Αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις
Στο "μάτι" της εφορίας 1,3 εκατ. ΑΦΜ για αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό
"Όλα στο φως": Αυτή είναι η βασική αρχή του νομοσχεδίου για το περιουσιολόγιο αλλά και άλλων ρυθμίσεων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, η οποία αποτελεί όχι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, πρόβλημα της οικονομίας αλλά και ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιουσιολόγιο, που το επόμενο διάστημα παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή, θα προβλέπει την καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακίνητων, επί ποινή δέσμευσης εκ μέρους του Δημοσίου οποιουδήποτε στοιχείου δεν δηλωθεί. Οι πρώτες δηλώσεις αναμένεται να υποβληθούν τον Σεπτέμβριο του 2016. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός
Τρ. Αλεξιάδης (διαβάστε εδω), τις προσεχείς ημέρες προωθείται στη Βουλή ρύθμιση για καταθέσεις που δεν καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός της χώρας.
Ήδη στο μικροσκόπιο της εφορίας βρίσκονται 1,3 εκατ. ΑΦΜ για αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό.
Οι καταθέσεις αυτές θα πρέπει να δηλωθούν έναντι κάποιου λογικού προστίμου.
Αντιπολίτευση να 'ναι και ό,τι να 'ναι
Τελικά, ό,τι και να λέμε, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν εγκλωβιστεί για τα καλά σε μια στείρα αντιπολίτευση και μάλιστα δεν διστάζουν να υιοθετούν όλα τα επιχειρήματα, τις φήμες και τις πιέσεις σε βάρος της κυβέρνησης.
Κι αν, φυσικά, αν το κόστος αυτής της τακτικής είχε να κάνει μόνο με την κυβέρνηση, το πρόβλημα θα ήταν μικρό. Δυστυχώς, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι υιοθεσίες αυτές στρέφονται απευθείας κατά των εθνικών συμφερόντων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διασπορά φημών από δεξιά ευρωπαϊκά κέντρα, και κυρίως από το Βερολίνο, για εκδίωξη της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.
Το να ανταποκρίνεται στην πάσα ο Άδωνις δεν είναι είδηση.
Εντύπωση όμως έκανε τόσο η στάση του Μ. Βαρβιτσιώτη όσο κυρίως του Δ. Κουμουτσάκου, που, ως στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα θέματα αυτά.
Ποια πηγή και με ποιες φράσεις απείλησε τη χώρα μας για αποβολή από τη Σέγκεν όταν όλα τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και η προεδρία του Λουξεμβούργου διέψευσαν κάθε φήμη;
Και γιατί υποτιμήθηκαν οι επίσημες δηλώσεις των κατεξοχήν αρμόδιων παραγόντων;
Ο ίδιος ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Αβραμόπουλος τόνισε με έμφαση:
"Μπορούμε να κινηθούμε μπροστά και να ανταποκριθούμε στην προσφυγική κρίση μόνο όταν όλοι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Χρειαζόμαστε σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στην πράξη, όπως αυτές αποτυπώνονται στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης και στη Συνθήκη Σένγκεν, το τέλος της οποίας θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης".
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τυφλής αντιπολίτευσης.
Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θέτουν θέμα ποινικών ευθυνών για την πρόσφατα ολοκληρωμένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Γι' αυτήν εδώ συγκεκριμένα, όχι και για τις δύο προηγούμενες, τα κεφάλαια των οποίων χάθηκαν στον Καιάδα και οι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες από Σαμαρά και Βενιζέλο τράπεζες κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι και φτάσαμε στα capital controls, τα οποία, για όσους το έχουν ξεχάσει, ισχύουν ακόμα και ταλαιπωρούν την πραγματική οικονομία.
Θίχτηκαν οι χορηγοί του δικομματισμού από την υποχώρηση των θέσεών τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα;
Ας είναι.
Χθες όλη τη μέρα ήταν στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και η ατζέντα του περιελάμβανε όλα τα καυτά ζητήματα της οικονομίας, των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό.
Τα εγχώρια όμως ΜΜΕ επέλεξαν ως πρώτο θέμα το πόθεν έσχες του Γ. Σταθάκη !
Μάλιστα, όλα τα στοιχεία που μπουμπουνίζουν τα έμαθαν από τη συμπληρωματική δήλωση του υπουργού.
Και μετά ενοχλούνται από την αραβική παροιμία που χρησιμοποίησε ο Αλ. Τσίπρας:
"Όταν τα σκυλιά ουρλιάζουν, το καραβάνι προχωράει..."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ