Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Πρόβες (νέας) ρήξης με το βλέμμα στο ασφαλιστικό

Το δίμηνο των μεγάλων προκλήσεων και αποφάσεων για κυβέρνηση και δανειστές ανοίγει μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup - μια συνεδρίαση, που θέτει ως σκληρό ορόσημο για την Ελλάδα το ασφαλιστικό κι αφήνει αιωρούμενες απειλές επιστροφής στα πολεμικά χαρακώματα του περασμένου καλοκαιριού. Το νέο μπρα ντε φερ παίζεται επί του παρόντος με ανταλλαγή διερευνητικών και εν δυνάμει σκληρών, μηνυμάτων: Οι ευρωπαίοι καθιστούν σαφές ότι οι επώδυνες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό μέσα στον Γενάρη αποτελούν το



πολιτικό και αδιαπραγμάτευτο «διαβατήριο» για να ανοίξει η συζήτηση στο εθνικό κεφάλαιο του χρέους και η Αθήνα απαντά με υπόγειες προειδοποιήσεις για νέα ρήξη «εάν χρειαστεί».
Στα χαρακώματα για ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι μετά το χθεσινό Eurogroup και λίγη ώρα αφ' ότου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάριζε πως το ασφαλιστικό «αποτελεί τμήμα της πρώτης αξιολόγησης» και ο Πιερ Μοσκοβισί καλούσε την Αθήνα «να πάρει δύσκολες αποφάσεις», κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως «εάν κριθεί αναγκαίο, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να νομοθετήσει μονομερώς» για την προστασία των κύριων συντάξεων.
Το εάν, και σε ποιον βαθμό, αυτή η υπόγεια ρητορική αναμέτρηση θα οδηγήσει και σε νέα, ανοιχτή σύγκρουση της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες - από την ισορροπία των νέων συσχετισμών στην Ευρώπη έως τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Το βέβαιο, ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι πως τα λάβαρα του πολέμου προθερμαίνονται σε δύο μέτωπα: στις περικοπές των συντάξεων και στο περίφημο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αποτρέψει «πάση θυσία» μείωση των κύριων συντάξεων, και στο πλαίσιο αυτό προτείνει την παράλληλη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και την, κλιμακωτή και στοχευμένη, μείωση των επικουρικών άνω των 150 ευρώ.
Οι πιστωτές, από την πλευρά τους, δεν απορρίπτουν μεν - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - την αύξηση των εισφορών, ταυτόχρονα όμως ξεκαθαρίζουν ότι δεν την προκρίνουν, την θεωρούν ανάχωμα στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, και ξεκαθαρίζουν πως βιώσιμο ασφαλιστικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επώδυνες νέες περικοπές.

Τσίπρας: Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις
«Υπάρχουν δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν του χρόνου στο ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό, η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που έστειλε μετά το χθεσινό  Εurogroup ο - εκ των μετριοπαθών της Ευρώπης - επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
Η απάντηση από την Αθήνα συνοψίζεται, επί του παρόντος, στο «ναι μεν στην τήρηση των δεσμεύσεων, όχι όμως στην κοινωνική κατάρρευση».
«Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις. Αυτή τη θέση έχουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ενώ πηγές από το παραγωγικό επιτελείο δεν απέκλειαν ακόμη και μονομερή νομοθέτηση της αύξησης των εισφορών εάν οι δανειστές επιμείνουν μέχρι τέλος στο δόγμα «των μονομερών περικοπών σε βάρος των συνταξιούχων».
Το βάθος, ωστόσο, και η - πέραν των επικοινωνιακών αναγκών - βαρύτητα αυτών των προειδοποιήσεων μάλλον θα κριθεί επί της ουσίας της μετά τη συνάντηση που θα έχουν μεθαύριο, Πέμπτη, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και το "κουαρτέτο" των δανειστών.

Το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων
Στο έτερο μέτωπο, εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων, το πρώτο crash test θα έρθει άμεσα, μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, με την ρύθμιση για τον ΑΔΜΗΕ που θα μπει στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων. Η πρόταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση προβλέπει τη διατήρηση του ελέγχου του 51% του ΑΔΜΗΕ, αλλά και του μάνατζμεντ, από το Δημόσιο και την διάθεση του υπόλοιπου 49% σε ιδιώτες θεσμικούς επενδυτές και μικρομετόχους.
«Δεν συζητάμε σενάριο ιδιωτικοποίησης, αυτό που αναζητείται είναι μια εναλλακτική πρόταση», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, με τις πληροφορίες ωστόσο από την πλευρά των δανειστών να δείχνουν ότι υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα του μάνατζμεντ.
Πέραν του ΑΔΜΗΕ, ωστόσο, στο μεγάλο κάδρο της αναμέτρησης βρίσκεται αυτή καθαυτή η σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Το Ταμείο αποτελεί το... αγαπημένο τέκνο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η δημιουργία του ήταν βασικός όρος που έθεσε η Γερμανία το καλοκαίρι για να εγκριθεί το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα.

Η μάχη για το Ταμείο του... Σόιμπλε
Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί ότι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλάζει τα δεδομένα και σε ό,τι αφορά το μέγεθος του Ταμείο: Εκτιμά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως από τη στιγμή που το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης περιορίστηκε στα 5,5 δις ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις, θα πρέπει να μειωθεί και το μέγεθος του Ταμείου που αρχικά είχε προσδιοριστεί στα 50 δις. Και τούτο, διότι από αυτά τα 50 δις, τα 25 δις ευρώ προορίζονταν ακριβώς για τις τράπεζες αλλά πλέον δεν χρειάζονται.
Η απάντηση των δανειστών επ΄αυτού δείχνει ιδιαιτέρως αμφίρροπη, με ενδεικτική και την χθεσινή δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι «είναι ζήτημα που αφορά τη σχεδίαση του Ταμείου και θα εξεταστεί».
Εξίσου αμφίρροπη θεωρείται και η τελική επιλογή αμφότερων των πλευρών ενώπιον της προοπτικής μιας νέας ανοιχτής σύγκρουσης, υπό τη σκιά και της τραυματικής εμπειρίας του περασμένου καλοκαιριού. Τόσο η κυβέρνηση, άλλωστε, όσο και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πλέον γνωρίζουν ότι το σχέδιο Σόιμπλε περί Greixt, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται συνολικά για την ευρωζώνη, τελεί απλώς εν υπνώσει. Και ουδείς δείχνει διατεθειμένος να ρισκάρει εύκολα μια μετωπική ρήξη που θα μπορούσε να δώσει το βολικό άλλοθι για την αφύπνισή του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ