν ότι αυτά είναι ημίμετρα. Απόρρητο έγγραφο της Deutsche Bank αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και πρέπει αυτό να κουρευτεί κατά 200 δισ. ευρώ.
    Αν έχουν βάση οι εκτιμήσεις της γερμανικής τράπεζας, τότε το Βερολίνο, που διακινούσε τα προηγούμενα χρόνια το χολερικό παραμύθι περί των ακαμάτηδων και απείθαρχων Ελλήνων που ζουν εις βάρος του συνετών Βορείων, θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα να πείσει τους Γερμανούς να μην αντιδράσουν σε μια τόσο ριζική δράση στο θέμα του χρέους.
  • Όπως παραδέχτηκε η ίδια η Μέρκελ στην πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, «έχουμε πολλές δυσκολίες στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία». 
    Στην Ισπανία, ο περικυκλωμένος από τα σκάνδαλα Ραχόι, που μάλλον κάτι ψυχανεμίζεται για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, δήλωσε ότι, αν δεν πάρει το κόμμα του τις περισσότερες ψήφους, θα εγκαταλείψει τον θώκο του πρωθυπουργού.
    Καλύτερα πάντως να το ξανασκεφτεί, γιατί οι εισαγγελείς της χώρας του τον περιμένουν στη γωνία με φακέλους τίγκα στις κατηγορίες για χρηματισμό του ίδιου και του κόμματός του! Στην Ιρλανδία (ο πάλαι ποτέ κέλτικος τίγρης), οι δυνάμεις που μάχονται τον νεοφιλελευθερισμό δείχνουν ενισχυμένες και απειλούν το «ιρλανδικό θαύμα».
  • Στην Πορτογαλία, ο εκλεκτός της προσπαθεί απεγνωσμένα να διασπάσει τους Σοσιαλιστές και να βρει αποστάτες για να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει το θεάρεστο έργο της λιτότητας.
Διαμορφώνεται λοιπόν ένα περιβάλλον στην Ευρώπη το οποίο μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι έχει σχέδιο αξιοποίησης των αντιθέσεων που προκαλεί η πολυεπίπεδη κρίση στο στρατόπεδο των πιστωτών, καλά επεξεργασμένες γραμμές άμυνας, δουλεύει με σοβαρότητα και οικοδομεί σταθερές συμμαχίες.
 Τάσος Παππάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια: