Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

Σκουριές. Θυσία ΚΑΙ η πολιτιστική μας κληρονομιά ΚΑΙ η ιστορία του τόπου μας

προβοκατορας
Μετά το δάσος και τα νερά, καταστρέφονται και οι αρχαιότητες
Όσο "τεράστιο" σας φαίνεται το κείμενο της ανάρτησης ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ (εδω) μπείτε στον κόπο, να το διαβάσετε ολόκληρο. Γιατί, όσο τεράστιο είναι το κείμενο, πολλαπλάσια τεράστια, είναι η σημασία του. Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης και του Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείο Ρεβενικίων, Μεγάλης Παναγίας προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για τον ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ των ΣΚΟΥΡΙΩΝ, τεκμηριωμένη, δυναμική και διεκδικητική,
είναι μια επιστολή-"όπλο" στον αγώνα και στο μέτωπο, 
απέναντι στην καταστροφική "επένδυση" που συντελείται στη ΒΑ Χαλκιδική, 
απέναντι σε αυτούς, που δεν λογαριάζουν τίποτα και διαλύουν τα πάντα, 
στο βωμό του κέρδους.
Γιατί, σ' αυτόν το βωμό του κέρδους, θυσία γίνεται, 
πέρα από τη λεηλασία της φύσης, τα δάση, τη γη και το νερό, 
πέρα από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την υγεία των κατοίκων 
και το μέλλον των παιδιών μας 
ΚΑΙ η πολιτιστική μας κληρονομιά ΚΑΙ η ιστορία του τόπου μας...

[...] Επικαλούμαστε την ευαισθησία σας όχι μόνον ως επιστήμονες αλλά και ως πολίτες αυτής της χώρας και σας ζητούμε να μην συναινέσετε στην καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου, με την πεποίθηση ότι οι Έλληνες αρχαιολόγοι είναι αυτοί που πρώτοι και πάνω από όλους πασχίζουν για την αποκάλυψη, διάσωση, έρευνα και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Για το λόγο αυτό ΖΗΤΟΥΜΕ από το ΚΑΣ να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει η διοίκηση, για τη διάσωση, την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου και την ανάδειξή του [...][...] καθ’ όλο το 2016 πρόκειται να διοργανωθούν εκδηλώσεις την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής στο πλαίσιο «Διεθνούς Έτους Αριστοτέλη» υπό την αιγίδα της UNESCO. 

Στο πλαίσιο αυτό, ΖΗΤΟΥΜΕ από την αρχαιολογική υπηρεσία να συμμετάσχει ενεργά σ’ αυτή την κορυφαία κατά τη γνώμη μας διοργάνωση, με τη δρομολόγηση της περαιτέρω έρευνας στη θέση Σκουριές, στο όρος Κάκαβος, πέριξ του δημοτικού διαμερίσματος Μεγάλης Παναγίας, μεταξύ άλλων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος θέσεων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής. 

Θα ήταν θλιβερό, η συμβολή της αρχαιολογικής υπηρεσίας σε αυτό, να περιοριστεί στην καταστροφή της εγκατάστασης αρχαίας μεταλλουργίας χαλκού του 2ου αι. π.Χ... [...]  


αναφέρονται  χαρακτηριστικά -μεταξύ άλλων- στην επιστολή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: